Salvați Dunărea și Delta - Academia Cațavencu

Referat
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Ecologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 3484
Mărime: 68.39KB (arhivat)
Publicat de: Nicolaie Gheorghiu
Puncte necesare: 5
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Florina Bran
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE BUCURESTI- -FACULTATEA ECONOMIA AGROALIMENTARA SI A MEDIULUI-

Extras din referat

CAP.I

1.1 Descrierea ONG ului “Salvati Dunarea si Delta”

Asociatia “Salvati Dunarea si Delta - Academia Catavencu” este o organizatie non-guvernamentala infiintata in mai 2004, in scopul protejarii Rezervatiei Biosferei “Delta Dunarii”. In nici doi ani de activitate, s-au impus ca unul dintre cele mai influente grupuri de lobby pe probleme ecologice la nivelul autoritatilor nationale.Au demonstrat prin rezultate concrete ca pot oferi solutii problemelor majore cu care ne confruntam in ceea ce priveste Delta Dunarii.

Asociata Salvati Dunarea si Delta – Academia Catavencu a fost fondata cu scopul declarat de a lupta impotriva distrugerii Deltei. Au inceput prin a se opune vecinilor de la est care doreau sa construiasca un canal navigabil peste cadavrele pelicanilor si pescarusilor. In afara de articole publicate si de investigatiile demarate, au organizat miscari de protest care au adus multa “publicitate” ucrainienilor, chiar si pe EuroNews.

Este organizaţia de mediu cea mai cunoscuta in Romania ,singura care protejeaza Rezervatia Biosferei Deltei Dunarii prin activitati specifice.

In tot acest tip au facut fapte demne de admirat : au readus Acordul cu privire la crearea Coridorului Verde al Dunarii de Jos care fusese ignorat timp de 6 ani, au derulat o campanie prin care sa ajunga la sufletele oamnenilor in ceea ce priveste aruncarea gunoiului in Delta Dunarii numita :”Verde cine n-are, pierde!” , au organizat un boicot la care s-au raliat 52 de organizatii de mediu si care a imbunatatit semnificativ procedurile de finantare pentru ONG-uri ale Fondului National pentru Mediu, este prima organizatie de mediu in care membrii au primit certificat de agenti ecologici voluntari din partea Ministerului Mediului , impreuna cu Greenpeace, au atras atentia autoritatilor si a opiniei publice asupra poluarii biologice cu organisme modificate genetic care ameninta Delta Dunarii , Campania “Verde cine n-are, pierde!” a castigat Marele Premiu la Gala Societatii Civile in 2007 si Premiul categoriei Protecţia Mediului , au strans si reciclat peste 2 tone de deseuri in campanile de curatenie si ecologizare desfasurate pana la jumatatea anului 2007 , au incheiat un parteneriat cu Fundatia Principesa Margareta a Romaniei in urma participarii Altetei Sale Radu, Principe de Hohenzollern-Veringen si Altetei Sale Regale Principesa Margareta a Romaniei la lansarea campaniei “Tabara de Curatenie” din iulie 2007 in Delta Dunarii , in ultimii 3 ani am atras peste 1 milion de euro in urma actiunilor de responsabilitate sociala alaturi de companiile din mediul privat.

“Nu suntem acel tip de ecologisti care-si pun mana la gura pentru a nu inghiti si ucide microorganismele invizibile Suntem insa niste indivizi periculosi care o sa-nceapa sa-i scoata de par afara pe acei bipezi care stau in fata televizorului in timp ce lumea se indreapta cu peste 160km/h spre un zid! In ecologie nu mai vrem politica, domni ministri, prefecti, agenti de paza, politisti, vrem numai politici. Nu mai vrem algoritm, ci bioritm. Nu mai vrem baroni, ci sturioni. Vrem modele de comuniune ale omului cu natura, vrem ca Romania să fie un model pentru cea mai grava problema a viitorului: intoarcerea naturii impotriva fiului sau,omul ” Liviu Mihaiu, Presedinte „Asociatia Salvati Delta – A.C.”

1.2 Importanta ONG

Organizatiile non-guvernamentale sunt formatiuni benevole, de sine statatoare, constituite prin libera manifestare a vointei cetatenilor asociati pe baza comunitatii de interese profesionale si/sau de alta natura, in vederea realizarii in comun a drepturilor civile, economice, sociale si culturale, care nu au drept scop obtinerea profitului.

Organizatiile non-guvernamentale de mediu sunt importante deoarece ajuta la solutionarea problemele de mediu si sporeste capacitatea acestora, ajuta la implicarea administraţiei publice locale in procesul de planificare si dezvoltare a actiunilor de mediu ca instrument pentru implementarea actiunilor de protecţie a mediului la nivel de comunitati locale. Organizatiile non-guvernamentale sunt mai aproape de cetateni decat autoritatile si, deci mult mai bine informate.

