Acoperirea Riscurilor-Headging

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 4390
Mărime: 95.13KB (arhivat)
Publicat de: Anton Bejan
Puncte necesare: 5
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE “BUCURESTI” FACULTATAEA DE FINANTE, ASIGURARI, BANCI SI BURSE DE VALORI

Cuprins

  1. activitate economică implică apariţia diverselor riscuri, rezultate din:
  2. 1. Conservarea patrimoniului
  3. 2. Asigurarea procesului de producţie
  4. 3. Conservarea pieţei de desfacere
  5. 4. Aprovizionarea cu materie primă
  6. 5. Determinarea veniturilor viitoare, influenţate de preţurile de desfacere
  7. 6. Planificarea cheltuielilor viitoare, influenţate de preţurile de achiziţie
  8. 7. Evenimente majore neprevăzute

Extras din referat

În prezent acoperirea acestor riscuri se face la un nivel nesemnificativ, folosind instrumente bancare sau contracte de asigurare, cea mai mare parte a riscurilor fiind lăsate să producă efecte cu urmări dintre cele mai grave. Costurile şi/sau pierderile rezultate din negestionarea riscurilor pot fi considerabile, putând duce chiar la anularea profitului.

Instrumentele financiare derivate (contractele de bursă prin tranzacţii futures şi cu opţiuni) au apărut ca o necesitate a gestionării riscurilor prezentate la punctele 3,4,5 şi 6, iar pentru unele produse şi servicii aceste instrumente sunt singurele disponibile pentru acoperirea riscurilor.

Executarea obligaţiilor prin regularizare valorica asigura gestionarea riscului rezultat din oscilaţia preţului, iar executarea prin livrare fizica mai asigura şi gestionarea riscului aferent conservării pieţei de desfacere sau aprovizionării cu produse.

Posibilitatea planificării cheltuielilor şi a veniturilor viitoare, însoţită de încheierea unei relaţii comerciale anticipate, în condiţii de garantare, elimină riscurile care pot să apară în perioada de valabilitate a contractului futures. Chiar şi fără executarea contractelor futures prin livrare fizica la scadenta, riscul din evoluţia defavorabilă a preţului este practic eliminat.

Participanţii la piaţa futures, care au obiectivul de a gestiona riscul, sunt denumiţi hedgeri. Riscul acestora nu dispare, ci este preluat de speculatori cu intenţia de a obţine profit, într-o perioadă de timp relativ scurtă, din diferenţele de preţ la care sunt executate tranzacţiile lor.

Orice activitate economică implică apariţia mai multor riscuri, printre care şi cele rezultate din modificarea preţurilor produselor achiziţionate sau vândute şi din oscilaţia cursului valutar. Aceste modificări de preţ şi oscilaţii de curs valutar pot avea efecte negative asupra desfăşurării afacerii în sine, sau pot, din contră, face investiţia profitabilă. Derularea unei activităţi economice cu profitul uşor de anticipat impune protejarea împotriva acestor riscuri generate de evoluţii nefavorabile ale preturilor, respectiv ale cursului valutar.

Cea mai eficientă şi facilă metodă de gestionare a acestor riscuri este oferită de piaţa futures prin operaţiunea numita headge. Prin hedge se înţelege o operaţiune pe piaţa futures prin care se urmăreşte acoperirea riscului unei eventuale evoluţii nefavorabile a preţului unui activ de bază.

Operaţiunea de headging reprezintă un substitut temporar pentru o vânzare sau o cumpărare a unei mărfi pe piaţa la disponibil şi constă în vânzarea de contracte futures în anticiparea unei vânzări viitoare pe piaţa la disponibil, ca o protecţie împotriva scăderii posibile a preţului, sau cumpărarea de contracte futures în anticiparea unei cumpărări pe piaţa la disponibil, realizând o protecţie împotriva creşterii posibile a preţului.

Headging-ul este astfel o operaţiune în două etape. Într-o primă etapă, depinzând de poziţia de pe piaţa la disponibil, hedger-ul va cumpăra pe piaţa futures dacă trebuie să cumpere pe piaţa la disponibil şi va vinde la termen dacă trebuie să vândă pe piaţa la disponibil. Etapa următoare este închiderea propriei poziţii Înainte de scadenţă. Procedeul de închidere se realizează prin efectuarea unei tranzacţii opuse primei, având ca obiect acelaşi contract. Acest procedeu se numeşte “offset”. O poziţie de hedge trebuie deţinută, de regula, cel puţin o treime din durata de tranzacţionare a unui contract futures.

Deci, prin headge se urmăreşte asigurarea prin mecanismul pieţei futures a echilibrului contractual al unei operaţiuni realizate în afara bursei.

