Pulverizatoare (Turbofreze) de Zapada de Mare Capacitate

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Pulverizatoare (Turbofreze) de Zapada de Mare Capacitate.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 19 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Ecologie

Extras din document

I. Scopul lucrării

Scopul acestei lucrări este de a înțelege funcționarea pulverizatoarelor (turbofrezei) de zăpadă de capacitate mare.

II. Cerinţe impuse maşinilor (instalaţiilor)

În timpul iernii datorită temperaturilor scăzute și a căderii zăpezii, circulaţia pe drumurile publice și pe pistele aeroporturilor poate deveni impracticabilă datorită depunerii zăpezii și formării poleiului sau a gheţii, fiind necesară deszăpezirea carosabilului sau împrăştierea de materiale speciale pentru uşurarea traficului.

Zăpada se poate depune pe carosabil prin ninsoare liniştită sau prin viscolire.

La grosimi ale stratului de zăpadă afânată până la 10 cm, autovehiculele sunt nevoite să-şi reducă viteza până la 15 km/h, la grosimi de 10-25 cm se pun lanţuri la roţile motoare, iar la straturi de zăpadă de peste 25 cm circulaţia, practic, se întrerupe.

Combaterea înzăpezirilor datorate viscolului se poate face pe două căi:

 prin măsuri constructive: înălţarea platformei fată de terenul înconjurător sauadoptarea de taluzuri line în debleu, cunoscut fiind faptul că sectoarele de drum în rambleu cu înălţimea de 0,5-12 m sunt neînzăpezibile, iar debleurile foarte mici sau cele foarte adânci nu se înzăpezesc deoarece, depresiunea curenţilor de aer fiind insuficientă, nu se formează vârtejuri;

 prin dispozitive de protecţie contra înzăpezirilor: crearea de obstacole în calea vântului pentru oprirea zăpezii înainte de a ajunge pe platforma drumului.

Mijloacele de apărare împotriva pericolului de înzăpezire în timpul viscolelor pot fi cu caracter permanent sau temporar. Cele cu caracter permanent, curent utilizate, se referă la realizarea unor perdele de protecţie din arbori și garduri fixe, la o distanţă de 15-35 m de marginea drumului, în timp ce mijloacele cu caracter temporar se aplică numai pe timpul iernii și constau din realizarea unor panouri montate în mod provizoriu (parazăpezi).

Degajarea drumurilor de acces acoperite cu zăpadă constituie o problemă deosebit de importantă, atât pentru economie cât şi pentru siguranţa circulaţiei, îndepărtarea zăpezii de pe carosabil poate fi realizată cu mijloace mecanice de diverse tipuri, de la plugurile cele mai simple, care depun zăpada pe marginea carosabilului (gredere, buldozere, tractoare sau autocamioane cu iarnă), până la maşinile cele mai complexe, de tipul frezelor și turbofrezelor de mare capacitate, capabile să arunce zăpada degajată la distanţe foarte mari (pulverizatoare de zăpadă).

Utilajele cu lamă se folosesc numai atunci când grosimea zăpezii nu depăşeşte 40 cm. Când pe carosabil a rămas un strat subţire de zăpadă, finisarea curăţirii se face cu utilaje care au și perie mecanică cilindrică. Lucrările de deszăpezire propriu-zise constau în îndepărtarea zăpezii cu ajutorul turbofrezelor de zăpadă, atât pentru straturi mai groase de 40 cm cât și pentru zăpada adunată în cordon la marginea carosabilului sau pe acostament de către formaţia de patrulare folosită la curăţirea zăpezii.

III. Analiza constructivă și funcţională a maşinilor

Auto-turbofreza Tip Supra 4001. Producator: Schmidt

1. Autovehiculul purtator

1.1 Concept

Acest autovehicul purtător a fost special construit pentru folosirea echipamentului rotativ pentru curățarea zăpezii. Fiind dotată opțional cu o placă de cuplare frontală mărimea 3 și cu priza de putere (PTO) mărimea 1 ¾ (conform standardului DIN 76060, formularul B), este posibilă utilizarea mai multor echipamente pentru folosirea autospecialei tot timpul anului. Viteza axului prizei de putere a autovehiculului poate fi ajustată până la maxim 1300 rpm. Poate ajunge la o putere de până la 180 kW.

Sistemul articulat de virare al autovehiculului purtator oferă multe avantaje la îndepărtarea zăpezii:

- asigură urmărirea cu mare precizie a unui traseu prestabilit de curățare a zăpezii, pe măsură ce aceasta este tăiată cu ajutorul turbofrezei;

- este posibilă de asemenea curățarea zăpezii tasate sau înghețate în curbe strâmte (foarte potrivită pentru întreținerea pe timp de iarnă a drumurilor de munte);

- forța de tracțiune acționeazăîn direcția de înaintare a turbofrezei la fiecare unghi de cotire a utilajului;

- permite folosirea unor axe robuste cu diferențiale blocabile și reductoare planetare exterioare;

- suprapunerea turbofrezei peste traiectoria roților este minimă.

Fisiere in arhiva (1):

  • Pulverizatoare (Turbofreze) de Zapada de Mare Capacitate.docx

Alte informatii

Universitatea Politehnica Bucuresti Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice