Actiunile si Obligatiunile

Imagine preview
(8/10 din 3 voturi)

Acest referat descrie Actiunile si Obligatiunile.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 12 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Carmen Nastase, L.Scutariu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

Piata financiara este piata pe care sunt emise si negociate titlurile pe termen lung. Emisiunile de noi titluri se efectueaza pe piata primara în timp ce negocierile de titluri mai vechi se efectueaza pe piata secundara. Distinctia între aceste doua categorii de operatiuni este necesara întrucât noile emisiuni au ca obiect transferarea de mijloace de finantare de la cei ce economisesc debitorii finali, iar negocierea titlurilor vechi asigura creditorilor lichiditati pentru plasamentele lor. Piata primara favorizeaza debitorii, în timp ce piata secundara este în serviciul creditorilor.

Ca loc de întâlnire între oferta si cererea de capitaluri pe termen lung, piata financiara are doua compartimente ale caror functii sunt diferite.

Piata primara: este piata emisiunilor de titlurilor financiare. Acest prim sector (compartiment) al pietei îndeplineste o functie de finantare. Piata primara pune în relatie agentii cu deficit de finantare întreprinderilor productive si statul ce realizeaza investitii superioare fata de sumele economisite acumulate, de unde nevoia de finantare exterioara care se manifesta printr-o oferta de titluri financiare . O alta categorie de agenti economici traditionali si anume gospodariile populatiei dispun de excedente de finantare, economici pe care doresc sa le plaseze.

Finantarea pe piata financiara primara se realizeaza direct daca cei care detin economii, capitaluri disponibile achizitioneaza titluri nou create de agentii economici deficitari, sau finantarea agentilor deficitari se realizeaza indirect, prin intermediari financiari, daca acestia îsi procura resurse de pe piata capitalurilor imediat. Piata financiara permite intermediarilor sa-si procure resurse în principal sub forma de emisiuni de obligatiuni. La rândul lor, pe baza acestor resurse, intermediarii vor acorda împrumuturi pe termen lung, denumite si credite obligatorii obtinute prin vânzarea de titluri de credit negociabile catre public. Vânzarea se poate face prin intermediul unor institutii financiare sau direct de catre societatea care face emisiunea obligatiunilor.

Piata secundara este cel de-al doilea compartiment al pietei financiare . Ea îndeplineste un rol diferit si complementar fata de piata primara. Pe aceasta piata se asigura mobilitatea capitalului disponibil. Corespondentul acestei a doua piete ,al pietei secundare este bursa de valori, piata pe care se schimba titlurile emise deja.

Piata secundara creeaza un cadru organizat pentru detinatorii de titluri care doresc sa-si recupereze fondurile fara sa mai astepte scadenta . Piata secundara îndeplineste si o functie de evaluare permanenta a titlurilor cotate, ceea ce permite efectuarea de tranzactii rapide si ordonate. Daca obligatiunile, ca efecte publice, sunt cotate si negociate la bursa de valori fara restrictii, actiunile sunt admise numai daca societatea care le-a emis beneficiaza de autorizarea expresa a organelor de conducere a bursei.

Actorii pietei financiare sunt:

- emitentii de titluri (debitori)

- ofertantii de capitaluri (agentii excedentari, realizatorii de economii)

- intermediarii

Piata financiara este un circuit de finantare al economiei caracterizat prin utilizarea fondurilor preexistente, si ca atare cu o tenta inflationista marcanta, in timp ce sistemul bancar este un circuit de finantare a economiei în care creditele acordate de banci nu corespund întotdeauna fondurilor preexistente. Astfel apare imperios necesara existentei unor relatii si mecanisme prin care sa se realizeze transferul fondurilor de la cei ce înregistreaza surplus catre cei ce au nevoie de capital precum si existenta unor instrumente si operatori specifici, care sa faciliteze acest transfer.

Evolutia pietei financiare, respectiv aparitia si dezvoltarea mai multor astfel de relatii si mecanisme a condus la conturarea a doua teme.

Piata monetara. Specificul acestei piete este acela ca resursele financiare sunt mobilizate de catre operatorii specifici acesteia, respectiv bancile, prin intermediul depozitelor ca mai apoi sa fie redistribuite, de catre aceeasi operatori, prin intermediul creditelor acordate.

Piata de capital. Se caracterizeaza prin faptul ca cei ce au nevoie de fonduri emit instrumente financiare specifice (actiuni, obligatiuni) care vor fi achizitionate de catre cei ce dispun de resurse financiare suplimentare astfel realizându-se transferul banilor.

Prin urmare piata financiara ofera agentilor economici care au nevoie de fonduri doua posibilitati:

- fie apeleaza la sistemul bancar pentru a contacta un credit;

- fie valori mobiliare pe care le ofera spre vânzare spre potentialii investitori .

Deciderea societatii comerciale de a-si procura fondurile necesare din vânzarea de valori mobiliare catre publicul larg acesta va deveni societate detinuta public.

În acest caz avem doua situatii:

1) Construirea societatii comerciale are loc prin subscriptie publica atunci când cei ce doresc înfiintarea societatii nu dispun de toate fondurile necesare pentru începerea si derularea afacerii si sunt nevoiti sa apeleze la resurse publice, prin oferirea spre vânzare a actiunilor societatii ce urmeaza a se construi.

2) Emiterea de actiuni sau obligatiuni oferite spre subscriere catre publicul ulterior constituirii societatii.

Actiunile si obligatiunile sunt formele clasice ale valorii lor mobiliare. Notiunea de valori mobiliare defineste titluri negociabile nascute din drepturile de asociere sau în împrumuturile pe termen lung. Caracterul de valori mobiliare decurge din caracterul schimbator, din mobilitatea valorii titlurilor si de aici, posibilitatea si utilitatea negocierii acestor titluri.

Actiunile

Actiunea este o hârtie de valoare, un certificat care atesta ca detinatorul ei a depus o cota parte la capitalul unei societatii de actiuni. În societatile pe actiuni, capitalul social este divizat în actiuni si nu apartine unui singur întreprinzator, ci unui grup, detinând anumite cote de participatie la capitalul social. Capitalul individual al unui agent economic, fiind limitat, nu este de obicei, suficient pentru crearea unei întreprinderi mari.

Fisiere in arhiva (1):

  • Actiunile si Obligatiunile.doc

Alte informatii

UniversitateaSTEFAN CEL MARE Suceava Facultatea de Stiinte Economice si Administratie Publica Specializarea Finante si Banci