Activitatea Bancara la Nivel International Intreprinsa de Bancile din Austria

Imagine preview
(9/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Activitatea Bancara la Nivel International Intreprinsa de Bancile din Austria.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 21 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Economie

Cuprins

CAP. I – Privire panoramică asupra sistemului bancar austriac - 2 -
CAP. II – Activitatea bancară internaţională întreprinsă de băncile din Austria - 6 -
1. Prezentare – scurt istoric, poziţionare, strategii şi produse oferite - 6 -
2. Criza financiară – implicaţii şi consecinţe - 10 -
CAP. III – Activitatea băncilor austriece pe piaţa românească - 12 -
1. Investiţii în sistemul bancar românesc - 12 -
2. Diviziuni imobiliare şi piaţa asigurărilor - 15 -
3. Concluzii şi tendinţe - 17 -
BIBLIOGRAFIE - 19 -

Extras din document

CAP. I – Privire panoramică asupra sistemului bancar austriac

Austria (Österreich, Republik Österreich) este o ţară cu organizare tip federaţie din Europa Centrală, compusă din nouă landuri federale. Această ţară a aderat la Uniunea Europeană la 1 ianuarie 1995, alături de Finlanda şi Suedia, iar la 1 ianuarie 1999, alături de alte zece state, a adoptat moneda unică euro.

Sistemul bancar al Austriei este un sistem bine organizat, care funcţionează în condiţiile unei economii puternice şi prospere cu o piaţă foarte dezvoltată şi un nivel de trai foarte ridicat. În Austria se remarcă sectorul serviciilor, extins şi cu o mare complexitate, şi sectorul agricol, care, deşi este mic din cauza lipsei de terenuri arabile fertile, se bucură de un grad înalt de dezvoltare. În anul 2004, Austria s-a situat pe locul patru în topul celor mai bogate ţări din Uniunea Europeană, cu un PIB pe cap de locuitor de 27.666 euro, după Luxemburg, Irlanda şi Norvegia .

Instabilităţile care s-au manifestat pe plan internaţional în anul 2008 au afectat într-o mare măsură şi economia austriacă, mai ales în domeniul investiţiilor. Chiar şi după ce efectele nefaste manifestate ca reacţii în lanţ ale crizei vor fi diminuate, iar economia se va îmbunătăţi considerabil, Austria va avea nevoie de restructurări importante, susţinând mai ales sectoarele economice prospere. De asemenea, vor trebui încurajate atât o flexibilitate mai mare a forţei de muncă, cât şi creşterea numărului de persoane angajate, care vor avea un serviciu, pentru a contracara efectele unei populaţii aflate într-o îmbătrânire accelerată şi a ratei de natalitate extrem de scăzute.

Economia austriacă a avut mari beneficii în trecutul apropiat de pe urma relaţiilor comerciale strânse, în special în sectorul bancar şi cel al asigurărilor, cu centrul, estul şi sud-estul Europei, dar aceste sectoare au devenit recent foarte vulnerabile din cauza instabilităţii financiare generale manifestată la nivel internaţional, fapt ce a determinat mari bănci din Austria să apeleze la ajutorul guvernului.

Sistemul bancar austriac este condus în mod centralizat de către Banca Naţională a Austriei, în coordonare cu guvernul austriac. Deşi guvernul Austriei are un important rol în aspecte ce ţin de consultanţă, Banca Naţională a Austriei se bucură totuşi de un grad ridicat de autonomie. Acest sistem bancar cuprinde bănci cu capital social de tip „joint-stock banks”, bănci cu capital privat şi case de credit, precum şi bănci de tip „saving banks” extinse în reţeaua poştală a Austriei denumite „Sparkassen”, bănci ipotecare „Hypobanken”. De asemenea, în Austria există şi cooperative şi instituţii de credit specializate.

Cele mai importante instituţii bancare şi de credit reprezentate de două bănci comerciale cu capital social, Creditanstalt-Bankverein şi Österreichische Länderbank, au fost naţionalizate în 1946. În 1957, au fost vândute publicului 40% din capitalul nominal al celor două bănci sub formă de acţiuni.

