Procese Unitare pentru Epurarea Apelor Uzate Industriale

Imagine preview
(8/10 din 11 voturi)

Acest referat descrie Procese Unitare pentru Epurarea Apelor Uzate Industriale.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier rtf de 2 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domenii: Ecologie, Chimie Generala

Extras din document

c) filtrarea consta în trecerea apei printr-un mediu poros în care are loc retinerea prin fenomene predominant fizice. Filtrarea este un proces de sitare cu ajutorul unei tesaturi fine.

d) retinerea pe gratare si site a impuritatilor mari (crengi, fire, etc) pe gratare si a celor mai mici pe site. Sitele servesc pentru retinerea impuritatilor nedizolvate de dimensiuni mai mici si sunt realizate din table metalice sau din placi de material plastic perforat. Acestea pot fi statice si mobile (ciururi cu miscare de vibratie sau giratoare).

e) epurarea în filtre granulare si filtre cu prestrat. Procesul consta în filtrarea prin straturi de materiale granulare (de ex. din antracit, nisip cuartos, granat) aranjându-se cu diametrul descrescând în sensul de curgere.

f) epurarea prin membrane. Membrana este o bariera pentru speciile moleculare sau ionice din apa. Procesul de epurare cu membrane se numeste osmoza, care poate fi directa sau inversa.

Alte metode de epurare prin membrane sunt:

* ultrafiltrarea - se folosesc mai multe membrane cu permeabilitate selectiva pentru anumiti componenti.

* electrodializa - foloseste membrane cu permeabilitate selectiva la anioni, respectiv cationi, deplasarea acestora facându-se sub influenta unui câmp electric, ca la electroliza.

g) transferul între faze se bazeaza pe trecerea poluantilor într-o alta faza, nemiscibila cu apa, care poate fi lichida, solida sau gazoasa.

h) distilarea consta în trecerea apei în faza de vapori, prin încalzire, urmata de condensarea vaporilor, deoarece impuritatile au o volatilitate mai redusa decat apa.

i) înghetarea consta în trecerea apei în faza solida sub forma de cristale de gheata, care se separa de reziduuri.

j) spumarea este un proces de separare a unor impuritati organice dizolvate în apa.

k) absorbtia are la baza fenomenul de retinere pe suprafata unui corp a moleculelor unei substante dizolvate în apa. Materialul, lichid sau solid, pe care are loc retinerea se numeste absorbant, iar substanta retinuta absorbat.

Ca absorbanti se folosesc materiale solide cu suprafata specifica mare, carbunele activ, cenusa fina, etc. Carbunele activ poate retine o masa de substante organice de pâna la 5% din greutatea sa .

B. Procese chimice

Prin procesele chimice de epurare, poluantii sunt transformati în alte substante mai usor de separat, precipitate insolubile, gaze, care pot fi stipale sau care au o activitate nociva mai redusa.

a) neutralizarea este un proces prin care pH-ul unei solutii uzate este reglat prin adaos de acizi sau baze.

b) oxidarea si reducerea

Fisiere in arhiva (1):

  • Procese Unitare pentru Epurarea Apelor Uzate Industriale.rtf