Reducerea Biodiversitatii in Judetul Dolj

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Reducerea Biodiversitatii in Judetul Dolj.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 20 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: prof. univ. dr. Viorica Tomescu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Ecologie

Extras din document

Motivaţia alegerii temei

Am ales această temă, deoarece cred că viitorul omenirii depinde de atitudinea fiecăruia dintre noi faţă de natură şi protejarea ei.

Este cunoscut faptul că cea mai importantă caracteristică a biocenozei o constituie diversitatea, determinată de numărul de specii din structura ei; cu cât gradul de diversitate este mai mare cu atât numărul de lanţuri trofice este mai mare, reţeaua trofică este mai complexă şi ecosistemul mai stabil. Dar intervenţia omului în biosferă în mod abuziv a dus la sărăcirea diversităţii speciilor şi la creşterea instabilităţii biocenozelor, cu dereglarea echilibrelor naturale.

Cred că ar trebui să ne implicăm mai mult în protejarea naturii şi să ne educăm copiii în acest sens.

Obiectivele urmărite

1. Cunoaşterea speciilor de plante şi animale ameninţate datorită intervenţiei omului în natură şi protejarea acestora;

2. Dezvoltarea societăţii umane în armonie cu cadrul natural în care trăieşte.

Conţinutul temei

Biodiversitatea în România

România are un nivel ridicat al biodiversităţii, precum şi sisteme ecologice intacte. Vastele teritorii din Delta Dunării, densitatea mare a carnivorelor mari şi suprafeţele largi acoperite cu păduri din Munţii Carpaţi sunt unele dintre cele mai semnificative şi mai cunoscute aspecte ale bogăţiei capitalului natural al României.

Imagine din Delta Dunării

Ecosistemele naturale şi seminaturale din România reprezintă aproximativ 47% din suprafaţa ţării, fiind identificate şi caracterizate un număr de 783 tipuri de habitate.

Diversitatea florei şi faunei se exprimă prin existenţa unor proporţii corespunzătoare de lupi, urşi, capre negre şi râşi, care sunt considerate ca fiind cele mai numeroase din Europa, precum şi prin existenţa unor extinse habitate forestiere şi alpine nealterate, asociate lanţului muntos al Carpaţilor.

Aproximativ 5600 de urşi, reprezentând 60% din populaţia europeană de urşi bruni, aproximativ 3000 de lupi reprezentând 40% din populaţia europeană de lupi şi aproximativ 1500 de râşi reprezentând circa 40% din populaţia europeană de râşi, reprezintă un simbol al sălbăticiei şi al habitatelor naturale şi pot asigura o bază pentru repopularea altor zone din Europa cu aceste specii.

Pe teritoriul României au fost identificate 3700 specii de plante, din care până în prezent, 23 sunt declarate monumente ale naturii, 74 sunt dispărute, 39 periclitate, 171 vulnerabile şi 1.253 rare.

Suprafaţa totală a ariilor naturale protejate din România este de 1.234.710 ha, reprezentând aproximativ 5,18% din suprafaţa ţării (date din anul 2004).

Fisiere in arhiva (1):

  • Reducerea Biodiversitatii in Judetul Dolj.doc

Alte informatii

Referatul a fost prezentat în sesiunea iunie 2009