Acoperirea riscului de preț în contractele internaționale

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 2805
Mărime: 9.96KB (arhivat)
Publicat de: Elena Tamara Luca
Puncte necesare: 0

Extras din referat

Riscul este ca focul : daca îl controlezi, te ajuta, daca

îl scapi de sub control, te distruge. (Theodore Roosevelt)

Acoperirea riscului de pret in contractele comerciale internationale

Introducere

Comertul dintre Romania si restul lumii a crescut anual in mod constant. Ca in orice piata in plina evolutie cu fluctuatii ocazionale economice, sociale si politice, atat partenerii comerciali romani cat si cei straini trebuie sa caute modalitati de reducere a riscurile create de aceste fluctuatii.

Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana din ianuarie se previzioneaza ca va duce la cresterea, in mod substantial, a comertului anual cu statele membre ale Uniunii Europene, furnizand partenerilor de afaceri atat oportunitati unice, dar aducand si riscurile inerente comertului international.

Aceasta lucrare analizeaza pasii pe care partile ii pot lua pentru a se proteja de riscul de pret din contractele comerciale internationale care implica parteneri romani - riscuri provenind din factori externi cum ar fi fluctuatiile ratei de schimb a diferitelor monede, cresterea preturilor pentru materii prime si energie, si schimbarile bruste din economie.

Aceste riscuri influenteaza nivelul obligatiilor partilor care trebuie sa plateasca mai mult sau mai putin decat ceea ce s-au obligat sa plateasca la incheierea contractului. Acestea sunt riscuri care afecteaza echilibrul contractual dintre parti, si, cel mai important, sunt riscuri care pot fi foarte usor evitate prin introducerea anumitor clauze in contracte.

(Riscurile legate de neexecutarea obligatiilor contractuale incluzand neplata nu constituie subiectul lucrarii.)

Riscurile comerciale

Principalul partener comercial al Romaniei este, desigur, Uniunea Europeana, cu o cifra totala a comertului, importuri si exporturi, de 37,9 miliarde de euro in 2005 reprezentand 68,9% din comertul exterior total al Romaniei.

Alti parteneri comerciali importanti includ tarile semnatare NAFTA - SUA, Mexic si Canada - cu o cifra totala a comertului de 1,8 miliarde de euro reprezentand 3,3% din comertul total; tarile candidate la UE si Bulgaria (in 2005) cu 4 miliarde de euro la 7,2%; si tarile ASEAN cu 344 de milioane de euro la 0,6%.

Partenerii comerciali din toate aceste tari analizeaza in mod constant riscurile comerciale asociate oportunitatilor de afaceri din Romania cum ar fi posibilitatea ca un eveniment viitor si nesigur sa cauzeze prejudicii pecuniare uneia dintre parti.

Astfel de riscuri le includ pe cele economice, politice, administrative si naturale. Riscurile economice sunt determinate de evolutia companiei si de calitatea bunurilor si serviciilor furnizate de aceasta.

La randul lor, sunt impartite in riscuri valutare datorate schimbarilor ratei de schimb sau paritatii oficiale a monedei de plata in comparatie cu moneda de referinta, si riscuri non-valutare.

Aceste ultime riscuri includ: inflatia, schimbari in dobanzile bancare, schimbari in pretul materiilor prime, echipamentelor, fortei de munca, transportului, primelor de asigurare, comisioanelor, dobanzilor, tehnologiei, raportului dintre cerere si oferta, si riscurile financiare si de investii.

Riscul de pret este inclus in aceasta categorie, deoarece toti acesti factori influenteaza costul productiei si, in consecinta, obligatiile partilor contractuale.

Un exemplu de risc valutar este modul in care schimbarile ratei de schimb a leului au afectat tranzactiile internationale pe termen lung. Leul s-a apreciat in termeni reali cu 11% fata de euro din septembrie 2004 pana in decembrie 2005, si cu inca 5% in primele trei luni ale lui 2006.

Astfel, toate contractele comerciale internationale pe termen lung care aveau ca obiect furnizarea de anumite produse sau servicii in Romania sau catre societati romanesti care aveau preturile exprimate in dolari americani sau in euro au fost afectate de schimbarile ratei de schimb.

Cumparatorii romani au castigat din aceasta schimbare deoarece acestia plateau acum intr-o moneda care se depreciase intre timp si, astfel, plateau mai putin pentru aceleasi produse sau servicii. Vanzatorii straini au inregistrat anumite pierderi cu aceasta ocazie deoarece ei acum primeau aceeasi suma intr-o moneda care intre timp si-a pierdut din valoare.

Preview document

Acoperirea riscului de preț în contractele internaționale - Pagina 1
Acoperirea riscului de preț în contractele internaționale - Pagina 2
Acoperirea riscului de preț în contractele internaționale - Pagina 3
Acoperirea riscului de preț în contractele internaționale - Pagina 4
Acoperirea riscului de preț în contractele internaționale - Pagina 5
Acoperirea riscului de preț în contractele internaționale - Pagina 6
Acoperirea riscului de preț în contractele internaționale - Pagina 7
Acoperirea riscului de preț în contractele internaționale - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Acoperirea Riscului de Pret in Contractele Internationale.doc

Te-ar putea interesa și

Tranzacții Comerciale Internaționale

Introducere Dezvoltarea afacerilor în lumea de azi se realizează într-un mediu economic, politic, social complex, definit pe două coordonate...

Acoperirea riscului de preț la bursele de comerț

C A P I T O L U L 1 IMPORTANTA BURSELOR DE MARFURI. ORGANIZAREA SI FUNCTIONAREA ACESTORA 1.1 Scurt istoric Bursele de marfuri, desi constituie...

Instrumente Financiare Derivate

Introducere Liberalizarea şi volatilitatea pieţelor financiare, concurenţa acerbă între diverse instituţii financiare şi diversificarea produselor...

Riscul în Tranzacțiile Comerciale Internaționale

Dezvoltarea comerţului internaţional reprezintă un factor deosebit de important ce contribuie la buna funcţionare a economiei unei ţări, indiferent...

Acoperirea Riscului Ratei Dobânzii

Capitolul 1 Riscul ratei dobânzii şi cuantificarea sa 1.1 Definirea şi importanţa gestiunii sale Riscul ratei dobânzii (riscul de rată a dobânzii...

Operațiuni de tranzacționare a opțiunilor

INTRODUCERE Existenta pietei valutare la termen ofera agentilor economici posibilitatea acoperirii riscului valutar , cunoscuta sub denumirea de...

Rezolvarea problematicii logisticii la SC Uzinele Textile Timișoara SA

În secolul XXI întreaga activitate desfăşurată de către omenire este caracterizată de un singur lucru: timpul. Totul trebuie să se desfăşoare cât...

Riscul de preț al energiei electrice

1. Definirea şi caracterizarea riscului de preţ "Percepţia riscului este „veche de când lumea”, termenul respectiv putând fi întâlnit cu...

Ai nevoie de altceva?