Zonele Umede, Areale Importante ale Biodiversitatii

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Zonele Umede, Areale Importante ale Biodiversitatii.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 5 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 2 puncte.

Domeniu: Ecologie

Extras din document

In ultimul timp, in Romania au fost demarate numeroase actiuni care vizeaza protectia si conservarea zonelor umede existente sau reconstructia ecologica a unor foste arii inundabile (actual incinte indiguite), mlastini desecate, etc. Zonele umede joaca un rol deosebit in desfasurarea proceselor naturale din ecosisteme. Orice zona umeda este componenta integranta a unui sistem hidrologic mai mare, astfel ca mecanismele hidrologice dintr-un bazin de drenare sunt in stransa interdependenta. Zonele umede reprezinta refugii pentru numeroase specii de plante care gasesc numai in astfel de locuri conditii optime de supravietuire si dezvoltare. De asemenea zonele umede prezinta importanta si prin faptul ca anumite componente ale lor sunt de importanta economica.

Viiturile sunt fenomene periodice bine cunoscute la noi. Cantitatile mari de precipitatii care cad intr-o perioada scurta produc cresterea brusca a nivelului apelor si pot provoca pagube serioase. Zonele umede preiau o parte din aceste ape, le raspandesc pe suprafete mai mari: astfel pot contribui la reducerea simtitoare a puterii distructive a inundatiilor.

Zonele umede au un rol important in stabilizarea malurilor (reduc eroziunea acestora). De asemenea ele actioneaza ca un filtru si retin sedimentele (particule solide de variate marimi care plutesc in masa apei). Sedimentele depuse in zonele umede preiau o parte din substantele toxice transportate de apa si reduc cantitatea de poluanti care pot ajunge in sistemele hidrologice din aval. Bacteriile, plantele superioare din zonele umede retin si prelucreaza o buna parte a compusilor de azot si fosfor (cunoscute sub denumirea de nutrienti). Concentratia acestor substante, provenite din ape uzate sau din zone agricole, poate atinge valori ridicate producand fenomenul numit eutrofizare (inflorirea apelor).

Zonele umede reprezinta refugii pentru numeroase specii de plante care gasesc numai in astfel de locuri conditii optime de supravietuire si dezvoltare. Exemplul clasic este cel al turbariilor (mlastini oligotrofe) din regiuni muntoase. Aici sunt plante adaptate la clima rece si umeda sau plante endemice (cu areal de raspandire restrans) etc. Asemenea situri reprezinta centre de raspandire a acestor specii in cazul modificarii factorilor climatici. Zonele umede sunt locuri de reproducere, hranire, iernare, etc. pentru numeroase specii de animale acvatice si semiacvatice. In anumite arii sunt observate periodic zeci de mii de pasari (in special rate, gaste, garlite si pasari de mal). Unele mamifere (vidra, nurca, etc.) exista doar in locuri putin deranjate de om, iar multe specii de animale salbatice supravietuiesc numai in zone umede aflate in stare naturala.

Importanta pe care tara noastra o acorda protectiei si dezvoltarii durabile a zonelor umede rezida si din faptul ca Romania a aderat la Conventia privind zonele umede de importanta internationala, in special ca habitat al pasarilor acvatice, care a fost semnata la Ramsar (Iran) la data de 2 februarie 1971 si a ratificat-o prin Legea nr. 13/ 1993. Romania are doua zone umede incluse pe lista Ramsar si declarate ca zone umede de importanta internationala, si anume: Delta Dunarii, cu o suprafata de 580 000 ha si Insula Mica a Brailei cu o suprafata de 17 586 ha.

Fisiere in arhiva (1):

  • Zonele Umede, Areale Importante ale Biodiversitatii.doc