Actiuni Desfasurate de Trezoreria Statului

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Actiuni Desfasurate de Trezoreria Statului.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 11 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Economie

Cuprins

Cap.1. Actiuni desfasurate de trezoreria statului.pg.2
1.1 Rolul si atributiile Trezoreriei Statului.pg.2
1.2 Organizarea Trezoreriei Statului.pg.4
1.3 Activitati desfasurate.pg.7

Extras din document

Actiuni desfasurate de Trezoreria Statului

1.1. Rolul si atributiile Trezoreriei Statului

In Romania, trezoreria a functionat dinaintea celui de-al doilea razboi mondial, dar intr-o forma mult diferita fata de sistemul utilizat in etapa actuala.

Pana in 1925, trezoreria a functionat pe langa Ministerul Finantelor ca o caserie generala a tezaurului, moment dupa care serviciul operatiilor de trezorerie a fost preluat de Banca Nationala a Romaniei. In afara de caseriile statului, ale tezaurului, au functionat in acea perioada casierii speciale ce aveau legaturi indenpendente cu Banca Nationala a Romaniei, pe linia executiei bugetului de stat si a bugetelor anexe. In acea perioada trezoreria reprezenta un oficiu al statului unde se pastra si se administra tezaurul public.

In perioada economiei centralizate din tara noastra, serviciul de trezorerie era indeplinit de catre Banca Nationala a Romaniei. Odata cu trecerea la economia de piata s-a pus problema reorganizarii serviciului trezoreriei in cadrul Ministerului Finantelor. Astfel, in perioada actuala trezoreria reprezinta un ansamblu de operatiuni financiare si banesti, bugetare si extrabugetare pe care statul le realizeaza pentru procurarea resurselor sale si pentru cheltuirea acestor resurse in scopul indeplinirii sarcinilor si functiilor sale.

In conditiile economiei de piata, prin trezorerie se asigura o utilizare cat mai buna a resurselor statului, sub controlul permanent al organelor financiare de stat si pe baza legilor de aprobare a bugetului cu respectarea destinatiei fondurilor constituite.

La o prima vedere, trezoreria este conceputa ca o banca a finantelor publice, dar ea reprezinta mai mult decat atat, un sistem operational pri care Ministerul Finantelor efectueaza prin structuri prorii operatiunile de incasari si plati privind bugetul public national si fondurile extrabugetare.

Prin trezoreria finantelor publice se exercita si un control asupra incasarii la termen a veniturilor statului precum si controlul asupra efectuarii cheltuielilor publice prin institutiile publice. Odata cu infiintarea trezoreriei au fost solutionate importante probleme financiare si anume:

- gestionarea creditelor externe primite de la institutiile financiare internationale in scopul sprijinirii programului de refoma a guvernului;

- mobilizarea resurselor financiare din economie pentru acoperirea deficitului bugetar si pentru plata dobanzilor la datoria interna si externa;

- finantarea obligatiilor statului asumate prin acorduri guvernamentale, cu decontare in conturile de cooperare economica, urmarindu-se echilibrarea importurilor cu exporturile.

Prin sistemul trezoreriei s-a reusit separarea finantelor sectorului public in conturi deschise distinct la Banca Nationala a Romaniei, de resursele comerciale ale economiei in general.

Rolul trezoreriei finantelor publice rezulta din rapiditatea si operativitatea circuitelor realizate prin fluxurile de intrari si iesiri permanente in visteria statului.

Aceste fluxuri se refera la: intrarile permanente concretizate in incasarea veniturilor curente ale statului fiscale si nefiscale precum si veniturile de capital, iar iesirile sunt reprezentate de creditele bugetare deschise din care se efectueaza plati de catre institutiile publice pentru finantarea cheltuielilor publice.

Sistemul de trezorerie reorganizat la noi dupa 1990 este inspirat dupa Sistemul de Trezorerie Francez, fiind usor adaptat conditiilor specifice ale finantelor publice romanesti.

In viziunea franceza, trezoreria prin rolul sau primordial de casier al statului este un pastrator de conturi de depozite deschise pentru corespondentii sai publici dar si un creditor pe termen scurt pe piata monetara, pe termen mediu prin emiterea de bonuri de tezaur si pe termen lung prin lansarea imprumuturilor de stat.

Pentru realizarea in bune conditii a functiei de gestiune, trezoreria publica franceza dispune de contabili publici care tin conturile si controleaza banii publici.

Fisiere in arhiva (1):

  • Actiuni Desfasurate de Trezoreria Statului.doc