Abuz de Pozitie Dominanta pe Piata

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Abuz de Pozitie Dominanta pe Piata.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 5 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

Referatul de fata cuprinde doua aspecte, unul referitor la publicitatea mincinoasa si unul referitor la abuzul de pozitie dominanta pe piata de internet din Franta. Ambele incalcari ale legilor concurentei prezentate fac referire la firma France Telecom.

De asemenea referatul contine un comunicat de presa ce prezinta aspecte legate de abuzul de pozitie dominanta facut de France Telecom.

Competitia acerba pentru toti operatorii de telefonie fixa din Franta a determinat aparitia ofertelor surpriza, a bonusurilor si ieftinirilor care sa faca diferenta intre ofertanti si sa atraga un numar cat mai mare de abonati.

Iar in viteza cu care se intampla toate aceste miscari unul dintre principalii ofertanti, nimeni altul decat France Telecom, a lansat o campanie de proportii de marketing prin care isi propunea sa recastige o parte a clientelei pierdute in favoarea concurentei.

O ieftinire cu 20% a tarifelor la minut practicate pentru orice apel initiat din reteaua fixa a France Telecom catre toate celularele care apartin de aceeasi retea France-Telecom tenteaza pe oricine si pe asta a mizat si operatorul. Aceasta oferta a fost anuntata inca din luna ianuarie, iar la scurt timp, UFC-Que-Choisir a reactionat foarte dur, actionand in judecata compania France Telecom pentru publicitate mincinoasa.

In realitate, reducerea promisa se aplica numai in cazul apelurilor a caror durata depasea 5 minute, detaliu care era omis din textul anuntului publicitar. In concluzie, spotul de promovare in cauza a fost retras, iar France Telecom a fost obligata sa plateasca o amenda de 20.000 de euro cu titlu de daune produse companiei UFC.

Chiar daca in marketing, echilibrul intre mentionarea avantajelor si omiterea dezavantajelor a ajuns o arta, tactica aplicata de France Telecom nu poate fi considerata decat o incalcare flagranta a regulilor deontologice ale marketing-ului, iar amenda de 20.000 de euro este binemeritata.

Gigantul telecomunicatiilor franceze a fost amendat cu suma 10.35 de milioane de Euro pentru reticenta de a permite altor operatori/furnizori de servicii broadband sa se interconecteze.

Plangerea initiala dateaza din anul 1999, cand compania 9 Telecom a raportat ca nu i se permite accesul la reteaua France Telecom pentru furnizarea de servicii de Internet de banda larga. Din concluziile procesului intiat reiese ca nici alti concurenti nu au avut pana in anul 2002 drepturi de interconectare.

Argumentul principal pe care a mizat France Telecom (compania care detine operatorul de telefonie mobila Orange si furnizorul de servicii Internet Wanadoo) a fost ca reclamatiile au fost aduse chiar inainte de publicarea regulamentelor care prevad liberalizarea pietei si interconectarea operatorilor la reteaua de telefonie detinuta de France Telecom.

In acelasi timp, France Telecom a insistat asupra modului in care Internetul broadband s-a dezvoltat sub "patronatul" sau, calitatea transmisiilor prin ADSL fiind mult superioara oricarui concurent la nivel european.

Fisiere in arhiva (1):

  • Abuz de Pozitie Dominanta pe Piata.doc

Alte informatii

sustinut in 2008 la materia Preturi si concurenta. facultate: Finante, asigurari, banci si burse de valori. Referatul de fata cuprinde doua aspecte, unul referitor la publicitatea mincinoasa si unul referitor la abuzul de pozitie dominanta pe piata de internet din Franta. Ambele incalcari ale legilor concurentei prezentate fac referire la firma France Telecom.