În anul 1997, Creditanstalt-Bankverein a fost cumpărată de UniCredit Bank Austria, bancă cu capital deţinut indirect de către stat, achiziţie care a ridicat mari semne de întrebare la vremea respectivă. Totodată, în urma tranzacţiei a luat naştere un mare gigant financiar şi industrial care va deţine curând după aceea aproximativ un sfert din activele totale ale tuturor instituţiilor financiare austriece. Fondul Monetar Internaţional a raportat în anul 2001 că agregatul monetar M1 s-a ridicat la valoarea de 52,9 miliarde de dolari americani .

Sistemul bancar al Austriei numără 57 de bănci , dintre care cinci sunt cele mai importante :

1. Österreichische Nationalbank (Banca de Emisiune a Austriei);

2. Bank Austria-Creditanstalt AG preluată de Unicredito Milano (cu sucursale şi filiale în 21 de ţări, prezintă oferte de produse bancare pentru clienţi corporate şi cei din segmentul retail din sectorul comercial, produse bancare pentru investiţii, precum şi private banking şi managementul activelor);

3. Raiffeisen Zentralbank Österreich AG (cuprinde 8 diviziuni regionale, bancă destinată la început în special dezvoltării rural – agricole, cu activitate în domeniul financiar şi cel al asigurărilor, oferă produse bancare pentru clienţi corporate şi cei din segmentul retail din sectorul comercial, produse bancare pentru investiţii, precum şi private banking şi managementul activelor);

4. Erste Bank der Österreichischen Sparkassen AG (prezentă în 8 state europene, deţine cote de piaţă foarte importante pe unele dintre aceste pieţe (de exemplu, România));

5. Hypo – Alpe – Adria Bank AG;

6. Adria Bank;

7. Allianz Investmentbank;

8. Alpenbank;

9. American Express Bank Ltd;

10. Anglo Irish Bank (Austria);

11. Austria Wirtschaftsservice Gesellschaft (AWS) (Banca Federală Austriacă pentru Dezvoltare, dedicată în special finanţării companiilor pentru dezvoltare şi promovare);

12. Banco do Brasil;

13. Bank für Tirol und Vorarlberg;

14. Bank für Ärzte und Freie Berufe;

15. Bank Gutmann;

16. Bank Sal.Oppenheim jr. & Cie (Österreich);

17. Bank Vontobel Österreich;

18. Bank Winter & Co;

19. Bankhaus Carl Spängler & Co;

20. Bankhaus Krentschker & Co;

21. Bankhaus Schelhammer & Schattera;

22. BankPrivat;

23. BAWAG P.S.K.;

24. BKS Bank;

25. UniCredit CAIB;

26. Capital Bank-GRAWE Gruppe;

27. Capital Bank International-GRAWE Group;

28. Coface Austria Bank;

29. Commerzbank (Schweiz) Private Banking;

30. Commerzialbank Mattersburg im Burgenland;

31. Constantia Privatbank;

32. Deniz Bank;

33. Dexia Kommunalkredit Bank;

34. Direktanlage;

35. Easybank;

36. Ecetra Central European e-Finance;

37. European American Investment Bank;

38. Factor-Bank;

39. GE Money Bank;

40. Generali Bank;

41. Intermarket Bank;

42. Kathrein & Co. Privatgeschäftsbank;

43. Kommunalkredit Depotbank;

44. LGT Bank (Österreich);

45. Meinl Bank;

46. Oberbank;

47. Privatinvest Bank;

48. Schoellerbank;

49. Spar - Finanz - Investitions- und Vermittlungs-AG;

50. Sparda Bank;

51. Vakifbank International;

52. Volkskreditbank;

53. VTB Bank (Austria);

54. Western Union International Bank;

55. Wiener Privatbank Immobilieninvest;

56. Österreichische Volksbank;

57. Bank Burgenland.

Pentru a înţelege mai bine sistemul bancar austriac, trebuie înţeleasă mai întâi influenţa politică asupra acestuia. Erste Bank, Raiffeisen International, Raiffeisen Zentralbank and Volksbank sunt considerate a fi pilonii partidului social conservativ Volkspartei, adică negrii. Unicredit Austria, cea mai mare bancă a Austriei, şi BAWAG, deţinute în trecut de Austrian Trade Union Congress, sunt bănci asociate „imperiului bancar” al Partidului Social Democrat austriac, adică roşii. Aceste două partide formează în prezent coaliţia de guvernământ care conduce Austria încă din 2004.

Fisiere in arhiva (1):

  • Activitatea Bancara la Nivel International Intreprinsa de Bancile din Austria.doc