Poluarea Aerului din Zone de Minerit

Imagine preview
(9/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Poluarea Aerului din Zone de Minerit.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 12 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Ecologie

Cuprins

Industria minieră 2
Poluanţii gazoşi 2
Influenţa activităţilor de exploatare 4
Protecţia şi refacerea factorilor de mediu 6
Impactul activităţii de procesare a cărbunelui 7

Extras din document

INDUSTRIA MINIERA

Industria minieră este una dintre cele mai vechi şi devastatoare activităţi ale omenirii. Odată cu descoperirea, prelucrarea şi folosirea metalelor de către om, au apărut şi primele efecte negative semnificative asupra mediului natural. Pentru extracţia minereurilor şi mai ales pentru prelucrarea metalurgică a acestora, au fost defrişate şi arse suprafeţe imense de păduri. Cu uneltele de metal obţinute, „lupta cu natura” a devenit mai uşoară pentru om, care ocupă teritorii din ce în ce mai mari pentru producţia agricolă, în detrimentul vegetaţiei naturale care a fost defrişată în continuu.

Pădurile din împrejurimile mării Mediterane au fost exterminate în mare parte încă din Antichitate!

Insustria miniera exercita asupra mediului influente deosebite,care se manifesta in toate fazele proceselor tehnologice de productie.

Influenta asupra factorilor de mediu incepe odata cu activitatea prospectare si explorare a zacamintelor si continua si se intesifica odata cu dezvoltarea activitatilor productive.

Printre sursele de poluare cu praf industrial si gaze a aerului din zonele miniere se mentioneaza: emisiile de gaze in atmosfera, la statiile de ventilatoareale minelor;poluantii emisi in atmosfera de centralele termice si uzinele de preparare; raspandirea in atmosfera a prafului si fumului rezulate de la impuscarile masive efectuate in cariere, praful produs la formarea haldelor si a fumului rezultat din arderea acestora si nu in ultimul rand praful produs de transporturile tehnologice.In incinta exploatarilor miniere si a uzinelor de preparare se desfasoara o activitate foarte intense si sustinuta,caracterizata in principal prin transportul tehnologic al sterilului si utilului cu funiculare, transportoare cu banda, autobasculante sau cu vagoane pe cai ferate,toate generatoarele de praf industrial, care se ridica si se imprastie in atmosfera ducand la o poluare si mai accentuata a accesteia.

Un calcul sumar facut pentru unitatile care exploateaza si valorifica zacamintele de neferoase din Romania duce la concluzia ca annual se emit in atmosfera peste 120000 de tone de suspensii sedimentabile, care afecteaza in mod permanent si deosebit calitatea factorilor de mediu.

POLUANTII GAZOSI

Poluanti gazosi mai frecvent intalniti in atmosfera sunt monoxidul si dioxidul de carbon, dioxidul de sulf,hidrogenul sulfurat,oxizii de azot. Acesti poluanti pot persista in atmosfera zile sau chiar ani, pana cand sub influenta radiatiilor solare ultraviolete,reactioneaza cu oxigenul din aer sau intre ei si ajung,in final la structuri mai putin stabile si reactive.

Dioxidul de carbon(CO2)-este un gaz periculos care prin dublarea concentratiei sale din aer, devine un element perturbator climatic.Concentratia sa a inregistrat o crestere inca de la sfarsitul secolului trecut, datorita consumului de combustibili fosili folositi in industrie in scopul producerii de energie, cat si a despaduririlor masive.

Concentratia maxima normala de CO2 admisa in atmosfera este de 0,3mg/mc de aer, iar cresterea concentratiei peste 2-3% il face toxic pentru om, cu efecte mortale la cresteri de 10-20%.Prin arderea padurilor si a oxidarii humusului forestier din zonele despadurite, se elibereaza anual in atmosfera 8x109t CO2.

Oxidul de carbon(CO)-este cel mai raspandit poluant atmosferic cu o concentratie medie de 0,1-0,2ppm.Sursele naturale de CO sunt eruptii vulcanice, fermentatiile anaerobe din mlastini, descarcarile electrice, incendiile forestiere, iar ca surse artificiale amintim arderile de combustibil ca: benzina, carbune, lemn, deseuri.Concentratia sa, se mentine constanta datorita bacteriilor din sol care absorb CO si il transforma in CO2sau metan(CH4).

In carierele de minereuri,concentratia de praf silicogen este de multe ori depasita fata de 6mg/m³, cat este limita admisa prin norme.La punctele de incarcare a minereului in masini se inregistreaza peste 20mg/m³ ,pe drumurile din cariera concentratia ajunge la 22 mg/m³, la instalatiile de forare au fost inregistrate 18 mg/m³, iar la punctele de deversare in colectare acestea ajunge la 12 mg/m³. De asemenea in statiile de preparare sunt consemnate,in foarte multe cazuri, depasiri ale continutului de pulberi de SiO2 in atmosfera.

In zonele in care activitatea se desfasoara in cariere,pe langa afectarea personalului,este influentata si vegetatia prin depunerea de pulberi pe Frunze, fenomen ce duce la diminuarea fotosintezei,si in mod inerent, la diminuarea dezvoltarii biomasei vegetale.In cazul uzinelor de preparare, pulberile se raspandesc pe o zona extinsa in jurul acestora, afectand in acest fel zonele locuite, deci sanatatea locuitorilor.

Poluanţii gazoşi au efecte negative asupra calităţii mediului , nu numai ca poluanţi primari, ci şi prin combinaţiile lor în atmosferă cu alte elemente, care duc la realizarea unor poluanţi secundari, cum ar fi de exemplu apariţia ploilor acide provocate de formarea acidului sulfuric. În acest context trebuie menţionate efectele cu totul şi cu totul negative produse de-a lungul a zeci de ani asupra atmosferei şi teritoriilor învecinate de către combinatele metalurgice de prelucrare a concentratelor de metale neferoase.

De asemenea radiaţiile produse de minereurile radioactive în timpul exploatării, stocării şi prelucrării, au o puternică acţiune nocivă asura tuturor vieţuitoarelor.Un alt impact asupra aerului din zonele de minerit le au deşeurile solide, lichide şi gazoase rezultate din prelucrarea acestor categorii de minereuri emit timp îndelungat radiaţii cu efecte dezastruoase asupra factorilor de mediu.

Fisiere in arhiva (1):

  • Poluarea Aerului din Zone de Minerit.doc