Prezentarea hidrologică și hidrogeologică a deltei Dunării și Lacului Ciuperca

Referat
7.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Ecologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 2685
Mărime: 13.52KB (arhivat)
Publicat de: Ludovic Moldoveanu
Puncte necesare: 6
PREZENTAREA HIDROLOGICA SI HIDROGEOLOGICA A DELTEI DUNARII SI LACULUI CUPERCA

Extras din referat

Situat in lunca Dunarii, in partea de vest a orasului Tulcea lacul natural Ciuperca are un volum total de circa 0,3 de milioane m3, care a fost destinat unor activitati de agrement (plaje si imbaiere). Valorile analizelor fizico-chimice si biologice in anul 2004 au prezentat urmatoarele caracteristici:

- pH-ul a inregistrat toata perioada de prelevare a probelor valori cuprinse intre 7,6 - 9,2 caracteristice apelor slab alcaline si au incadrat apa lacului in clasa a V- a de calitate;

- incarcarea organica exprimata prin CCO-Cr a inregistrat valori cuprinse intre 32,0 – 98,0 mg O2 / l si au incadrat apa lacului in clasa a IV- a de calitate;

- nutrientii: valorile azotului mineral total 0,92 - 6,3 mg / dm3 si ale fosforului total 0,04 - 0,2 mg / dm3 au incadrat apa lacului in categoria eutrofa;

- valoarile biomasei fitoplanctonice cuprinse intre 5,11 - 11,1 mg / dm3 a incadrat apa lacului in categoria hipertrofa;

- valoarea percentile V90% a biomasei fitoplanctonice 10,04 mg / dm3 a incadrat apa lacului in categoria hipertrofa;

- analiza globala a valorile nutrientilor in corelatie cu cele ale biomasei

fitoplanctonice au incadrat apa lacului Ciuperca in categoria hipertrofe.

- lungimea canalului practicat: aproximativ 1300 m

- latime: aproximativ 15 m

- adancime: aproximativ 2 m

- volumul pamantului dislocat aproximativ : 2×15×1300=39000 m3

PREZENTAREA HIDROLOGICA SI HIDROGEOLOGICA A DELTEI DUNARII

Fluviul Dunarea, izvorand din Germania, adunand afluentii din zece tari si traversand patru capitale, dupa un traseu de 2860 Km, formeaza la varsarea sa in Marea Neagra o delta.

In Romania, Delta Dunarii este situata in S-E tarii, avand forma lirma literei grecesti "A" (delta) si fiind situata SV de podisul Dobrogei, la N trece peste granite cu Ucraina, iar la E cu Marea Neagra. Delta Dunarii este traversata de paralela 45° lat N si maridianul de 29° longitudine E

Suprafata sa, impreuna cu complexul lagunar Rasim-Sinoe este de 5050 Km², din care 732 Km² apartin Ucrainei. Delta propriu-zisa are o suprafata de 2540 Km², suprafata ce creste anual cu 40m, datorita celor 67 milioane tone aluviuni depuse de catre fluviu Dunarea. Sosita la Patlageanca cu 6400ml/s (in medie), Dunarea se bifurca in doua brate, Chilia la N si Tulcea la sud, brat ce la Ceatalul Ismail se despleteste in Sulina si Sf. Gheorghe.

Bratul Chilia, cel mai septentrional, formeaza granita cu Ucraina, transporta 60% din apele si aluviunile Dunarii, avand un curs sinuos pe o lungime de 104 Km?. De-a lungul sau se insiruie asezarile: Palazu, Pardina, Chilia Veche, Periprava.

Bratul Sulina situate in mijlocul Deltei, are un curs rectiliniu, canalizat permanent dragat si intretinut pentru navigatia vaselor maritime (pescaj minim 7m). Are o lungime de 71 Km si transporta 18% din volumul de apa al Dunarii. De-a lungul sau se insira localitatile: Ilganii de Sus, Maliuc, Gorgova, Crisan, Vulturu, Partisani, Sulina.

Bratul Sf. Gheorghe cel mai meridional, orientat spre sud-est, are un curs sinuos desfasurat pe112 Km si transporta 22% din debit. La varsare formeaza insulele Sacalin considerate un inceput de delta secundara.

Sectionarea unor meandre in ultimul timp a micsorat a micsorat lungimea cursului navigabil.

De-a lungul sau se insira asezarile: Nufaru, Mahmudia, Uzlina, Sf. Gheorghe.

Delta este strabatuta de o multime de canale, garle, rezultate prin regularizarea cursurilor, mlastini si mai ales lacuri: Merhei, Gorgova, Rosu, Lumina. Rezervatia Biosferei Delta Dunarii din Romānia este situata īn partea de est a Europei si se īntinde la intersectia paralelei de 45° latitudine N cu paralela de 29° longitudine E.

Aria totala a este de aproape 580.000 ha din care mai mult de jumatate (338.100 ha) apartine a ceea ce este numita īn mod obisnuit “Delta Dunarii” īn timp ce aria ramasa este īmpartita īntre zona inundabila din susul Dunarii (sectorul Isaccea-Tulcea 9.100 ha), complexul lagunar Razim-Sinoie (101.500 ha), fāsia īnvecinata de la Marea Neagra (130.000 ha) pāna la izobata de 20m, si Dunarea maritima īntre Cotul Pisicii si Isaccea (1.300 ha).

Preview document

Prezentarea hidrologică și hidrogeologică a deltei Dunării și Lacului Ciuperca - Pagina 1
Prezentarea hidrologică și hidrogeologică a deltei Dunării și Lacului Ciuperca - Pagina 2
Prezentarea hidrologică și hidrogeologică a deltei Dunării și Lacului Ciuperca - Pagina 3
Prezentarea hidrologică și hidrogeologică a deltei Dunării și Lacului Ciuperca - Pagina 4
Prezentarea hidrologică și hidrogeologică a deltei Dunării și Lacului Ciuperca - Pagina 5
Prezentarea hidrologică și hidrogeologică a deltei Dunării și Lacului Ciuperca - Pagina 6
Prezentarea hidrologică și hidrogeologică a deltei Dunării și Lacului Ciuperca - Pagina 7
Prezentarea hidrologică și hidrogeologică a deltei Dunării și Lacului Ciuperca - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Prezentarea Hidrologica si Hidrogeologica a Deltei Dunarii si Lacului Cuperca.doc

Ai nevoie de altceva?