Tehnologii de Epurarea Apelor in Regiunea ESCWA - Comisia Economico-Sociala pentru Asia de Vest - Consideratii Generale

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Tehnologii de Epurarea Apelor in Regiunea ESCWA - Comisia Economico-Sociala pentru Asia de Vest - Consideratii Generale.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 28 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Vatachi Nicusor

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Ecologie

Cuprins

Prefata Pag. 1
Introducere Pag. 2
Capitolul I Natura apelor reziduale urbane Pag. 4
Capitolul II Tehnologii de tratare a apelor uzate Pag. 6
Metode fizice Pag.7
Metode chimice Pag. 9
Procese biologice Pag.11
Capitolul III Managementul apelor uzate Pag. 15
Capitolul IV Studii de caz asupra unor tari din ESCWA Pag. 18

Extras din document

Prefaţă

Tratarea apelor reziduale devine tot mai critică datorita, pe de o parte, a diminuarii resurselor de apa iar pe de alta parte, a cresterii costurilor de eliminare a apelor uzate si a reglementarilor mai stricte in ceea ce priveste nivelurile de contaminanti admise in deseutile evacuate.

Tratarea apelor reziduale pentru refolosire şi eliminare este deosebit de importantă pentru tarile din regiunea ESCWA deoarece acestea ocupa una dintre regiunile cele mai aride din lume.

Sectorul urban consumă cantităţi semnificative de apă, şi, în consecinţă generează cantitati considerabile de ape uzate care necesita evacuare si epurare.

Apele uzate reprezinta o combinatie de apa potabila si apa provenita de la locuinte, sectorul comercial si industrial precum si de la institutii.

Studiul de faţă cuprinde o examinare completa a metodelor şi tehnologiilor folosite în prezent în tratarea apei reziduale cu accent pe apele uzate din mediul urban.

Studiul abordează, de asemenea, gestionarea efluenţilor tratati referitor la refolosirea si eliminarea acestora.

Se vor prezenta studii de caz din ţările membre ESCWA sunt prezentate, subliniind prevalenta in ceea ce priveste utilizarea apei si implicit, necesitatea unor sisteme eficiente de tratare a apelor reziduale.

Prin incorporarea metodologiilor de ultima ora în instalaţiile de tratare a apelor reziduale, ţările membre ESCWA ar putea reduce în mod semnificativ

consumului de apă şi costurile de tratare şi eliminare.

Studiul economiei diferitelor modalitati de tratare a apelor uzate este o etapa preliminara pentru identificarea unor soluţii rentabile.

Acest studiu a dedicat un întreg capitol compararii costurilor asociate instalarii şi operarii statiilor de tratare a apelor uzate.

Introducere

Apele uzate urbane reprezinta o combinaţie de lichide sau de apă ce antreneaza deşeuri originare din bucatariile si grupurile sanitare ale locuintelor, din spatiile comerciale sau zonele industriale, din sectorul medical, etc. care se adauga apelor subterane, de suprafata si a celor meteorice.

Apele uzate netratate conţin, în general, un nivel ridicat de materii organice, microorganisme patogene numeroase, compuşi chimici, precum şi substanţe nutritive şi toxice. Prin urmare, implică riscuri pentru sanatate si pentru mediul inconjurator şi,

în consecinţă, trebuie să fie imediat transportate departe de sursa care le-a generat generare şi tratate corespunzător înainte de eliminarea finală.

Scopul final de gestionare a apelor reziduale este de protecţie a mediului concomitent cu sănătatea publică şi cu cerintele socio-economice.

Preocuparile oamenilor pentru asigurarea cantitatilor de apa atat de necesare comunitatilor organizate dateaza din timpuri preistorice.

Cele mai vechi mentiuni despre tratarea apelor sunt in invatatura medicala sanscrita (anul 2000 i.Hr.) si pe inscriptiile zidurilor egiptene (secolele XV – XIII i. Hr.). in aceste scrieri se mentioneaza modurile de purificare ale apei murdare prin fierberea acesteia in cazane din arama si racirea in vase de pamant, expunerea la lumina solara sau filtrarea ei prin mangal – carbune din lemn.

Cele mai vechi aparate cunoscute pentru tratarea apei, reprezentand utilizarea sifonului in operatii de limpezire, apar pictate pe zidurile egiptene (secolele XV – XIII i. Hr.).

Primul raport tehnic referitor la aprovizionarea cu apa si evacuarea apelor, de la cladirile importante din oras, apare in anul 98 d.Hr, fiind datorat lui Sxtus Iulius Frontinius – membru in comisia de apa a Romei.

In evul mediu singurele metode de purificare cunoscute erau utilizarea filtrelor de nisip si mentinerea apei in vase de argint. Henry Darcy a patentat primul filtru necesar purificarii apei la alimentarea oraselor in 1856; el a formulat si legile hidraulicii necesare calculului acestora.

Inceputul secolului XX aduce modificari importante in conceptia statiilor de tratare, echipate cu filtre cu nisip, a retelelor de distributie a apei potabile, a canalizarilor centralizate si a construirii primelor statii de epurare a apelor uzate.

Fisiere in arhiva (1):

  • Tehnologii de Epurarea Apelor in Regiunea ESCWA - Comisia Economico-Sociala pentru Asia de Vest - Consideratii Generale.doc

Alte informatii

UNIV DUNAREA DE JOS GALATI, INGINERIA SI PROTECTIA MEDIULUI - TRATAREA APELOR UZATE AN III