Aderarea Romaniei la UE

Imagine preview
(8/10 din 6 voturi)

Acest referat descrie Aderarea Romaniei la UE.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 6 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 1 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

Bulgaria si România si-au depus cererea de aderare la Uniunea Europeana în anul 1995 iar negocierile de aderare cu cele doua tari s-au deschis în februarie 2000. În anul 2002, Consiliul European si-a anuntat obiectivul de a primi Bulgaria si România în Uniunea Europeana în 2007, daca vor înregistra progrese substantiale în îndeplinirea criteriilor de aderare. Negocierile de aderare s-au încheiat în decembrie 2004 iar Tratatul de Aderare a fost semnat în aprilie 2005.

De la ultimul raport al Comisiei din mai 2006, România a depus eforturi considerabile pentru finalizarea pregatirii pentru aderarea la Uniunea Europeana. România este pregatita suficient pentru a îndeplini criteriile politic, economic si cel de respectare a acquis-ului comunitar pâna la 1 ianuarie 2007.

Raportul din 26 septembrie se concentreaza îndeosebi asupra domeniilor mentionate de Raportul din 16 mai 2006 ca fiind acelea în care sunt necesare atât actiuni imediate cât si eforturi sustinute în continuare. În cazul României, erau necesare în continuare eforturi în cadrul sistemului judiciar, a luptei

împotriva coruptiei, a agentiilor de plata, a sistemului integrat de administrare si control, privind encefalopatia spongiforma transmisibila si interoperabilitatea sistemului TVA.

Multe dintre provocarile expuse în raportul din mai al Comisiei au fost acum solutionate.

Raportul identifica domeniile în care sunt necesare eforturi suplimentare si , de asemenea, domeniile în care Comisia, în cazul în care cele doua tari nu i-au masurile corectoare necesare, poate initia masuri corespunzatoare care sa permita buna functionare a UE. Documentul atrage atentia asupra clauzelor prevazute în acquis-ul comunitar si Tratatul de Aderare care au ca scop asigurarea unei functionari adecvate a politicilor Uniunii Europene si a institutiilor dupa aderare. În conformitate cu constatarile acestui raport, Comisia, dupa ce se va consulta cu statele membre, va stabili un mecanism în vederea cooperarii si verificarii progresului realizat în domeniul reformei judiciare si luptei împotriva coruptiei, spalarii banilor si crimei organizate. In acest scop, au fost stabilite obiective masurabile tinând cont de particularitatile fiecarei tari.

Comisia a adoptat masurile legale necesare pentru a asigura o buna gestionare financiara a fondurilor Uniunii destinate agriculturii. Raportul subliniaza ca procedurile actuale contin garantiile necesare pentru o buna gestionare a fondurilor structurale ale Uniunii si a altor programe. In domeniul sigurantei alimentare, masuri specifice sunt prezente. În acest moment, anumite animale si produse de origine animala din România ar putea sa nu aiba acces la export în Uniunea Europeana din cauza prezentei bolilor animale. Aceste restrictii vor fi mentinute dupa aderare, daca se va considera necesar.

În ansamblu, România a depus eforturi sustinute pentru modificarea legislatiei si administratiei în conformitate cu legislatia si procedurile Uniunii Europene. Acest fapt a dus la alinierea lor la standardele existente si practicile din cadrul Uniunii Europene. Uniunea Europeana va depune în continuare eforturi sustinute pentru solutionarea ramânerilor în urma. Atât în acquis-ul comunitar cât si în Tratatul de Aderare exista suficiente proceduri care pot asigura buna functionare a politicilor Uniunii si institutiilor sale. Ca urmare a progresului realizat, România va fi putea sa-si asume drepturile si obligatiile de stat membru la 1 ianuarie 2007.

Fisiere in arhiva (1):

  • Aderarea Romaniei la UE.doc

Alte informatii

RAPORTUL DE MONITORIZARE CU PRIVIRE LA STADIUL DE PREGATIRE AL ROMÂNIEI PENTRU ADERAREA LA UNIUNEA EUROPEANA