Tehnologii Nepoluante - Energia Eoliana

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Tehnologii Nepoluante - Energia Eoliana.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 11 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Ecologie

Cuprins

I. România și trecerea spre tehnologii nepoluante.3
II. Noţiuni generale despre energia eoliană.3
III. Centralele eoliene şi turbine eoliene.5
III.1. Turbine cu axa orizontală.5
III.2. Turbine cu axa verticală.7
IV. Avantajele şi dezavantajele energiei eoliene.8
IV.1. Avantajele.8
IV.2. Dezavantajele.9
V. Concluzii.10
BIBLIOGRAFIE.11

Extras din document

I. ROMÂNIA ȘI TRECEREA SPRE TEHNOLOGII NEPOLUANTE

După schimbarea de regim din 1989, consumul energetic din țara noastră a scăzut. Schimbarea mileniului și economia în dezvoltare au adus o cerere energetică din nou în creștere.

Tehnologiile clasice oferă un preț moderat al energiei, dar odată cu trecerea timpului acesta se va mări datorită resurselor tot mai scumpe și mai puțin accesibile. Soluția, deși pare îndepărtată, rămâne trecerea la tehnologiile puțin mai constisitoare, dar nepoluante și sigure pe termen lung. Barilul de petrol trece acum de 70 de dolari și ne fortează să schimbăm modul în care percepem producția și consumul de energie.

Datorită poziționării sale geografice, România se poate baza pe resursele eoliene, geotermale, hidrologice, solare, precum și pe energia derivată din biomasa. Dintre toate acestea, țara noastră utilizează în principal forța de mișcare a apei. Puterea instalată a tuturor hidrocentralelor depașește 6 GW, iar estimările arată că există un potențial chiar mai mare – încă 9 GW. Restul tehnologiilor regenerabile sunt aproape neutilizate.

Un grup de oameni de afaceri germani va investi 60 de milioane de euro în construirea unui parc eolian lângă Orşova. Acolo vor funcţiona 32 de centrale eoliene, cu o capacitate totală de 50 de megawaţi.

Parcul se situează la limita dintre judeţele Caraş-Severin şi Mehedinţi, între Topleţ şi Orşova, la altitudinea de 380 de metri, unde viteza vântului este de minimum 6,5 metri pe secundă.

Directorul firmei care se va ocupa de punerea în funcţiune a parcului, Dinu Buliga, care este şi iniţiatorul proiectului, a spus că acesta se va întinde pe o suprafaţă de 250 de metri pătraţi, iar centralele eoliene vor fi amplasate la 4,5 kilometri de Orşova.

Parcul eolian de la Topleţ-Orşova a intrat în exploatare la sfârşitul anului 2009 şi va aduce un profit lunar beneficiarilor de 250.000 de euro, energia fiind furnizată în Sistemul Energetic Naţional.

II. NOTIUNI GENERALE DESPRE ENERGIA EOLIANĂ

Valorificarea energiei eoliene a început în anii ’70, odată cu prima criză mondială a petrolului. În anii ’90 a revenit în prim plan din cauza îngrijorărilor generate de impactul asupra mediului a poluării generate de combustibilii fosili.

Energia eoliană este o sursă de energie regenerabilă generată din puterea vântului. La sfârşitul anului 2006, capacitatea mondială a generatoarelor eoliene era de 73904 MW, acestea producând ceva mai mult de 1% din necesarul mondial de energie electrică.

Deşi încă o sursă relativ minoră de energie electrică pentru majoritatea ţărilor, producţia energiei eoliene a crescut practic de cinci ori între 1999 şi 2006, ajungându-se ca, în unele ţări, ponderea energiei eoliene în consumul total de energie să fie semnificativ: Danemarca (23%), Spania (8%), Germania (6%).

Energia eoliană este folosită extensiv în ziua de astăzi, şi turbine noi de vânt se construiesc în toată lumea, energia eoliană fiind sursa de energie cu cea mai rapidă creştere în ultimii ani. Majoritatea turbinelor produc energie peste 25% din timp, acest procent crescând iarna, când vânturile sunt mai puternice.

Vântul este mişcarea aerului datorată maselor de aer cu temperaturi diferite. Temperaturile diferite sunt cauzate de masele de apă şi pământ care absorb diferit căldura soarelui. La scara globală mişcările masive de aer sunt cauzate de diferenţa de temperatură intre pământul de la ecuator şi cel apropiat de poli.

Deoarece vântul va bate cat timp soarele va încălzi Pământul este o sursă de energie regenerabilă, ce este exploatată în prezent pentru a produce electricitate.

Fig.1. Centrale eoliene

Turbinele eoliene curente funcţionează pe acelaşi principiu ca şi morile de vânt din antichitate: palele unei elice aduna energia cinetică a vântului pe care o transformă în electricitate prin intermediul unui generator.

Fisiere in arhiva (1):

  • Tehnologii Nepoluante - Energia Eoliana.doc