Este foarte importanta implicarea publicului larg in procesul de luare a deciziilor privind protectia mediului, anume el fiind beneficiarul imbunatatirii sanatatii si calitatii vieţii.

Daca ne-am implica toti, cat de putin, la asfel la ONG-uri , pe probleme de mediu cu siguranta am avea o viata mai sanatoasa.

Asociatia „Salvati Dunarea si Delta – Academia Catavencu” este importanta deoarece lupta cu oamenii pentru binele naturii , Delta Dunarii fiind o rezervatie naturala unica,cea mai mare rezervatie de tinuturi umede din Europa, are 30 de ecosisteme si o valoare deosebita si inestimabila pentru patrimonial natural universal romanesc. Valoarea universala a Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii a fost recunoscuta prin includerea acesteia in reteaua internationala a rezervatiilor biosferei (1990), in cadrul Programului “Omul si biosfera” lansat de UNESCO. Rezervatia Biosferei Delta Dunarii a fost recunoscuta in septembrie 1990, ca zona umeda de importanta internationala, mai ales ca habitat al pasarilor de apa. Valoarea de patrimoniu natural a Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii a fost recunoscuta prin includerea acesteia în Lista Patrimoniului Mondial Cultural si Natural ,in decembrie 1990.

1.3 Membrii ONG

Asociaţia are patru categorii de membri:

a) Asociaţi – membri fondatori semnatari – cei care au constituit Asociatia şi au contribuit moral şi material la constituirea acesteia si a patrimoniului sau si au semnat actul de constituire; (Liviu Mihaiu , Doru Buscu , Doru Costea , Soria Vulpe , Vlad Constantin Pavlovici , Soria Dragoi , Madalin Matei Musatescu )

b) Asociati – membri fondatori – cei care se asociaza ulterior fondarii si contribuie moral si material la completarea patrimoniului Asociatiei ; (Dragos Bucurenci , Cristian Vezure)

c) Membri de onoare – persoanele fizice si juridice care au adus si aduc servicii deosebite Asociatiei; (Cristian Boureanu , Mircea Gogu-Bogdan , Eugen Petrescu , Robert Turcescu )

d) Membri cotizanţi

Preview document

Salvați Dunărea și Delta - Academia Cațavencu - Pagina 1
Salvați Dunărea și Delta - Academia Cațavencu - Pagina 2
Salvați Dunărea și Delta - Academia Cațavencu - Pagina 3
Salvați Dunărea și Delta - Academia Cațavencu - Pagina 4
Salvați Dunărea și Delta - Academia Cațavencu - Pagina 5
Salvați Dunărea și Delta - Academia Cațavencu - Pagina 6
Salvați Dunărea și Delta - Academia Cațavencu - Pagina 7
Salvați Dunărea și Delta - Academia Cațavencu - Pagina 8
Salvați Dunărea și Delta - Academia Cațavencu - Pagina 9
Salvați Dunărea și Delta - Academia Cațavencu - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Salvati Dunarea si Delta - Academia Catavencu.doc

Te-ar putea interesa și

Modele de Guvernanță Corporativă în România - Studiu de Caz Romtelecom

INTRODUCERE O definiţie simplă a guvernanţei corporative ar fi totalitatea sistemelor şi proceselor implementate pentru a conduce şi a controla o...

Delta Dunării

Capitolul 1 Delta Dunarii Delta Dunarii este cea mai mare rezervatie de tinuturi umede din Europa, acoperind o suprafata de 2.681 km2. În 1990...

Comportament Organizațional - Romtelecom

CAPITOLUL 1. Prezentarea generală a organizaţiei 1.1. Tradiţie şi repere istorice Prezentă de mai mult de 75 de ani pe piaţa românească,...

Responsabilitatea Socială a Firmei

Introducere Dacă Milton Friedman afirma că „singura responsabilitate socială în managementul afacerilor este maximizarea profitului”1, astăzi...

Dezvoltarea durabilă în Delta Dunării

Asociatia „Salvati Dunarea si Delta ACADEMIA CAŢAVENCU” Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta (aka Salvati Delta) este o organizaţie...

Apa minerală Dorna

I. Prezentarea Firmei I.1.Istoric Apa minerala Dorna este una din cele mai apreciate branduri de pe piata româneasca. Odata cu achizitionarea de...

Etică în afaceri - Compania analizată Coca-Cola HBC România

1. Descrierea organizației Compania Coca-Cola HBC România, țara membră a Grupului Coca-Cola Hellenic, asigură pentru produsele Coca-Cola...

ONG de mediu - Salvați Dunărea și Delta Dunării

Asociatia Salvati Dunarea si Delta este o organizatie de protectia mediului care lupta pentru protejarea biodiversitatii Dunarii si Deltei. In cei...

Ai nevoie de altceva?