Poluarea Atmosferica

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Poluarea Atmosferica.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 8 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Ecologie

Extras din document

Generalitati

Poluarea - este deversarea in aer, in ape si in sol a unor substante si materiale care modifica mediul ambiant si dauneaza vegetatiei si vietii organismelor. Agentii poluanti rezulta din procesele fizice, chimice sau biologice.

Poluantii aerului pot fi primari (poluanti emisi de surse cunoscute) si poluanti secundari (sunt cei produsi in aer in urma reactiilor chimice intre substantele poluante). Compozitia normala a aerului este: Azot 78,09 %; Oxigen 20.95 %; Argon 0.92 %; dioxid de carbon 0.03 %, iar restul de 0.01 % este alcatuit din alte gaze.

Calitatea aerului este reprezentata de indici de calitate stabiliti pe baza valorilor concentratiilor principalilor poluanti atmosferici masurati. Acesti indici sunt: dioxidul de sulf, dioxidul de azot, ozonul, monoxidul de carbon si pulberile in suspensie.

Pe langa acesti indici de calitate trebuiesc indeaproape monitorizati si unii parametrii cum ar fi: cantitatea de benzene, cantitatea de plumb din aer, temperatura la care unii compusi din aer reactioneaza intre ei dand un grad mai mare de poluare, umiditatea relative, diferentele de temperatura – la unii compusi monitorizarea se poate face doar la anumite temperaturii mai mari sau mai micii, directia din care bate vantul si viteza acestuia – acest lucru influentand concentratia poluantilor, monitorizarea temperaturii in locul unde s-au montat aparatele de masurare si la 10 m distant de acestea, presiunea atmosferica – acesta daca depaseste o limita normal formeaza un strat si aerul devine irespirabil, radiatia solara.

Hidrocarburile din gazele de esapament ale autoturismelor care rezulta din arderile interne ale acestora, impreuna cu alte gaze care provin de la diverse intreprinderi care produc diverse materii si materiale, produc dereglari importante ale functiilor inimii, plamanilor, vaporii anumitor hidrocarburi aromatice au actiune cancerigena asupra organismului uman, reducerea activitatii unor enzime importante din organismele vii (om, animale, plante). Un poluant secundar important apare in urma actiunii ozonului asupra hidrocarburilor, de unde rezulta oxigenul atomic. In prezenta oxigenului atomic, hidrocarburile formeaza radicali peroxidici care reactioneaza cu alte hidrocarburi si oxizi de N (azot) formand un SMOG FOTOCHIMIC. Acesta se formeaza in orasele aglomerate unde circula foarte multe autovehicule. este o ceata toxica produsa prin interactia chimica intre emisiile poluante si radiatiile solare. Formarea „smogului” prin internediul hirdrocarburilor, determina in atmosfera joasa, marirea concentatiei de ozon care ataca tesuturile plantelor si vietuitoarelor, iar in atmosfera inalta, stratul de ozon, formeaza un strat protector impotriva radiatiilor ultraviolete (UV).

Diminuarea stratului de ozon intensifica actiunea radiatiilor ultraviolete avand urmatoarele consecinte:

- ploi acide daunatoare vegetatiei; disparitia unor plante si specii de animale;

- diminuarea reproducerii organismelor marine si terestre;

- cresterea numarului de cancer de piele, la afectiunilor oftalmologice.

Monitorizarea poluantilor reprezinta o parte necesara a oricarui sistem de management de mediu. Un plan de monitorizare trebuie conceput si implementat in vederea colectarii de date privind calitatea aerului si a apei si descarcarile de poluanti semnificativi din surse importante.

Fig. 1 Nori – ploi de acide [2]

Monitorizarea poluarii atmosferice:

- monitorizarea de mediu periodica: a emisiilor de gaze de la autoturisme in zilele aglomerate si in zilele in care traficul nu este atat de intens; analiza calitatii aerului din zonele apropiate parcurilor si din zonele industriale si nu in ultimul rand educarea populatiei (educarea acelora care utilizeaza aparatura electrocasnica ce folosesc freonii, a celora care utilizeaza aparatura de iluminat necorespunzatoare etc.);

- in urma colectarii acestor date trebuiesc luate masuri in vederea combaterii, reabilitarii si gasirii solutiilor corespunzatoare prin promulgarea de legi si masuri in acest sens;

- solutiile aplicate intreprinderilor si fabricilor pot fi drastice sau de compromis, in sensul ca marilor producatori li se va interzice functionarea sau vor fi obligate prin lege sa reduca numarul de emisii de gaze poluante prin achizitionarea de apratura adecvata, system de filtrare biologic automata etc; industria este, la momentul actual, PRINCIPALUL POLUANT LA SCARA MONDIALA;

- diferite tari au impus standarde in legislatie cu privire la nivelele de concentratie ce se cred, pana in prezent, a fi suficient de scazute pentru a proteja sanatatea publica;

- excluderea din materialul brut a materilalelor poluante inainte ca acesta sa intre in productie;

Fisiere in arhiva (1):

  • Poluarea Atmosferica.doc