Poluarea Apelor in Maramures

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Poluarea Apelor in Maramures.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 10 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Ecologie

Extras din document

Apa este un factor indispensabil organismului uman. Încă din cele mai vechi timpuri aşezările umane au fost de-a lungul râurilor sau pe malul mărilor.Necesarul zilnic de apă al omului este aproximativ de 1.5- 2 litri consumată ca atare ,dar pentru curăţenia corporală omul foloseste zilnic aproximativ 40 litri de apă.Organizaţia Mondială a Sănătăţii consideră ca optim pentru acoperirea acestor nevoi ,o cantitate de 100 litri in 24 ore.

Administraţia Naţională Apele Române are ca principal instrument de lucru Directiva Parlamentului şi a Consiliului European 2000/60/EEC – DirectivaCadru în domeniul apei, care stabileşte un cadru de acţiune pentru ţările din Uniunea Europeană în domeniul politicii apei, fundamentează o nouă strategie şi politică în domeniul gospodăririi apelor, având ca scop principal atingerea cel puţin a “unei stări bune“ a tuturor cursurilor de apă din Europa într-un interval de timp.

Planul de Management al Bazinului Hidrografic reprezintă principalul

instrument de implementare a Directivei Cadru în domeniul apei. Prin conţinutul său complex, Planul de Management devine un instrument de analiză şi planificare îndomeniul apelor, elaborat la nivelul întregului bazin hidrografic. Prin acesta sunt stabilite obiective ţintă pe o perioadă de 6 ani, pe baza analizei stării corpurilor de apă.

Resursele de apă teoretice şi tehnic utilizabile

Comparativ cu situaţia la nivelul ţării, resursele de apă utilizabile din bazinele hidrografice Someş - Tisa se încadrează în categoria medie, ele cifrându-se la cca.550 m3/loc./an, chiar dacă resursele totale de apă se ridică la valoarea de 3.200 m3/loc./an.

Resursele de apă tehnic utilizabile din B.H. Someş – Tisa

Judeţ

Resursa de suprafaţă

(mil. mc)

Resursa din subteran (mil. mc)

Utilizabilă

Utilizabilă

MARAMUREŞ

900

200

Suprafaţa totală a B.H. Someş este de 15207 km2 din care 3067 km2 sunt în judeţul Maramureş (20,2 %).

Suprafaţa totală a B.H. Tisa (până la vărsarea în Dunăre) este de 157220 km2, cei 3237 km2 aferenţi judeţului Maramureş reprezentând 2,1%. Dacă ne raportăm la punctul Teceu (ieşirea din judeţul Maramureş) suprafaţa B.H. Tisa este de 6500 km2, cei 3237 km2 reprezentând în acest caz 49,8 %.Raportat la suprafaţa judeţului, bazinul hidrografic Tisa reprezintă 51,34%, cu o

scurgere de suprafaţă de 24,6 l/s/km2, iar bazinul hidrografic Someş 48,66%, cu o scurgere de suprafaţă de 15 l/s/km2.

Principalele surse de poluare a apelor sunt industria miniera, metalurgia neferoasa si aglomerarile urbane.Calitatea apelor in judetul Maramures este determinata de specificul economic, in care preponderente sunt activitatile de extractie si prelucrare a minereurilor neferoase si metalurgia neferoasa.In bazinul hidrografic Somes cauzele care conduc la mentinerea unor tronsoane de rau in afara categoriei de calitate, sunt evacuarile de ape uzate neepurate sau insuficient epurate de la unitatile cu profil de extractie si prelucrare a minereurilor neferoase si metalurgia neferoasa: E.M. Baia Sprie, E.M. Herja, E.M. Nistru, E.M. Baiut, E.M. Cavnic, S.C. Phoenix SA, S.C. Romplumb SA, U.P. Sasar.In bazinul hidrografic Tisa sursele de poluare sunt evacuarile de ape uzate neepurate sau insuficient epurate de la unitatile miniere si de prelucrare a minereurilor neferoase din cadrul Sucursalei Miniere Baia Borsa.

Prelevări de apă

La nivelul judeţului Maramureş sunt inventariate un număr de 103 de prelevări de apă (captări) mai semnificative, după cu urmează:

B.H. SOMEŞ

• Surse de apă de suprafaţă

- pentru industrie – 28 captări

- pentru populaţie – 6 captări

• Surse de apă subterane

- pentru industrie – 30 captări

- pentru populaţie – 9 captări

Fisiere in arhiva (1):

  • Poluarea Apelor in Maramures.doc