Prevenirea si Controlul Integrat al Poluarii in Industria Mobilei

Imagine preview
(9/10 din 3 voturi)

Acest referat descrie Prevenirea si Controlul Integrat al Poluarii in Industria Mobilei.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 46 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Dr.Camelia Smaranda

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Ecologie

Cuprins

CAP.1 PREZENTAREA GENERALA A INDUSTRIEI
CAP.2 DESCRIEREA PROCESULUI INDUSTRIAL
2.1. Determinarea necesarului de materii prime si materiale folosite la fabricarea mobilei
2.2 Fabricarea cherestelei
2.3. Fabricarea mobilei
CAP. 3 MATERII PRIME, EMISII SI DESEURI
3.1. Compusi organici volatili – efecte asupra organismelor umane
3.2. Instalatii pentru retinerea , evacuarea si dispersia poluantilor in mediu
3.3 Gestiunea deseurilor
CAP. 4 POSIBILITATI DE PREVENIRE SI CONTROL A POLUARII
4.1 Prevenirea poluarii
4.2 Controlul poluarii
CAP.5 CELE MAI BUNE TEHNICI DISPONIBILE IN INDUSTRIA MOBILEI
CAP.6 BENEFICIILE APLICARII PREVENIRII POLUARII SI A BAT
CAP.7 REGLEMENTARI NATIONALE SI INTERNATIONALE PRIVIND PREVENIREA SI CONTROLUL INTEGRAT AL POLUARII
CAP.8 BIBLIOGRAFIE

Extras din document

CAP.1. PREZENTAREA GENERALA A INDUSTRIEI

Inceputul industriei romanesti de mobila este dupa anul 1900. Astfel, in anul 1915 functionau 12 fabrici de mobila si 70 de tamplarii, iar in anul 1944 erau 73 fabrici de mobila si 86 de tamplarii - care produceau usi, ferestre si piese de mobila.

In anul 2003 erau inregistrate peste 3.876 societati comerciale avand ca obiect principal de activitate fabricarea mobilei, din care cca. 80 sunt intreprinderi mari, cca. 295 sunt intreprinderi mijlocii, iar celelalte sunt intreprinderi mici.

In afara de acestea, functioneaza ateliere de mobila cu mai putin de 10 angajati, precum si unitati de productie pentru mobila in cadrul unor societati comerciale cu alt obiect principal de activitate. Astfel, conform datelor furnizate de Asociatia Producatorilor de Mobila din Romania, numarul angajatilor in industria mobilei a scazut cu peste 10% pana la 90.000 de persoane in 2005. Deoarece fondul forestier ocupa 26,7% din suprafata tarii, prelucrarea lemnului reprezinta un potential important de dezvoltare a tarii, iar in cadrul prelucrarii lemnului productia de mobilier ocupa un loc important.

La nivelul Uniunii Europene, padurile si alte terenuri cu vegetatie forestiera ocupa o suprafata de 160 milioane ha, ceea ce reprezinta aproximativ 35% din suprafata uscatului, din care 117 milioane sunt destinate exploatarii. Dimensiunea medie a exploatatiilor publice este de circa 1000 ha, iar a celor private este de 13 ha (în medie), cu variatii mari între tari. Marea majoritate a proprietarilor privati detin exploatatii individuale de circa 3 ha în medie.

Structura proprietatii variaza larg în interiorul Uniunii Europene astfel:

_ în Grecia si Irlanda – circa 32 din suprafata padurilor este în proprietatea statului;

_ în state precum Belgia, Franta, Germania, Italia, Luxemburg si Spania, comunitatile locale joaca rolul cel mai important alaturi de proprietarii privati;

_ în tarile nordice, predomina proprietatile private de paduri;

_ în ultimele 10 state, care au aderat recent la Uniunea Europeana, proportia proprietatii publice este mult mai mare decât în tarile din admise anterior.

Pentru anul 2004, productia nationala de mobila a fost de 1000 milioane Euro, din care 833 milioane au fost reprezentate de exporturi, în conditiile unui aport net la balanta nationala de încasari de 678 milioane Euro.

Din punct de vedere al destinatiei productiei pe plan intern, analizele si estimarile au relevat o orientare preponderenta spre produsele din mobilier. Situatia respectiva este

prezentata în fig. nr. 1

Se observa ca, mobila ocupa pozitia principala în structura productiei realizate alaturi de domeniul exploatarii si prelucrarii lemnului, o situatie aparte fiind înregistrata în anul 2000, când exploatarea a depasit domeniul fabricatiei de mobilier. Pe parcursul anului 2004, din cauza factorilor de natura interna si externa (evolutia cursului si a pietelor), costurile producatorilor de mobila au crescut în medie cu 10%, iar veniturile exportatorilor au scazut cu circa 12%, cele doua componente afectând negativ rentabilitatea organizatiilor cu peste 20%, în conditiile unei marje de profit, pe sector, de numai 7%.

In industria mobilei din Romania, societatile comerciale sunt cu capital privat. Nu exista monopol in productia de mobila sau in comercializarea acesteia, iar exportul de mobila este liberalizat in totalitate. Volumul exportului de mobila romaneasca, in anul 2005, a fost de 896 mil. Euro, din care 77% s-a livrat in tarile UE (in principal, in Germania - 17%, in Franta - 18,25%, in Olanda - 8,1%, in Italia - 12,5%). Exportul de mobila romaneasca reprezinta 4% din totalul exporturilor romanesti.

Măsurile de dezvoltate a economiei naţionale prevăd şi dezvoltarea pieţei interne ş externe a mobilei. Principalii factori interni care vor influenţa decisiv evoluţia pieţei internea mobilei în perioada 2004-2010 vor fi:

- revigorarea şi relansarea cererii interne de mobilă;

- îmbunătăţirea mediului de afaceri şi dezvoltarea sectoarelor de activitate care

folosesc produsele de mobilier (în special mobilierul de birou );

- privatizarea integrală a acestui domeniu de activitate;

- specializarea în producţie a societăţilor comerciale şi începerea procesului de

concentrare a capitalului în industria lemnului.

Consumul de produse de mobilier pe piaţa internă va creşte proporţional cu creşterea consumului total final, cu creşterea consumului final al gospodăriilor populaţiei, cu creşterea volumului construcţiilor, cu dezvoltarea agriculturii, turismului şi a sectoarelor industriale pe care le serveşte.

În ceea ce priveşte importul de mobilă, acesta se face remarcat pe piaţa românească din anul 1992, ajungând în 2003 să însumeze 107 mil USD, ceea ce reprezintă 13,4% din producţia indigenă realizată.

Principalii concurenţi ai României pe piaţa europeană a mobilei sunt : Polonia, Cehia, Ucraina, Belarus, Estonia, Letonia şi Lituania, ţări care dispun de materie primă indigenă.

Situaţia importului de mobilă este prezentat în tabelul nr. 1

Tendinţa mondială de ecologizare a produselor industriale, în general, va determina lărgirea domeniului de utilizare a produselor din lemn şi creşterea cererii pe piaţa externă de desfacere a mobilei.

Fisiere in arhiva (1):

  • Prevenirea si Controlul Integrat al Poluarii in Industria Mobilei.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA TEHNICA “GH. ASACHI” IASI FACULTATEA DE INGINERIE CHIMICA SI PROTECTIA MEDIULUI SECTIA: INGINERIA MEDIULUI