Aderarea si Integrarea Romaniei la Uniunea Europeana

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Aderarea si Integrarea Romaniei la Uniunea Europeana.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 9 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domenii: Economie, Stiinte Politice

Extras din document

si integrarea Romaniei la Uniunea Europeana

Convergenta nu este o tema noua pentru economisti. Potrivit sensului din dictionarul explicativ al oricarei limbi, convergenta inseamna evolutia catre atingerea unei anumite tinte.

Drumul parcurs de fiecare tara pana la atingerea acestei tinte poate fi diferit, dar prin existenta acquis-ului comunitar, diferentele de perceptie si implementare ale politicilor tarilor participante se reduce, iar “parcursul comun”, cu dificultatile si surprizele inerente, grabeste atenuarea diferentelor intre state.

Conceptul de convergenta se traduce prin diminuarea diferentelor intre indicatorii economici ai diverselor tari membre ale unei zone geografice.

Conceptul de convergenta apare astfel structurat pe doua planuri:

- ca expresie a obiectivului de solidaritate intre tarile membre ale unei zone geografice

- ca o cale pentru crearea unei piete comune si a unei Uniuni economice monetare intre aceste tari, printr-un proces de coordonare o politicilor monetare.

Clivajul convergenta nominala- convergenta reala

Conceptul de convergenta economica se refera in general la aspectul real al structurii economiilor:

- apropierea nivelurilor de viata in cadrul unei zone (in termeni de venit si productivitate)

- atenuarea diferentelor structurale care influenteaza competitivitatea tarilor membre (structura pietelor muncii, structuri industriale, infrastructuri)

Convergenta reala este deci analizata din punct de vedere al relansarii economice si a mijloacelor financiare si bugetare care sustin acest process ( fondurile structurale).

Convergenta nominala se refera la evolutia variabilelor de cost, de pret si a elementelor determinate ale acestora ( rata dobanzii, cursul de schimb, indicatori de finante publice).

In materie de convergenta , dispozitiile Tratatului de la Maastricht definesc notiunea de convergenta nominala in timp ce termenul de coeziune, adesea citat in vocabularul comunitar, se refera la conceptul de convergenta reala. Mai mult in tratatul de la Maastricht nu se spune nimic despre necesitatea unei convergente a produsului intern brut pe locuitor al tarilor membre, despre convergenta structurala. Asadar , influentele monetariste asupra autorilor Tratatului au fost puternice.

Puntea de legatura intre aceste doua concepte se realizeaza prin prevederea in textul Tratatului de la Maastricht a unor criterii suplimentare care par sa aiba un caracter real, si anume: evolutiile legate de integrarea pietelor, situatia si evolutia balantelor de plati curente.

Criteriile convergentei de la Maastricht

In tratatul de la Maastricht si in protocoalele aditionale sunt prevazute conditiile pe care sa le indeplineasca o tara pentru a participa la uniunea monetara. Aceste conditii au fost denumite criterii de convergenta.

In functie de indeplinirea acestor criterii de convergenta au fost selectate, in mai 1998, tarile care vor face parte din uniunea monetara, inca de la inceputul acesteia.

Criteriile de convergenta se refera la rata inflatiei, nivelul dobanzilor nominale pe termen lung, evolutia cursurilor precum si deficitul bugetar si datoria publica.

De ce a fost necesara indeplinirea criteriilor de convergenta?

Fiindca intre statele intre care au loc relatii comerciale si exista diferente economice mari se nasc tensiuni. Tensiunile care apar se niveleaza prin intermediul cursului de schimb.

Spre exemplu, inflatia ridicata a unei tari influenteaza competitivitatea la export a acestuia.

In cadrul uniunii monetare insa, cursurile sunt fixe, ca premiza a trecerii la moneda unica. De aceea, statele care participa la uniunea monetara au trebuit sa creeze, concomitant si o uniune economica, respectiv sa realizeze Uniunea Economica si Monetara Europeana.

Primul criteriu de convergenta-evolutia preturilor

Un grad ridicat de stabilitate a nivelului preturilor se considera atins cand rata inflatiei unei tari masurata prin indicele preturilor de consum, intr-o baza comparabila, in anul dinaintea verificarii criteriilor, nu depaseste cu mai mult de 1,5% nivelul ratei inflatiei din tara membra sau cel mult trei tari membre care au realizat cel mai bun rezultat in acest domeniu.

Al doilea criteriu de convergenta- evolutia dobanzilor

Convergenta este atinsa, din acest punct de vedere, daca in anul dinaintea verificarii criteriilor, nivelul mediu al dobanzilor nominale pe termen lung nu depaseste cu mai mult de 2% nivelul dobanzii nominale pe termen lung atins de cele trei tari cu rezultatul cel mai bun in domeniul stabilitatii preturilor.

Al treilea criteriu de convergenta- evolutia cursului de schimb

In consens cu acesta, o tara se considera calificata daca a respectat, fara sa provoace tensiuni, in ultimii doi ani, limitele normale de fluctuatie prevazute in cadrul mecanismului cursurilor de schimb al Sistemului Monetar European.

Criteriile IV si V de convergenta – deficitul bugetar si starea indatoririi publice

Pentru cuantificarea acestor criterii au fost introduce 2 puncte de referinta:

- 3% pentru raportul intre deficitul bugetar si produsul intern brut, calculate in preturi curente.

- 60% pentru raportul intre datoria publica bruta si produsul intern brut, calculate in plati curente.

Baza oricarei uniuni monetare o constituie cursurile de schimb fixe intre monedele tarilor participante, acestea fiind, totodata, premiza unei monede unice.

Fisiere in arhiva (1):

  • Aderarea si Integrarea Romaniei la Uniunea Europeana.doc

Alte informatii

ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE FACULTATEA DE MANAGEMENT ADMINISTRATIE PUBLICA