Protectia Mediului

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Protectia Mediului.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 7 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Armenia Androniceanu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Ecologie

Extras din document

Am ales sa prezint acest domeniu referitor la protectia mediului, deoarece consider ca este o problema de actualitate cu care se confrunta intreaga societate. Consider ca indiferenta de care dam dovada cu privire la mediul inconjurator ne afecteaza direct insa nu luam masuri in aceasta privinta. Este curios faptul ca atitudinea oamenilor fata de mediu nu s-a schimbat semnificativ de-a lungul existentei umanitatii. O multime de documente atesta exploatarea irationala a padurilor, degradarea solurilor, distrugerea unor specii . Diferenta intre noi si stramosii nostri este legata de capacitatile noastre sporite atat de a distruge cat si de a ingriji mediul. In continuare voi prezenta conceptul de ,,protectie a mediului”

Inainte de anii`70, cuvintele de protectia mediului si politica mediului erau notiuni la fel de necunoscute ca si cea de dreptul mediului. Cu timpul insa, guvernele statelor, organizatiile si organismele internationale au acordat atentie acestui domeniu atat de important. Pornind de la realitatea dupa care calitatea vietii pe Pamant este dependenta de calitatea mediului, protejarea si dezvoltarea mediului trebuie sa constituie una dintre preocuparile contemporane prioritare.

Protectia mediului are ca scop inlaturarea influentelor negative asupra mediului natural si artificial, asupra ecosistemului ca un tot unitar, reducerea si eliminarea efectelor poluarii. Protejarea ecosistemelor se face printr-un complex de activitati umane care au ca scop principal ocrotirea omului, ca parte integranta a comunitatilor de viata interdependente. Pentru restabilirea echilibrului ecologic perturbat, este nevoie de interventia omului printr-o activitate complexa, rationala si stiintific fundamentata de protectie a factorilor de mediu naturali (sol, subsol, aer, apa, padure, flora, fauna, rezervatii) si artificiali (asezari omenesti si lucruri realizate de om). Protectia mediului poate fi definita ca fiind o activitate umana ce are ca scop concret prevenirea poluarii, mentinerea si imbunatatirea conditiilor de viata pe Pamant.

Protecţia mediului se ocupă cu:

• prevenirea, preântâmpinarea pagubelor;

• lichidarea, anihilarea efectelor poluărilor;

• dezvoltarea ambianţei umane,

• o mai bună gospodărire a resurselor naturale.

Protectia mediului in Romania comparativ cu tari mai dezvoltate din Europa

In Romania, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului este instituţia de specialitate a administraţiei publice centrale, aflată în subordinea Ministerului Mediului şi Pădurilor cu competenţe în implementarea politicilor şi legislaţiei din domeniul protecţiei mediului, conferite în baza Hotărârii de Guvern Nr. 918 din 30 august 2010 privind reorganizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului şi a instituţiilor publice aflate în subordinea acesteia.

ANPM este menita sa acţioneze pentru a asigura populaţiei un mediu sănătos în armonie cu dezvoltarea economică şi cu progresul social al României. Misiunea agenţiei noastre, ca de altfel şi a celor opt agenţii regionale şi 34 de agenţii judeţene, aflate in subordine directa este de a asigura un mediu mai bun în România pentru generaţiile prezente şi viitoare şi realizarea unor îmbunătăţiri majore şi continue ale calităţii aerului, solului şi apelor.

ANPM îşi indeplineste misiunea prin exercitarea următoarelor atribuţii:

• planificarea strategică de mediu;

• monitorizarea factorilor de mediu;

• autorizarea activităţilor cu impact asupra mediului;

• implementarea legislaţiei şi politicilor de mediu la nivel naţional, regional şi local;

• raportările către Agenţia Europeana de Mediu, pe următoarele domenii: calitatea aerului, schimbări climatice, arii protejate, contaminarea solului, apă.

Fisiere in arhiva (1):

  • Protectia Mediului.doc

Alte informatii

Academia de Studii Economice Facultatea de Management si Administratie Publica