Protectia Mediului - Tratarea si Epurarea Apelor

Referat
9.3/10 (4 voturi)
Domeniu: Ecologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 3473
Mărime: 304.31KB (arhivat)
Cost: 8 puncte
Universitatea Bacau Facultatea de Inginerie

Cuprins

Notiuni introductive 1

I. Tehnici speciale de tratare chimica a apelor uzate 1

- Tratarea cu carbune activ 1

- Osmoza 2

II. Deferizarea si demanganizarea apei 3

- Procedee de oxidare cu reactivi chimici 4

III. Dedurizarea apei 4

- Procedee chimice cu reactivi 5

- Procedee chimice cu schimbatori de ioni 8

VI. Instalatii pentru tratarea cu coagulant 11

- Procedee de coagulare a substantelor coloidale 11

V. Bibliografie 14

Extras din document

TRATAREA APELOR

Notiuni introductive.

Apa provenita din sursele naturale nu îndeplineste întotdeauna conditiile de calitate impuse de consumator. Corectarea calitatilor apei în vederea satisfacerii acestor conditii se realizeaza prin procedee de tratare.

Tipul instalatiilor de corectare a calitatii apei rezulta din compararea caracteristicilor organopeptidice, fizice, chimice, biologice si bacteriologice ale apei la sursa.

Pentru curatirea chimica a apei în natura, se constata procesul de aerare a apei cu oxidarea compusilor solubili si transformarea lor în compusi insolubili care se depun. Uneori procesul de aerare are numai un efect fizic de degajare a gazelor dizolvate în apa.

Metoda de tratare chimica a apei asigura eliminarea impuritatilor nedizolvate, partial a celor dizolvate, precum si a coloizilor, prin folosirea procedeului de coagulare cu adaos de reactivi chimici (coagulanti).

Un mare dezavantaj al acestei metode este ca impune o exploatare supravegheata prin analize de laborator si la scara industriala, pentru a se asigura o tratare corespunzatoare cu doze exacte de reactivi. O exploatare insuficient de atenta provoaca perturbarea decantarii, amestecarea namolului cu apa care trebuie tratata si alte fenomene ce duc în final la evacuarea de apa murdara din decantor în emisar.

I. Tehnici speciale de tratare chimica a apelor uzate

Tratarea cu carbune activ

Carbunele este un material solid, e baza de carbon amorf, cu porozitate si suprafata specifica (interna) mari, cu o buna „activitate” ca adsorbant (adica retine relativ repede proportii mari de substante impurificatoare din apa cu care vine în conta, chiar la concentratii mici ale acesteia).

Diversi carbuni au în unele cazuri o oarecare activitate, putând fi numiti „carbuni activi”; asa sunt mangalul, semicocsurile (de turba, de lignit) , turba. Totusi, deoarece aceasra „activitate” nu este suficienta, se procedeaza la o activitate suplimentara, în care se creeaza noi pori, se deschid porii închisi preexistenti sau se largesc porii deschisi si, în general, se mareste mult la suprafata porilor, rezultând astfel „carbuni activi”. Carbunele activ se poate utiliza fie sub forma de pulbere, fie sub forma de granule. În primul caz, carbunele praf se introduce în apa, împreuna cu reactivi de coagulare.

În cadrul proceselor de coagulare-floculare are loc si o adsorbtie pe particulele e carbune ale unor substante de natura organica aflate în apa si care nu ar fi eliminate doar prin simpla coagulare-floculare. Pulbere de carbune se depune in decantor o data cu celelalte suspensii, ambele fiind apoi evacuate din decantor cu dispozitive cu dispozitive special prevazute.

Carbunele activ granulat se foloseste cu încarcatura filtranta a unor constructii de filtrare a situate în schema tehnologica de tratare a apei dupa filtrele de nisip. Filtrele de carbune activ granulat îsi aduc aportul de reducerea substantiala a continutului de substante organice din apa de baut.

Cu toate ca atrage o crestere a costului apei potabile, folosirea carbunelui activ în practica tratarii apei se impune datorita aparitiei în sursele de alimentare cu apa a unor impurificatori ca: pesticide, fenoli, detergenti, care nu pot fi eliminati din apa prin tehnicile clasice de tratare.

