Protectia Mediului - Poluarea Atmosferei

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Protectia Mediului - Poluarea Atmosferei.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 7 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Ecologie

Extras din document

Poluarea atmosferei

Atmosfera terestra este definita ca fiind invelisul gazos, alcatuita din aer care inconjoara pamintul, fara o limita superioara precisa, avind o compozitie aproximativ constanta pana la 5000de metri. Aerul normal este un amestec de gaze format din 78%azot, 21%oxigen, si din cantitati mici de CO2 0,03%,Ar, . 96%din volum fiind reprezentat de aer iar 4%din vapori de apa. Volumul atmosferei este estimat la aproximativ 40,50.10`9km3

Problema poluarii atmosferei s-a evidentiatin1952 la LONDRA cand au murit aproximativ 4000de oameni datorita unor nivele crescute de CO,si NO si a prezentei smogului in atmosfera. Substantele nocive se disperseaza in atmosfera, mecanismul de dispersie fiind corelat cu caracteristicile principale ale aerului atmosferic. Din acest punct de vedere trebuie amintit ca aerul atmosferic are o anumita densitate care variaza cu compozitia, temperatura si presiunea.

Poluarea atmosferei se datoreaza unor surse naturale eruptii vulcanice, fenomene in descompunere si surse artificiale in urma activitatilor umane. Primul loc cu o contributie de 60%la poluarea atmosferei se plaseaza transporturile auto, urmat de industria chimica si metalurgica 17% si sectorul energetic 14%.

In functie de starea de agregare, poluantii atmosferici sunt sub forma de :

- gaze CO2, CO, NOx, SO2, NH3,R-Hg,etc;

- lichide- hidrocarburi, solventi,organici

- solide –praf, pulberi, oxizi metalici, saruri.

Prin trecerea in particule fin dispersate in aer substantele lichide sau solide sufera modificari, adica i-si maresc volumul ocupat, ceea ce duce la o activitate chimica mult mai intensa si o reducere a vitezei de sedimentare. Particulele cele mai fin dispersate in aer, capata o stabilitate considerabila si pot persista in aer timp indelungat, ducand la cresterea gradului de poluare.

In general poluantii atmosferei se caracterizeaza prin :

-limita de concentratie

-grad de persistenta

- influenta reciproca

Poluantii atmosferici determina atat efecte directe imediate cat si efecte indirecte si pe termen lung, afectind starea de sanatate a oamenilor, diminuind productia agricola, padurile si provocind modificari climatice.

Efecte directe ale poluarii atmosferice

Efectele principalilor poluanti ai atmosferei sunt multiple asa cum rezulta din CO2

participa la procesul de fotosinteza si contribuie la formarea O2.

CO rezultat prin arderea incompleta a combustibililor fosili, gaze de esapament.

NOX rezultat prin arderea combustibililor fosili din traficul auto si din diverse procedee industriale.

SO2 rezultate din activitatile vulcanice, arderii combustibililor cu sulf, in industria neferoaselor sau cea alimentara,

Hidrocarburile provin din instalatiile de extractie si prelucrarea a petrolului si a transporturilor auto, din degajarile mlastinilor si orezariilor. Ele au un efect toxic imediat dar este posibil sa contribuie la efecte cumulative pe termen lung (persista in atmosfera 15 ani)

Poluarea cu substante lichide are o pondere mai redusa si se datoreaza folosirii solventilor organici in industria de lacuri si vopseluri, utilizarii insecticidelor si pesticidelor in agricultura. In general solventii au volatilitate mare, grad de dispersie ridicat si zonele de perceptie sunt reduse.

Polouarea atmosferei cu substante solide, in stare divizata, se datoreaza activitatii industriale si traficului auto. Agentii poluanti au o compozitie chimica variata, in functie de provenienta se prezinta sub forma de funingine, prafuri industriale si aerosoli.

Funinginea este un carbon fin dispersat, provine din neaprinderea incompleta a combustibililor solizi in termocentrale si instalatii casnice, precum si din utilizarea motoarelor cu aprindere interna. Negrul de fum provine si din uzinele producatoare si de la obtinerea cauciucului sau cernelurilor tipografice.

Prafurile industriale sunt deosebit de toxice si nocive daca contin compusi din Pb, Cd, P, provocind alterari mecanice ale aparatului digestiv. Un loc aparte il ocupa poluarea datorata fabricilor de ciment care provoaca boli ale aparatului respirator.

Aerosolii provin in special din industria metale

Fisiere in arhiva (1):

  • Protectia Mediului - Poluarea Atmosferei.doc