Solurile, Procesele de Degradare si Masurile Ameliorative Specifice Teritoriului Orasului Sannicolau Mare, Judetul Timis

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Solurile, Procesele de Degradare si Masurile Ameliorative Specifice Teritoriului Orasului Sannicolau Mare, Judetul Timis.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 19 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Schutz Raluca Alexandra

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Ecologie

Cuprins

I. Introducere. Problematica conservarii solurilor 3
1. Consevarea solurilor 3
2. Conservarea solului. Probleme si solutii 4
3. Tehnologii agroambientale si calitatea solurilor 5
II. Prezentarea teritoriului si a conditiilor naturale 7
1. Asezarea geografica si suprafata 7
2. Relief, geomorfologie, geologie si litologie 8
3. Hidrologie 8
4. Clima 9
5. Vegetatie 10
III. Solurile. Caracterizare si raspandire 11
IV. Procese de degradare 19
V. Masurile de ameliorare 21
VI. Bibliografie 23

Extras din document

I. Introducere. Problematica conservarii solurilor.

1. Conservarea solurilor.

Conservarea solului este o problema foarte importanta, ata in tarile in curs de dezvoltare, in cazul in care o buna parte din venituri provin din agricultura, ci si in tarile dezvoltate unde agricultura mecanizata si o utilizare supra – abundenta de ingrasaminte chimice, poate avea efect negativ asupra terenului. Dar conservarea solului nu este numai pentru agricultori si agronomi, aceasta are un efect amplu asupra mediului si se refera la noi toti. Exista o nevoie tot mai mare de prevenire si combatere a eroziunii solului si contaminarii solului, precum si pentru a mentine fertilitatea solului.Punerea in aplicatie a diverselor strategii de conservare a solului si metode, pot ajuta: in decurgerea de eroziune a solului, in pastrarea calitatii solului si in cresterea capacitatii sale de productie.

In scopul de a realiza o conservare mai eficienta a solurilor, trebuie sa luam in considerare mai intai cateva aspecte ale terenului in cauza. Cateva lucruri ce ar trebui luate in considerare sunt urmatoarele:

• Este suficient sa acopere vegetatia suprafata terenului sau are nevoie sa fie mai dezvoltata?

• Care sunt metodele de control adecvate eroziunii si cum pot fi acestea puse in aplicatie?

• Care este nivelul de salinitate al solului si modul in care poate fi gestionat acesta?

• Care este nivelul de aciditate al solului si cum poate fi controlat?

• Care este continutul de minerale din sol, iar daca acesta este scazut, ce minerale ca supliment sunt necesare a fi adaugate?

• Daca solul este contaminat, ce metode sunt folosite pentru remedierea contaminarii si a prevenirii acesteia in viitor?

• Exista organisme benefice solului in el, ca sa le fie permis sa prospere?

Odata ce stii tipul de conservare necesar solului, putem pune in aplicare una sau toate metodele urmatoare:

• Plantarea copacilor in randuri dense ca „wind – pauze” de-a lungul frontierelor terenului, in special pe partile laterale care sunt expuse la vanturi rigide. Radacinile lor stabilizeaza solului si previne mutarea lor datorita vantului.

• Plantarea culturilor in rotatie.

• Plantarea culturilor de acoperire. Aceasta stabilizeaza solul si reduce efectele de eroziune a solului.

• Aratul de-a lungul conturului terenului.

• Plantarea culturii in paralel cu panta terenului.

• Utilizarea de ingrasaminte naturale.

• Mentinerea terenurilor necultivate pentru a se odihni.

• Gestionarea nivelului de salinitate din sol.

• Gestionarea pH – lui solului.

• Incurajarea organismelor ce sunt benefice solului, cum ar fi ramele si bacteriile fixatoare de azot, sa se dezvolte in sol. Prezenta lor, imbogateste solul.

• Utilizarea de om a insecticidelor chimice, pesticide si ierbicide in cantitati foarte mici. Utilizarea acestora in cantitati mai mari, este ca o otrava pentru sol, dar si pentru organismele benefice acestuia, cat si pentru intreg mediul inconjurator.

• Adaugarea regulata a mineralelor in sol. Acestea ofera elemente hranitoare solului atunci cand are nevoie, ce urmeaza absorbite de plante.

2. Conservarea solului: probleme si solutii.

Conditiile meterologice actioneaza asupra unei zone, modificandu-i caracteristicile fizice si de structura, precum si aspectul morfologic. Miscarile hidrologice si de gravitatie, si anume alunecarile de teren si eroziunea la suprafata provocata de debite de apa, sunt principalelel cauze care duc la instabilitate structurala. Pentru a actiona corespunzator, trebuie controlate efectele nedorite, fara a modificain vreun fel echilibrul mediului inconjurator.

Asezarile umane ( urbane sau industriale ), dezvoltarea cailor de comunicatie pot constitui interventii ale omului care produc modificarea solului. Aceste asezari, datand din timpuri imemoriale, se dezvolta in zone deja compromise. In astfel de cazuri, trebuie intervenit in vederea limitarii distrugerilor provocate de activitatile umane, incercand sa atingem un echilibru satisfacator intre parametrii de siguranta si evolutia naturala a mediului inconjurator. In alte cazuri, lucrarile de protectie ce vor fi efectuate pot modifica echilibrul mediului inconjurator:

- trebuie ales cu multa atentie tipul d protectie in vederea respectarii celor mai bune conditii.

- controlarea efectelor produse de activitatile meteorologice.

- pastrarea echilibrului intre activitatile omului care pot duce la degradarea solului.

Se pot efectua doua tipuri de protectii:

- protectie activa: actionarea directa asupra cauzelor care duc la degradarea solului, eliminand astfel cea mai mare problema.

Fisiere in arhiva (1):

  • Solurile, Procesele de Degradare si Masurile Ameliorative Specifice Teritoriului Orasului Sannicolau Mare, Judetul Timis.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA DE STIINTE AGRICOLE SI MEDICINA VETERINARA A BANATULUI TIMISOARA