Sisteme de Management de Mediu

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Sisteme de Management de Mediu.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 11 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Mihaiescu Radu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Ecologie

Cuprins

1. Introducere
2. Principalele scopuri ale SMM-uirlor
3. Studiu de caz
4. Eco-Etichetarea
5. Autorităţi de mediu
6. Înregistrarea în România
7. Bibliografie

Extras din document

1. INTRODUCERE

Ce este un SMM ?

Existã numeroase mijloace de Sisteme de Management de Mediu care pot fi aplicate în functie de marimea si domeniul de activitate a întreprinderii si pericolul pe care o reprezintã activitatea desfãsuratã fatã de mediu. Acestea variazã de la metode interne, unice sau acordarea de premii întreprinderilor eco-constiente, pânã la introducerea unor sisteme de management care vizeazã excelenta în domeniul protectiei mediului.

Aceste metode nu sunt rezervate întreprinderilor mari sau firmelor internationale; ele pot fi aplicate si de IMM-uri, institutii publice, furnizorii de servicii,

chiar si de cãtre ateliere mestesugãresti.

EMAS, ISO 14001 sau indicatorul de performantã de mediu ISO 14031, sunt metode care permit integrarea protectiei mediului în viata cotidianã a întreprinderilor.

Un SMM este acea componenta a sistemului general de management al organizatiei alcatuita din structura organizationala, planificarea, responsabilitatile, procesele, practicile, procedurile si resursele care ajuta la construirea, implementarea, realizarea, revizuirea si mentinerea politicii de mediu a organizatiei. Implementarea unui SMM permite organizatiei nu doar sa corespunda asteptarilor privind performanta sa de mediu, ci si sa isi controleze costurile si sa se conformeze legislatiei si regulamentelor de mediu.

Standardul ISO 14001 este standardul de referinta pentru SMM din seria ISO 14000. El descrie principalele cerinte cu care trebuie sa se conformeze un sistem de management de mediu. ISO 14001 solicita ca fiecare sistem de management de mediu sa reflecte natura organizatiei, activitatea proprie si aspectele specifice de mediu. Un sistem de management de mediu conform ISO 14001 ofera un cadru sistematic si coerent de imbunatatire a performantei de mediu, de realizare a conformitatii cu legislatia de mediu si de prevenire a non-conformitatilor.

Desi obiectivul principal al implementarii unui SMM este reducerea impactului activitatilor, produselor si serviciilor organizatiei asupra mediului, beneficiile de alta natura ale implementarii unui SMM sunt multiple. Printre cele mai importante este cresterea profitului prin optimizarea folosirii resurselor (materii prime, energie), prin imbunatatirea managementului deseurilor si reducerea costurilor aferente unor eventuale incidente de mediu.

Un Sistem de Integrare de Mediu (IEMS), ţine de îmbunătăţirea continuă om-mediu şi de principiile integrate de management de mediu, dovedite prin evaluări şi metodologii de mediu, inclusiv de evaluarea riscului şi evaluarea cost-beneficiu.

Prin urmarea, IEMS poate ajuta o companie în : reducerea impactului crossmedia, o utilizarea a energiei şi a altor reurse eficiente, o gestionare mai bună a riscului asociat cu utilizarea substanţelor periculoase(produsele chimie), o bună manevrarea şi extindere a practici unui proces, o integrare de mediu care să cuprindă siguranţă şi sănătatea muncitorilor.

Ideea folosirii SMM-ului este sustinuta din punct de vedere politic de Uniunea Europeana. Al cincilea Program de Actiune cu privire la reorganizarea legislatiei nu a putut solutiona toate problemele mediului si a celorlalte mecanisme, fiind nevoie de realizarea unei dezvoltari durabil. Acesta include instrumente de baza ale pietei precum intelegeri bilaterale: SMM, eco-auditul, si eco-caracterizarea se incadreaza in aceasta categori

Instrumentele de baza ale pietei sunt destinate unei analize interne a costurilor mediului inconjurator, sa demonstreze necesitatea utilizarii cu responsabilitate a resurselor limitate de catre consumatori si producatori si sa minimizeze poluarile si pierderile.SMM-urile introduc piata in campul mediului inconjurator,prin intermediul competitiei promotionale intre activitatile industriale. Presupunerea este aceea ca piata va recompensa organizatiile mai importante care folosesc SMM, rezultand o presiune care va incuraja si celelalte organizatii sa foloseasca aceasta schema. Rezultatul general s-ar putea concretiza in mai multe organizatii care vor devenii active in managementul mediului inconjurator si-n imbunatatirea performantelor mediului inconjurator.

SMM adopta de asemenea "Principiul platii poluatorului" si "Principiul preventiei", care sunt parte a politicii de mediu a UE prin plasarea responsabilitatii asupra afacerii si folosirea unei abordari pro-active opusa celei reactive.

Sistemul standard al managementului mediului inconjurator se refera la mecanismele de baza ale pietei, care au ca scop imbunatatirea performantelor organizatiilor.

Fisiere in arhiva (1):

  • Sisteme de Management de Mediu.doc