Poluarea Datorita Autovehiculelor in Cluj

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Poluarea Datorita Autovehiculelor in Cluj.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 5 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Fitiu, A Maxim

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Ecologie

Extras din document

REZUMAT

Poluarea reprezinta distrugerea mediului înconjurator datorata infectarii cu materii reziduale, cu deseuri industriale, cu gaze de esapament etc.

Echilibrul natural al gazelor atmosferice care s-a mentinut timp de milioane de ani, este amenintat acum de activitatea omului. Aceste pericole ar fi efectul de sera, încalzirea globala, poluarea aerului, subtierea stratului de ozon si ploile acide.

În ultimii 200 de ani industrializarea globala a dereglat raportul de gaze necesar pentru echilibrul atmosferic. Arderea carbunelui si a gazului metan a dus la formarea unor cantitati enorme de dioxid de carbon si alte gaze, mai ales dupa ce la sfârsitul secolului trecut a aparut automobilul. Dezvoltarea agriculturii a determinat acumularea unor cantitati mari de metan si oxizi de azot în atmosfera.

Cuvinte cheie:poluare, autoturism, motor, Cluj, gaze

Autoturismul produce o puternica poluare cu noxe. Este considerata cea mai grava problema de mediu din Cluj-Napoca! Masuratorile au dovedit depasirea masiva si sistematica a concentratiilor maxime admise la multi poluanti in multe puncte ale orasului, in special in zona centrala si pe marile artere. Cauza: autovehiculele. Nici cele "Euro2" nu sunt nici pe departe "curate". Si in trafic urban (mult mers la ralanti, accelerari bruste) poluarea creste puternic. Nici nu trebuie mari studii stiintifice, caci poluarea se simte cum respiri, se vede pe haine si cladiri, pe vegetatie si in starea de sanatate a populatiei.La noxele de esapament sa adaugam poluarea din uzura soselei, anvelopelor, placutelor de frina, uleiul si mai ales cea din procesul producerii unui automobil respectiv ce rezulta din abandonarea lui la sfirsitul "vietii". Consecintele sunt afectarea, in multiple feluri, a sanatatii oamenilor, precum si a florei si faunei din respectiva zona, dar si a patrimoniului construit (fatade, monumente). Noxele emise polueaza nu doar chimic, fotochimic, ci si prin aerosoli, poluare electrostatica, termica.

Autovehiculele realizeaza o poluare a mediului pe mai multe cai dintre care cele mai importante sunt poluarea fonica si ceea a aerului. Poluarea fonica apare ca urmare a inducerii oscilatiilor in masele de aer pe care organul auditiv al omului si animalelor le percep ca zgomote si vibratii. Zgomotele placute auzului sunt considerate armonice iar cele neplacute nearmonice. Orice zgomot are un prag minim de audibilitate de la care este peceput de urechea umana si un prag maxim de audibilitate. In general animalele si omul se obisnuiesc cu zgomote si vibratile aflate sub pragul maxim de audibilitate, percepandu-le doar ca factori de stres care, in timp, daca sunt frecvente produc efecte negative asupra organului auditiv. Zgomotele si vibratile care depasesc pragul maxim de audibilitate produc senzatia de durere si chiar leziuni la nivelul timpanului, inducand de regula surditatea. Pentru prevenirea efectelor negative ale poluarii fonice s-a stabilit ca nivelul acustic echivalent continuu masurat la 3 metri de peretele locuintei si la 1,5 metri inaltime de la sol, nu ar trebui sa depaseasca 50dB pe timp de zi si de 40dB pe timp de noapte.

Autovehiculele polueaza fonic, majoritatea celor care circula la noi, inclusiv pe proprii ocupanti. Nu doar cele grele, ci si multele autoturisme ce gonesc pe strazi fac zgomot excesiv. Consecintele sunt pentru sanatatea umana si animala. Automobilul polueaza social, prin afectarea vietii civice prin ocuparea spatiului public si transformarea lui intr-unul neprietenos. Astfel este favorizat individualismul, desocializarea, insingurarea individului. Automobilul polueaza prin vibratii. Ele afecteaza structura si rezistenta cladirilor dar are si alte efecte nedorite.Poluarea aerului de catre conducatorii auto se realizeaza prin emisile de fum, plumb, aldehide, dioxid de carbon, care contribuie la formarea si accentuarea efectului de sera. Fumul este un amestec de complexi care cu alti compusi poluanti ataca tesuturile din plamani putand provoca bronsite cronice si accident vascular.

La motoarele cu aprindere prin scanteie care utilizeaza ca si carburant in principal benzina se utilizeaza:

1) sistemele catalitice, in care un catalizator transforma combinatia principalilor compusi poluanti intr-o noua combinatie mai putin poluanta

2) sistemul Gasox, se bazeaza pe higrometria aerului de alimentare si consta in pulverizarea unei cantitati bine determinata de apa in aerul de admisie

3) solutia de intrerupere intermitenta a functionarii motorului ori de cate ori exista aceasta posibilitate

4)prin reciclarea gazelor de ardere-se obtin diminuari ale emisiilor de oxizi de azot

In plan intern, se incearca o aliniere la normele de poluare europene, acestea fiind impuse atat producatorilor de masini autohtone cat si importatorilor. In prezent, in vederea inmatricularii sunt acceptate si omologate de catre R.A.R (Registrul Auto Roman)autovehiculele din import ale caror motoare respecta normele de poluare Euro3. Deoarece norma de poluare Euro3 vizeaza doar autovehiculele care au fost introduse pentru prima data in Romania pentru automobilele existente in parcul auto inainte de introducerea aplicarii acestei norme a fost luata ca referinta norma de poluare Euro2. In tabelul 1 sunt redate toate normele generic intitulate Euro, unde se poate urmarii evolutia valorilor limita a substantelor poluante din gajele de esapamenate ale autovehiculelor.

Tabel nr.1: Norme de poluare EURO ( Bataga N,1995 )

Fisiere in arhiva (1):

  • Poluarea Datorita Autovehiculelor in Cluj.doc