Osmoza

Fenomenul osmozei este cunoscut de peste 200 de ani. Primele rezultate asupra difuziunii prin membrane animale au for publicate Abbe Nollet in anul 1748, dar au trecut peste 100 de ani pâna când în nul 1867, Traube a putut realiza cu succes experientele sale cu membrane artificiale.

Osmoza se defineste ca fiind trecerea spontana a unui lichid dintr-o solutie în alta mai concentrata, printr-o membrana semipermeabila care permite trecerea solventilor – nu însa si a substantelor dizolvate. În cazul solutiilor apoase, apa va trece dintr-o parte a membranei în cealalta parte, pâna când se constituie o diferenta de presiune care împiedic trecerea în continuare a apei. Presiunea atinsa este egala cu presiunea osmotica a solutiei, corespunzatoare unei anumite concentratii a substantelor dizolvate.

Cu ajutorul osmozei inverse se poate extrage, în mod mecanic,ap a curata dintr-o solutie apoasa de sare.

Preview document

Protectia Mediului - Tratarea si Epurarea Apelor - Pagina 1
Protectia Mediului - Tratarea si Epurarea Apelor - Pagina 2
Protectia Mediului - Tratarea si Epurarea Apelor - Pagina 3
Protectia Mediului - Tratarea si Epurarea Apelor - Pagina 4
Protectia Mediului - Tratarea si Epurarea Apelor - Pagina 5
Protectia Mediului - Tratarea si Epurarea Apelor - Pagina 6
Protectia Mediului - Tratarea si Epurarea Apelor - Pagina 7
Protectia Mediului - Tratarea si Epurarea Apelor - Pagina 8
Protectia Mediului - Tratarea si Epurarea Apelor - Pagina 9
Protectia Mediului - Tratarea si Epurarea Apelor - Pagina 10
Protectia Mediului - Tratarea si Epurarea Apelor - Pagina 11
Protectia Mediului - Tratarea si Epurarea Apelor - Pagina 12
Protectia Mediului - Tratarea si Epurarea Apelor - Pagina 13
Protectia Mediului - Tratarea si Epurarea Apelor - Pagina 14
Protectia Mediului - Tratarea si Epurarea Apelor - Pagina 15
Protectia Mediului - Tratarea si Epurarea Apelor - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Protectia Mediului - Tratarea si Epurarea Apelor.doc

Alții au mai descărcat și

Epurarea Apelor Uzate

I. INTRODUCERE Epurarea apelor uzate constituie ansamblul procedeelor fizice, chimice, biologice si bacteriologice prin care se reduce încarcarea...

Tratarea Apei în Scopul Potabilizarii

TRATAREA APEI IN SCOPUL POTABILIZARII Apa este cel mai important aliment. Nu poate fi înlocuit. Aceste afirmatii nu sunt figuri de stil, ci citate...

Epurarea Apelor

ARGUMENT Calitatea apelor este cel mai mult afectată de deversarea de către om de ape uzate. Prin urmare, principala măsură practică de protecţie...

Procese de Epurare Biologică și Nitrificare pentru Epurarea Apelor Uzate Industriale

1. Introducere 1.1. Scurt istoric şi evoluţie Pe fondul activităţii antropogene extinse în prezent există o deosebire calitativă şi principială...

Epurarea Apelor Uzate Provenite din Industria Textilă

Introducere În ultimii 30 de ani problematica protecţiei mediului a devenit o componentă esenţială a strategiei dezvoltării, precum şi un criteriu...

Duritatea Apei

DETERMINAREA DURITÃTII SI MINERALIZARII TOTALE A APEI Una dintre substantele absolut indispensabile pentru viatã, pentru orice ramurã de...

Metode Biotehnologice de Reciclare a Produselor Reziduale din Industria Berii

1.1.MATERII PRIME UTILIZATE PENTRU FABRICAREA BERII: Berea este o bautura alcoolica nedistilata obtinuta prin fermentarea cu ajutorul drojdiei a...

Epurarea Apei

INTRODUCERE Apa este unul din elementele indispensabile vieţii, deci este necesară o continuă urmărire a calităţii resurselor de apă. Omul...

Ai nevoie de altceva?