Retinerea la Sursa a Poluantilor sub Forma de Gaze

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Retinerea la Sursa a Poluantilor sub Forma de Gaze.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 2 fisiere doc de 9 pagini (in total).

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 2 puncte.

Domeniu: Ecologie

Extras din document

Retinerea la sursa a poluantilor

sub forma de gaze.

Daca agenttii poluanti au scapat din instalatiile tehnologice, trebuie prevazuta o bariera în calea raspîndirii lor, utilizînd fie o metoda fizica, fie una chimica.

Metode fizico-chimice de epurare a fluidelor gazoase poluante.

Majoritatea polunatilor atmosferici rezulta în spatii incinse, de mic volum: vase de reactie, motoare, focare de ardere, vetre pentru prelucrari la cald, etc. De aceea, împiedicarea raspîndirii lor se poate realiza, teoretic, prin utilizarea unui proces tehnologic etans. Dar, practic, în multe cazuri instalarea unei bariere fizice nu este permisa de procesul tehnologic ca atare, ca de exemplu cînd:

- procesul tehnologic necesita un flux continuu de aer, ca purtator de comburant (oxigenul) sau ca agent de racire;

- incinta de ractie are deschideri, traversari, etc.;

- procesul tehnologic prezinta riscul de accident sau de avarie, ce ar avea ca urmare distrugerea violenta a barierei fizice,asa cum este cazul accidentelor de la reactorii nucleari.

Alegerea barierelor fizico-chimice implica cunoasterea naturii chimice si dimensiunii particulelor, densitatii, solubilitasii, inflamabilitatii, proprietatilor magnetice si electrice, a debitului componentilor, etc..

Barierele fizico-chimice se bazeaza pe diverse metode fizico-chimice de retinere a poluantilor ca: filtrarea, centrifugarea, precipitare (termica, electrostatica, magnetica), adsorbtie, absorbtie, combustie, neutralizare, etc..

I. Metode fizice.

I.1. Ventilatia incintelor.

Ventilatia incintelor reprezinta, de cele mai multe ori, o etapa anterioarp aplicarii unei bariere.

În spatiile de lucru si în multe procese tehnologice, pe de o parte, trebuie introdus aer proaspat si filtrat, iar pe de alta parte eliminat aerul încarcat cu poluanti. Pentru aceasta, spatiului de venitlat i se amenajeaza un circuit de aer alcatuit din: guri de captare a aerului violat, conducte de transport, dotate cu sisteme de filtrare si control al eficientei filtrelor, ventilatoare de evacuare si canale pentru evacuare în atmosfera a amestecului conventional curat precum si instalatii de compensare a aerului aspirat care la rîndul lor au prize de aer, filtre, canale de transport si guri de introducere, iar dupa caz bateriide racire sau încalzire. În foarte multe cazuri retinerea poluantilor captati prin sistemele de venitlare este ori prea scumpa ori tehnic dificil de solutionat – caz în care canalele de evacuare trebuie sa asigure dispersia acestora în atmosfera pîna la limita admisa de normele tehnice.

I.2. Desprafuirea aerului.

Desprafuirea aerului, impurificat cu pulberi, are, în principal, rolul de a retine impuritatile solide din aer.

Se realizeaza prin filtre, dar nu întotdeauna cu eficienta. Astfel, termocentralele mai elimina funingine, fabricile de negru fum si de acetilena înnegresc împrejurimile, fabricile de ciment mai pierd zilnic tone de de praf de ciment, etc.. Eficienta unei bune functionari a filtrelor depinde de efortul economic depus de întreprindere pentru alegerea sistemului cel mai potrivit si de realizarea practica a instalatiei.

Prin filtrare sînt retinute din aer, pe lînga particulele solide, si particulelede lichide, existente sub forma de aerosol, ce condenseaza în porii capilari ai materialului filtrant.

Impurita-ile solide se prezinta sub mai multe forme microscoopice:

- sferice (fum, polen, cenusa, etc.);

- cubice (microcristale de saruri);

- fulgi (grafit, unele minerale);

- aciculare (ZnO, (NH4)2SO4);

- fibroase (lintul* de bumbac, azbest, fibre artificiale, etc.);

- neregulate (aglomerate de minereuri, oxizi).

Fisiere in arhiva (2):

  • Retinerea la Sursa a Poluantilor sub Forma de Gaze
    • continut.doc
    • coperta+cuprins+bibliografie.doc

Alte informatii

Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti Facultatea de Instalatii