Acoperirea Riscului - Hedgingul

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Acoperirea Riscului - Hedgingul.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 14 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Boscoianu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

Mediul de afaceri prezinta numeroase riscuri, iar abilitatea intreprinzatorilor de a izola si analiza aceste riscuri determina in ultima instanta succesul sau esecul in afaceri. Fara indoiala, unele riscuri sunt inevitabile, in schimb multe dintre ele pot fi controlate.

In ultimii ani, in toate tarile avansate s-a inregistrat o dezvoltare exploziva a proiectelor de controlare a riscurilor. O mare varietate de instrumente au fost introduse sau revizuite pentru a raspunde cerintelor managementului controlarii riscului. In Romania aceste instrumente nu au fost utilizate pana in anul 1997, cand pentru prima data au fost implementate la Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu.

Derularea unei activitati economice cu profitul usor de anticipat impune protejarea împotriva acestor riscuri generate de evolutii nefavorabile a preturilor, respectiv a cursului valutar.

În prezent acoperirea acestor riscuri se face la un nivel nesemnificativ, folosind instrumente bancare sau contracte de asigurare, cea mai mare parte a riscurilor fiind lasate sa produca efecte cu urmari dintre cele mai grave. Costurile si/sau pierderile rezultate din negestionarea riscurilor pot fi considerabile, putând duce chiar la anularea profitului.

Executarea obligatiilor prin regularizare valorica asigura gestionarea riscului rezultat din oscilatia pretului, iar executarea prin livrare fizica mai asigura si gestionarea riscului aferent conservarii pietei de desfacere sau aprovizionarii cu produse.

Posibilitatea planificarii cheltuielilor si a veniturilor viitoare, însotita de încheierea unei relatii comerciale anticipate, în conditii de garantare, elimina riscurile care pot sa apara în perioada de valabilitate a contractului futures. Chiar si fara executarea contractelor futures prin livrare fizica la scadenta, riscul din evolutia defavorabila a pretului este practic eliminat.

Participantii la piata futures, care au obiectivul de a gestiona riscul, sunt denumiti hedgeri. Hedgerii sunt persoane sau companii / societati care detin sau planuiesc sa detina un anumit activ - fie ca e vorba de produse agricole, valute, valori mobiliare - si sunt preocupati de o eventuala modificare a costului activului respectiv inainte ca ei sa cumpere sau sa vanda. Exista numeroase exemple care pot ilustra ca hedgingul este o strategie defensiva care protejeaza impotriva schimbarilor defavorabile ale preturilor. El este un efort constient indreptat spre reducerea riscurilor generate de oscilatia pretului care sunt o parte a cumpararii, vanzarii sau chiar a detinerii unei marfi de pe piata spot.

Preturile din piata spot si futures tind sa evolueze in paralel, atata timp cat reactioneaza la aceeasi factori cerere / oferta.

In general, hedgerii sunt interesati cel mai mult de diferenta dintre pretul cash si pretul futures. Aceasta diferenta este denumita basis si reprezinta principalul punct de interes pentru hedger.

Cea mai eficienta si facila metoda de gestionare a acestor riscuri este oferita de piata futures prin operatiunea numita hedge. Prin hedge se întelege o operatiune pe piata futures, prin care se urmareste acoperirea riscului evolutiei nefavorabile a pretului unui activ de baza.

Operatiunea de hedging reprezinta un substitut temporar pentru o vânzare sau o cumparare a unei marfi pe piata la disponibil si consta în vânzarea de contracte futures în anticiparea unei vânzari viitoare pe piata la disponibil, ca o protectie împotriva scaderii posibile a pretului, sau cumpararea de contracte futures în anticiparea unei cumparari pe piata la disponibil, realizând o protectie împotriva cresterii posibile a pretului.

Fisiere in arhiva (1):

  • Acoperirea Riscului - Hedgingul.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA “STEFAN CEL MARE” - SUCEAVA FACULTATEA: Stiinte Economice si Administratie Publica