Reciclarea Plasticului

Referat
6/10 (3 voturi)
Domeniu: Ecologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 17 în total
Cuvinte : 5162
Mărime: 28.93KB (arhivat)
Cost: 4 puncte
Universitatea “Ştefan cel Mare” Suceava Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică Specializarea Management şi Administraţie Europeană

Cuprins

I. Reciclarea deşeurilor şi avantajele ei 3

II. Reciclarea plasticului 5

2.1 Plasticul şi impactul lui asupra mediului 5

2.2 Noţiuni fundamentale privind reciclarea plasticului 7

2.3 Reciclarea plasticului în alte state 10

III.Eco-Rom Ambalaje 12

III. Concluzii 15

Bibliografie 17

Extras din document

I. Reciclarea reziduurilor şi avantajele ei

Atenţia acordată mediului înconjurător a cunoscut o creştere importantă în ultimii ani. Este foarte important ca oamenii să cunoască şi să conştientizeze problemele generate de numeroasele activităţi desfăşurate zilnic pe planetă.

Calamităţile naturale din ultimii ani indică faptul că impactul uman asupra mediului este cu adevărat negativ, chiar distructiv. Mai mult, astăzi nu se mai pune accent pe conservarea mediului natural ci pe supravieţuirea speciei umane.

Una dintre cauzele degradării mediului înconjurator este depozitarea deşeurilor în locuri care nu sunt amenajate în mod corespunzător. Impactul depozitării de deşeuri menajere şi industriale este resimţit atât la nivelul mediului cât şi în rândul populţiei.

Principalele efecte ale depozitării necorespunzătoare a deşeurilor, resimţite de populaţie sunt modificarea peisajului şi disconfortul vizual, poluareaaerului, poluarea apelor de suprafaţă.

Reciclarea este un concept modern în gestiunea deşeurilor şi presupune reprocesarea materialelor în produse noi. Prin reciclare este prevenită pierderea unor materiale potenţial folositoare, reduce consumul de materii prime, reduce consumul de energie şi astfel producerea de gaze cu efect de seră.

Această practică a fost utilizată încă din erele preindustriale. Astfel, în Europa deşeurile din prelucrarea bronzului şi a altor metale preţioase erau colectate şi topite pentru refolosire. În alte zone praful şi cenuşa de la focurile de cărbuni sau lemne erau refolosite pentru obţinerea materialului de bază în fabricarea cărămizilor.

Motivul principal pentru care reciclarea a fost practicată încă din cele mai vechi timpuri a fost avantajul economic.

Materialele reciclabile pot proveni atât din gospodăriile particulare cât şi din industrii: sticlă, hârtie, aluminiu, fier, textile şi plastic. Pentru a putea fi reciclate aceste materiale trebuie sortate pe categorii şi tipuri de produse.

Reciclarea presupune avantaje atât din punct de vedere economic, cât şi în ceea ce priveşte protejarea mediului înconjurător.

Astfel, reciclarea elimină poluarea şi conservă resursele naturale. Prin reciclare este conservată atât energia cât şi resursele naturale, fiind utilizate cele deja folosite.

Deoarece materialele recuperate au fost prelucrate şi purificate anterior, procesul de fabricaţie va fi unul mai curat şi mai simplu, consumul de energie fiind diminuat semnificativ. Conform unor studii, procesul de reciclare reprezintă cea mai eficientă acţiune de protejare a mediului.

Reciclarea unei tone de materiale într-un program obişnuit, presupune economisirea a cel puţin 187 USD, fiind consumat mai puţin petrol, cărbune, gaze naturale, electricitate.

Procesul de reciclare a deşeurilor presupune anumite costuri, însă acestea sunt amortizate prin evitarea cheltuielilor de depozitare sau incinerare. Costurile depozitării reziduurilor pot fi uneori foarte mari, deoarece ele variază în funcţie de zonă.

La momentul actual există numeroase tehnici de eficientizare a reciclării, unele fiind în curs de testare.

Reciclarea oferă industriei manufacturiere resurse mai ieftine, avantaje economice pe termen lung, iar consumatorii cheltuiesc mai puţin pe produse şi ambalaje. De asemenea procesul de reciclare influenţează dezvoltarea indistriei.

Conform studiului realizat de Franklin Associates, reciclarea zonală conduce la o reducere categorică a tuturor factorilor poluanţi. Acest studiu a fost realizat având în vedere zece categorii de poluare a aerului şi opt categorii principale de poluare a apei.

Colectarea, procesarea, transportul şi execuţia de noi produse din materiale recuperate vor conduce la mai puţini factori poluanţi ai aerului şi apei, mai puţine deşeuri solide, la folosirea unor cantităţi mai mici de materii prime în procesul de producţie.

Principalele materiale reciclate sunt sticla, hârtia şi plasticul.

Preview document

Reciclarea Plasticului - Pagina 1
Reciclarea Plasticului - Pagina 2
Reciclarea Plasticului - Pagina 3
Reciclarea Plasticului - Pagina 4
Reciclarea Plasticului - Pagina 5
Reciclarea Plasticului - Pagina 6
Reciclarea Plasticului - Pagina 7
Reciclarea Plasticului - Pagina 8
Reciclarea Plasticului - Pagina 9
Reciclarea Plasticului - Pagina 10
Reciclarea Plasticului - Pagina 11
Reciclarea Plasticului - Pagina 12
Reciclarea Plasticului - Pagina 13
Reciclarea Plasticului - Pagina 14
Reciclarea Plasticului - Pagina 15
Reciclarea Plasticului - Pagina 16
Reciclarea Plasticului - Pagina 17

Conținut arhivă zip

  • Reciclarea Plasticului.doc

Alții au mai descărcat și

Valorificarea Deșeurilor din Mase Plastice

CAPITOLUL 1. INTRODUCERE, SCURT ISTORIC Acum mai bine de o sută de ani, JOHN WESLEY HYATT, cu brevetul de invenţie nr. 105336 din 12 iulie 1870...

Tehnologii de Tratare și Valorificare a Deșeurilor

Tema de proiectare Să se proiecteze o linie de colectare şi de compostare a 100 t/zi deşeuri menajere. Memoriu tehnic Proiectul de tehnologii de...

Proiectare Platforma de Precolectare Deseuri Plastice

1 . MEMORIU TEHNIC Proiectul de tehnologii de tratare şi valorificare a deşeurilor are ca temă de proiectare o platforma de precolectare a...

Reciclarea Pet-urilor

Reciclarea este una din cele mai simple (sau nu!) metode de a proteja planeta de poluare. Principiul e simplu: refolosesti hartia pana te...

Poluarea Apei

Introducere Poluarea reprezintă contaminarea mediului înconjurător cu materiale care interferează cu sănătatea umană, calitatea vieţii sau funcţia...

Reciclarea Materialelor Plastice

În urma unor studii efectuate , s-a demonstrat că fiecare cetăţean generează zilnic aproximativ 1,5 – 2 kg de gunoi , din care cel puţin jumătate...

Reciclarea si Tratarea Deseurilor - Crearea unui Depozit Ecologic de Deseuri in Comuna Ocna Sugatag

1.Caracterizarea orasului Amplasare geografica. Nivelul social-economic al orasului. Localitatea Ocna Șugatag este situată pe interfluviul dintre...

Procesarea Deseurilor ca Oportunitate de Afaceri

1.Generarea deseurilor  dimensiunea problemei Economia globala a lumii in care traim este pe cale sa depaseasca limita de suportabilitate a...

Ai nevoie de altceva?