Activitatea Economica a Tarilor Romane intre Secolele XIV-XIX

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Activitatea Economica a Tarilor Romane intre Secolele XIV-XIX.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 6 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Saon Stelian, Neagoe Gabriela

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 2 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

Stiinta istorica din tara noastra a realizat un progress insemnat si in domeniul studierii vietii economice desfasurata pe teritoriul actualei romani inca din cele mai vechi timpuri.

De asemenea relatiile comerciale desfasurate pe teritoriul romanesc constituie o ampla parte a studiilor consacrate dezvoltarii economiei nationale, incepand cu Dacia Romana si pana in zilele noastre.

Studiul de fata prezinta o scurta descriere a modului in care s-a desfasurat activitatea economica a tarilor romane incepand cu secolul XIV si pana in primul deceniu al secolului XX, mai exact pana la izbucnirea primului razboi mondial.

In realizarea acestui referat am folosit indeosebi lucrarea lui Vlad Georgescu intitulata ,, Istoria romanilor de la origine pana in zilele noastre” in cadrul careia, dupa cum ii spune numele, este prezentata intreaga istorie a romanilor , din antichitate si pana in perioada comunista, atat din punct de vedere economic, social si politic cat si cultural. De un real folos mi-a fost si lucrarea lui Radu Manolescu ,,Comertul Tarii Romanesti si Moldovei cu Brasovul in secolele XIV-XVI”, ce s-a preocupat indeosebi de relatiile comerciale dintre tarile romane, calculand in acest sens valoarea si volumul importului si exportului, pretul produselor, numarul si raportul procentual al participantiilor la negot, precum si taxele vamale practicate intre cele trei tari romane.

Pentru studierea mai in profunzime a perioadei fanariote am utilizat si opera profesorului universitar dr. Matei d. Vlad,, Istoria medie a Romaniei” 1711-1821, iar pentru perioada capitalista lucrarea lui Keith Hitchins numita ,,Romania 1866-1947”.

Acest referat este impartit in trei parti: perioada feudala , fanariota si capitalismul. Fiecare in parte fiind la randul sau divizata in alte trei mari subcapitole. Primul subcapitol este dedicat agriculturii si modificarilor ce au avut loc in cadrul sau; al doilea mestesugurilorsi industrieimanufacturiere, si nu in ultimul rand cel de-al treilea subcapitol:comertul.

Spre deosebire de celelalte doua perioade , perioada feudala cuprinde in plus, un subcapitol ce prezinta legaturile economice dintre Moldova si Tara Romaneasca cu Transilvania, in special cu Brasovul.

Pe parcursul acestei lucrari se vor putea observa progresele inregistrate de Principatele romane de la o perioada la alta.

1

Viata economica a romanilor in evul mediu

Poporul roman este rezultatul unui indelung process de etnogeneza ,inceput cu romanizarea dacilor, incheiat cu romanizarea slavilor; el s-a desfasurat pe o intinsa arie geografica,atat la nordul cat si la sudul Dunarii, unitary pana la caderea frontierei imperiului(602), urmand apoi directii diferite; ramura nordica a evoluat spre ceea ce alcatuieste azi poporul roman in timo ce ramura sudica, impreuna cu slavii din vestul peninsulei Balcanice a dat nastere aromanilor, vlahilor balcanici.

In momentul intemeierii Moldova avea probabil o populatie de circa 400.000 de locuitori, Tara Romaneasca de circa 500.000, iar Tranislvania de circa 900.000. Satul monographic, in crestere inca din secolul al X-lea, a continuat moderat pana la sfarsitul veacului alXV-lea cand a inceput sa scada in Principate datoria frecventelor razboaie, invazii, conflicte interne in pretentii la trac sau intre factiunile boieresti.

Zonele de concentrare monografica au fost in tot acest rastimp grupate in regiunea subcarpatica, pe ambele versante ale Carpatilor, care in unele cazuri s-au aflat de altfel mult timp sub aceeasi stapanire voievodala romaneasca; pana la venirea turcilor in zona Dunarii a fost si ea intens populata, campia treptat, pana in secolul al XIX-lea din pricinaotomanilor, a tatarilor, a razboaielor turco-polone si turco-ruse. Nesiguranta a infranat comertul altadata atat de infloritor al Dunarii si a facut impracticabila agricultura in cea mai favorabila zona agrara a Principatelor. Campia nu va fi economic pusa in valoare decat dupa 1829, cand va redeveni una din zonele intens populate ale tarii.

Agricultura si cresterea vitelor- au constituit principalele forme de activitate economica in tot cursul evului mediu. Dintre cereale se cultiva in ordine meiul, graul,ovazul. Meiul,cereala de primavara usor de cultivat a fost folosit pentru prepararea mamaligii, inca de pe vremea dacilor, ramanand alimental de baza pana la inlocuirea sa cu porumbul in veacul al XVIII-lea. Graul cultivat mai ales pentru uzul clasei stapanitoare, a fost putin raspandit in Moldova si Tara Romaneasca pana la inceputul secolului XVI,cantitatile necesare fiind importate din Transilvania, se cultiva graul de primavera, slab productive si slab nutritive, cel de toamna mai productive si mai nutritive fiind introdus in Transilvania abia in secolul XVI,iar in Principate in secolul XVIII.

2

Mestesuguri si manufacturi

Mestesugurile-au cunoscut o rapida dezvoltare in veacul al XIV ata in Principate cat si in Transilvania. In conditiile dominatiei economiei naturale, industriile casnice, atat pe domeniile boieresti, cat si pe gospodariile taranesti au continuat inca multa vreme sa reprezinte singura cale de obtinere a produselor de imbracaminte, a celor alimentare, sau a celor legate de constructii mai marunte.

Fisiere in arhiva (1):

  • Activitatea Economica a Tarilor Romane intre Secolele XIV-XIX.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA TRANSILVANIA BRASOV FACULTATEA DE STIINTE ECONOMICE