Achizitiile Electronice

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Achizitiile Electronice.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 12 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

Ce înseamnă Achiziţii Electronice ?

Achiziţiile electronice se pot defini ca o activitate prin care o societate comercială sau o persoană fizică folosesc internetul pentru a vizualiza şi cumpăra produse de la furnizori ce dispun de mijloacele necesare pentru a face posibilă tranzacţia.

În general procesul de vânzare-cumpărare online se desfăsoară astfel:

Comerciantul îşi deschide un site de Internet pe care îşi prezintă detaliat produsele şi condiţiile comerciale (preţuri, termene de livrare, garanţie etc.)

Cumpărătorul intră pe acest site, găseşte produsul căutat şi transmite o comandă către comerciant, specificând produsele, cantităţile comandate, modalitatea de plată şi adresele de livrare şi de facturare. În cazul plăţii cu card, pe o pagină securizată, cumpărătorul îşi introduce şi datele cardului.

După verificarea veridicităţii datelor din comandă, comerciantul livrează marfa către cumpărător, încasând contravaloarea acesteia fie de pe cardul cumpărătorului, fie la livrarea produselor sau chiar în avans în unele cazuri.

II. Deosebire dintre achiziţiile electronice şi achiziţiile clasice

În comparaţie cu metodele tradiţionale utilizate în realizarea operaţunii de vânzare-cumpărare magazinele virtuale prezintă o serie de avantaje:

- achiziţiile electronice se pot face timp de 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână

- atât furnizorii cât şi clienţii nu întâmpină restricţionări geografice, practic o achiziţie se poate face din orice loc şi în orice moment

- vânzarea se face direct către clienţi şi astfel se pot elimina din costul final al unui produs toate comisioanele suplimentare ale diferiţilor agenţi intermediari, fapt ce este clar avantajos atât pentru client cât şi pentru frunizor

Spre deosebire de comerţul clasic, cel electronic are la bază doar informaţia ce poate fi transmisă nealterată prin intermediul unui computer. Aceasta înseamnă imagini şi text sau mai bine zis descrieri.

Într-un magazin electronic trebuie să existe un sistem prin care vânzătorul să îşi primească banii şi să livreze marfa. Spre deosebire de achiziţiile clasice când cumpărătorul poate dispune de marfă dorită în timp real, atunci când se recurge la o achiziţie electroică acesta este nevoit să aştepte o perioadă determinată pentru a-şi primi marfa.

În tabelul următor sunt sintetizate deosebirile dintre achiziţiile clasice şi cele electronice

Achiziţii electronice Achiziţii clasice

Avantaje

1. un magazin virtual e deschis non-stop

2. lipsa necesităţii de a merge cu maşina, de a parca şi, in consecinţă, economisirea de timp şi bani

3. un preţ potenţial mai mic, prin reducerea costurilor comisioanelor diferitor distribuitori şi agenţi

Dezavantaje

1.livrarea produselor comandate se poate efectua într-o singură zi, dar pot să apară şi întârzieri

2. cumpărătorul nu poate atinge produsul, nu poate primi recomandări ci se poate baza doar pe descrierea in format text şi imagini a acestuia Dezavantaje

1. un magazin real funcţionează pe baza unui program şi comezile nu pot fi preluate decât în acel interval de timp

2. folosirea unor mijloace de transport către punctul de desfacere al mărfurilor dorite, ceea ce implică utilizarea de bani şi timp

3. implică un cost potenţial mai mare prin implementarea costurilor suplimentare stabilite de către distribuitori şi agenţi

Avantaje

1. produsele se pot livra în momentul efectuării plăţii

2. cumpărătorul poate atinge produsul, poate primi recomandări de la personalul calificat

III. Achiziţia publică electronică (e-procurement)

Achiziţia publică prin intermediul internetului este aplicabilă în cazul în care organisme guvernamentale sau mari organizaţii lansează apeluri pentru licitarea achiziţionării de bunuri sau servicii. Sfera de cuprindere a licitaţiilor tipice include de la serviciile din construcţii şi bunurile pentru investiţii până la studii şi alte lucrări ample. Achiziţiile publice prin Internet pot include negocierea electronică, contractarea şi licitarea în colaborare.

Un exemplu de achiziţie electronică ce a condus la economii de fonduri este următorul:

„Data: 22.04.2003

Achiziţiile electronice au permis Spitalului Judeţean Călăraşi economii cifrate la 357 milioane lei.

Spitalul Judeţean Călăraşi a economisit 357 de milioane lei, prin achiziţionarea pe www.e-licitatie.ro a 18.300 flacoane Hidrocortizon hemisuccinat de 100 mg, la numai 18.000 lei/flacon, jumătate din preţul iniţial cifrat la 37.518 lei, informează un comunicat al Ministerului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei.”

Fisiere in arhiva (1):

  • Achizitiile Electronice.doc