Promovarea Consumului Durabil

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Promovarea Consumului Durabil.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 8 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Stoian Mirela

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Ecologie

Extras din document

Principiul durabilităţii desemnează angrenajul celor trei dimensiuni - ecologia, economia şi sfera socială . În combinaţie cu comportamentul consumatorilor, dimensiunea ecologică a durabilităţii devine cea mai importantă. Dezvoltarea economică şi bunăstarea socială nu mai sunt, pe termen lung, posibile, decât într-un cadru bine stabilit, care ridică natura la rangul de element vital. În altă ordine de idei, şi aspectele economice şi sociale au rolul lor în încercarea de a face 'fezabilă' ecologia: producţia şi consumul ecologic sunt elemente care nu pot fi realizate decât dacă consumatorul şi le poate permite şi dacă atât consumul, cât şi producţia se realizează sub auspicii sociale acceptabile.

In aşa numitele ţări industrializate bogate predomină de regulă obiceiuri, marcate de consum exagerat şi ignorarea resurselor disponibile. În timp ce în anumite părţi ale lumii se consumă într-un mod de-a dreptul risipitor, există zone mai sărace ale populaţiei (lumii) în care oamenii nu îşi pot satisface nici măcar nevoile de bază. Din acest motiv, o schimbare a modelelor de consum şi producţie presupun elaborarea unei strategii care să ţină seama de dezechilibrul constatat mai sus.

Consumul durabil este un câmp de activitate extrem de stratificat şi interdisciplinar. Schimbarea comportamentului consumatorilor este un proces la care participă un număr mare de grupări sociale. În afară de gospodăriile particulare, cea mai mare grupă de consumatori, mai există şi autorităţile, economia, instituţiile educaţionale, ONG-urile, precum şi multe alte grupări. De aceea, autorităţile trebuie să creeze condiţii-cadru potrivite, în schimb procesul în sine trebuie să fie derulat în primul rând prin iniţiativa şi angajamentul diferiţilor consumatori.

Nu există un singur principiu valabil pentru consumul de viitor. Particularitatea deciziilor consumatorilor este un element constitutiv al societăţii moderne, democratice şi pluraliste, care nu este pus sub semnul întrebării de către scenariile care prevăd noi stiluri de viaţă durabile. În tot cazul, deciziile consumatorilor sunt şi vor fi mereu influenţate puternic de condiţiile-cadru. Printre acestea se numără deciziile politice, preţurile, tehnologiile disponibile, veniturile şi distribuţia lor, normele sociale şi principiile după care se ghidează diversele grupuri existente în societatea precum şi, nu în ultimul rând, influenţa exercitată de publicitate şi marketing.

O schimbare a obiceiurilor consumatorilor presupune în primul rând o transformare fundamentală a valorilor şi a stilului de viaţă. Schimbarea felului de a gândi şi de a acţiona a consumatorilor nu poate fi însă impusă de mâna autorităţilor.

Apariţia unor cutume noi şi durabile în comportamentul consumatorilor necesită din acest motiv o campanie extrem de cuprinzătoare de informare şi consultare ... În ceea ce îl priveşte pe consumator, produsele şi căile de transport trebuie să devină mai transparente, preţul 'adevărului ecologic' trebuie pronunţat în mod clar, iar alternativele ce au rolul să protejeze mediul ambiant trebuie dezvăluite cât mai curând.

A trăi durabil înseamnă a trăi bine, sănătos, în parteneriat şi în mod tolerant, a recunoaşte valoarea lucrurilor, a le savura şi s consuma cu plăcere. Mai înseamnă şi a pune preţ pe calitate, a nu alerga după fiecare tendinţă a modei, fără a le neglija însă pe toate - toate acestea ţin de calitatea vieţii. A consuma în mod durabil înseamnă a-şi aminti că 'mai binele' este duşmanul 'binelui', nu 'mai ieftin'; înseamnă a-şi aminti că comunitatea şi individualismul sunt părţi ale aceluiaşi întreg, la fel ca şi parteneriatul şi autonomia. Stilul de viaţă durabil este arta de a şti să ne comportăm corect în structurile false. De aceea este nevoie de amândouă: de politica de la vârf şi de acţiunile noastre de la bază. Doar acţionând împreună se pot mai apoi naşte structuri durabile economice, de producţie şi de consum.

Un consum durabil poate fi promovat prin urmatoarele cai:

1. publicitate:mass-media, presa, pliante-imagini clare cu modul in care poate ajunge in viitor planeta si omenirea, documentare

2. cursuri in domeniu (firme care doresc sa aiba o anumita activitate ar treb sa se informeze cu privire la ce implica domeniul lor de act si ce influente are asupra vietii ) si la scoala…

3. prin lege, rezultand si sanctiuni

4. transparenta

5. investitie considerabila

6. preturi variate

Dupa cum stim mass-media are o influenta hotaratoare in ceea ce priveste consumul.

Mass-media ar trebui sa prezinte beneficiile a ceea ceinseamna un consum durabil si consecintele in cazul contrar.

Si dupa cum stim „educatia” in a consuma durabil trebuie sa inceapa de la varste cat mai fragete, introducerea unui curs optional in scoala in acest sens ar ajuta foarte mult pentru a asigura un viitor cat mai sanatos.

Fisiere in arhiva (1):

  • Promovarea Consumului Durabil.doc