Prin intermediul pieţei futures cei care urmăresc reducerea riscurilor asumate (headgerii) pot bloca un preţ la un nivel acceptabil pentru ei, determinând astfel o modificare personală şi previzibilă a preţului.

Cu ajutorul tranzacţiilor futures, headgerii transferă riscul, acesta fiind preluat de operatori specializaţi în managementul riscului prin intermediul pieţei futures şi care acţionează în scopul obţinerii de profit (aceştia sunt numiţi speculatori).

Headgerii, pentru a-şi acoperi riscul unei evoluţii nefavorabile de preţ sau curs valutar, sunt conştienţi de faptul că un câştig din futures acoperă o pierdere din activitatea curentă sau că pierderea din futures este acoperită de un câştig din activitatea curentă.

Operatiunile de headging sunt acele operatiuni bursiere prin care cel ce le initiaza urmareste sa se acopere contra riscurilor modificarii cursurilor valorilor sale mobiliare.

Headgingul inseamna in fapt protectia valorilor mobiliare ale investitorului in conditiile unei piete instabile si nu obtinerea de profituri. Astfel, prin operatiile de headging se evita pierderile, dar se anuleaza si sansele de obtinere a unui profit.

Chiar daca scopul headging-ului difera fata de cel al speculatorilor, tehnica de realizare este aceeasi. Precum in cazul unei speculatii unde unul din partenerii implicati in tranzactie castiga, iar celalalt pierde, in cazul headging-ului pierderea este transferata, dar se transfera si castigul.

In mod practic headging-ul se desfasoara astfel: paralel cu operatiunile bursiere de vanzare-cumparare expuse riscului, cel ce doreste sa se acopere va initia tranzactii bursiere speculative de acelasi fel si in aceleasi conditii (scadenta, suma), dar de sens invers. Astfel, cumparatorul unor valori devine si vanzator speculator pentru aceleasi valori, respectiv vanzatorul devine si un cumparator speculator.

Preview document

Acoperirea Riscurilor-Headging - Pagina 1
Acoperirea Riscurilor-Headging - Pagina 2
Acoperirea Riscurilor-Headging - Pagina 3
Acoperirea Riscurilor-Headging - Pagina 4
Acoperirea Riscurilor-Headging - Pagina 5
Acoperirea Riscurilor-Headging - Pagina 6
Acoperirea Riscurilor-Headging - Pagina 7
Acoperirea Riscurilor-Headging - Pagina 8
Acoperirea Riscurilor-Headging - Pagina 9
Acoperirea Riscurilor-Headging - Pagina 10
Acoperirea Riscurilor-Headging - Pagina 11
Acoperirea Riscurilor-Headging - Pagina 12
Acoperirea Riscurilor-Headging - Pagina 13
Acoperirea Riscurilor-Headging - Pagina 14
Acoperirea Riscurilor-Headging - Pagina 15
Acoperirea Riscurilor-Headging - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Acoperirea Riscurilor-Headging.doc

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Piețe de capital - Petrom

Cap 1. Prezentarea societăţii comerciale Informaţii generale Denumire Societate : Petrom S.A. Cod Fiscal /CUI : 1590082 Localitate :...

Bursa de Mărfuri

INTRODUCERE Piaţa bursieră este rezultatul unui proces evolutiv îndelungat, produsul dezvoltării economiei de schimb, al pieţei. Aceasta şi-a...

Piața valutară, componentă a pieței financiare

I. PIATA FINANCIARÃ I.1. Definire si descriere Orice economie nationalã, indiferent de nivelul sãu de dezvoltare, este caracterizatã de existenta...

Managementul Bancar

COMPENSARI Sistemele de plati si compensari se desfasoara intr-un cadru complex si sunt supuse unor influente obiective si subiective care...

Necesitatea și rolul gestiunii riscurilor financiare

Abstract Societatea de astăzi se caracterizează printr-o viteza accelerată a acțiunilor desfășurate, prin schimbări neașteptate și prin apariția...

Evoluția politicii valutare în Republica Moldova

Introducere Intensificarea schimburilor economice internaționale a determinat apariția și dezvoltarea pieței valutare. Fiecare țară are propria sa...

Titluri derivare și sintetice tranzacționate pe piețele bursiere

CAPITOLUL I TITLURI DERIVATE ȘI SINTETICE TRANZACȚIONATE PE PIEȚELE BURSIERE Titlurile derivate sunt instrumente bursiere care au rezultat din...

Tematică rezolvată pentru examen management în afaceri economice

I. AFACERI ECONOMICE INTERNATIONALE PRIN PRELUCRARE IN LOHN 1. Definiţi Lohn si interpretaţi continutul acesteia din mai multe perspective...

Ai nevoie de altceva?