Poluarea cu Petrol

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Poluarea cu Petrol.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier ppt de 5 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Ecologie

Extras din document

Petrolul reprezinta un amestec de hidrocarburi rezultat din materie organica acumulata în regiuni marine subsidente în diferite perioade geologice care a suferit o descompunere lenta în conditii de mare presiune. În istoria omenirii, el a fost cunoscut în regiunea Golfului Piersic înca din mileniile VI – V a.Hr., fiind multa vreme folosit la constructii, calfatuirea corabiilor etc. Abia de la mijlocul secolului XIX-lea s-a trecut treptat la valorificarea lui industriala fiind mai întâi folosit ca lubrefiant, iar apoi în petrochimie. Petrolul este substanta care prin ardere degaja caldura , este o resursa epuizabila. Rezervele mondiale de petrol sunt apreciate la circa 134,5 miliarde tone.

titeiul dezvolta o putere calorica de la 5.500 – 11 .000 kcal/kg, este usor de exploatat si transportat, iar prin prelucrare da o multime de produse folosite în activitatile curente. Dupa 1930, petrolul s-a situat pe primul loc intre resursele energetice, ajungând în prezent sa reprezinte peste 45% din balanta energetica mondiala.

Astazi viata oamenilor este de neconceput fara existenta petrolului. Din petrol se obtin pacura, benzina şi motorina, folosite pentru producerea de caldura sau de energie electrica şi pentru punerea în mişcare a autovehiculelor.

Poluarea cu petrol a oceanelor a atins proportii critice şi frecventa şi scara manifestarilor a crescut rapid. În prezent hidrocarburile reprezinta întradevar principalii agenti poluanti ai marilor. Fiind rezistente la actiunea bacteriilor, persista timp îndelungat în regiunile infectate, formând o pelicula superficiala (întrucât au densitatea mai mica decât a apei) care împiedica difuzarea oxigenului în apa. Asimilatia clorofiliana şi respiratia organismelor sunt împiedicate.

Ca urmare se îngreuneaza fotosinteza fitoplanctonului, care produce circa 70% din oxigenul atmosferic. Aliment de baza al vietii marine, algele şi planctonul înceteaza sa prolifereze. Compuşii fenolici şi aromatici au actiune toxica asupra vietuitoarelor acvatice.

Hidrocarburile cancerigene (3-4 benzopiren), concentrate în organismul animalelor acvatice comestibile, ajung în alimentatia omului. Aşadar poluarea cu petrol da o lovitura puternica nu numai echilibrului marin, ci şi sanatatii omului.

Setea crescânda de petrol determina o larga toleranta fata de poluarea produsa de prelucrarea şi consumul lui, ea nu va constitui în urmatoarele decenii un argument în favoarea limitarii consumului, iar eforturile nu vor stavili tendinta de creştere a poluarii.

Poluarea determinata de extractie şi transport vizeaza în deosebi mediul marin. Deversarile în Marea Nordului, Golful Mexic, Golful Persic, avariile cât şi operatiile de întretinere completeaza cantitatea petrolului irosit anual în mare, calculat la peste 12 milioane tone.

Fisiere in arhiva (1):

  • Poluarea cu Petrol.ppt