Amazon.com

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Amazon.com.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 6 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

Scurt istoric

Amazon.com este o companie americană de comerţ online cu sediul în Seattle, Washington cu o cifră de afaceri de peste 14,835 miliarde $ în anul 2007.

Jeff Bezos a fondat Amazon.com, în anul 1994, care a fost lansată şi online în 1995. Amazon a început prima oară comercializarea cărţilor online şi a continuat cu produse VHS, DVD, CD-uri cu muzică, programe de calculator, electronice, îmbrăcăminte, mobilier, jucării etc. Amazon a creat site-uri web separat în Canada, Marea Britanie, Germania, Franţa, China şi Japonia.

Dar pentru a ajunge cel mai mare magazin electronic din lume a fost nevoie de o perioadă mare de timp şi foarte mulţi bani şi efort depus. Garajul este locul in care a luat nastere si cel mai mare magazin online din lume, Amazon.com.

Asemenea altor companii celebre din zona IT, Amazon a pornit la drum in urma cu 15 ani din aceleasi locuri romantice ale businessului american: caminul studenţesc şi garajul.

Cu trei calculatoare a facut miliarde de dolari. În 1994 se infiinţa una dintre cele mai solide companii din mediul online care nu numai ca a revoluţionat comerţul electronic, însă a supravieţuit chiar şi crahului dot-com. Mai mult, Amazon.com a înregistrat în fiecare an creşteri spectaculoase ale vânzărilor, extinzându-şi domeniile de activitate, începand întai să vândă cărţi, DVD-uri si CD-uri.

Insa cine se afla in spatele acetei afaceri care s-a listat la bursa dupa doar doi ani de la lansare? Jeff Bezos este fondatorul companiei Amazon şi una dintre cele mai proeminente figuri ale lumii IT. Totul a început cînd Bezos a creat Amazon.com în două dormitoare închiriate într-o suburbie din Seattle. Investiţia iniţială s-a rezumat la 300.000 de dolari, un garaj transformat în spaţiu de munca şi 300 de clienţi care testau varianta beta a site-ului.

Amazon.com a ajuns cu timpul un adevarat magazin universal pe Internet. Nu a reuşit înca să depăşească marile lanţuri de magazine din mediul offline, precum Wal-Mart, însa şi-a surclasat principalii rivali ca Borders. Cu toate acestea, afacerea a devenit profitabilă abia dupa 9 ani. Cifrele au fost mici atunci însa cifrele au demonstrat că Bezos a inţeles cel mai simplu principiu in afaceri: o afacere bună nu se traduce prin obţinerea unui profit de la bun inceput.

Jeff s-a născut în 1964 şi la numai 4 ani devine fiul adoptiv al unui emigrant cubanez. Totuşi, tînărul Jeff şi-a petrecut copilaria la ferma din Texas a bunicilor din partea mamei.

De altfel, bunicul sau i-a devenit un model in viata. Acesta lucra in industria spatiala si superviza 26.000 de angajati.

In timpul unui discurs tinut anul trecut, Jeff Bezos a spus ca bunicul sau l-a invatat ca e mai greu sa fii bun decat sa fii inteligent.

Jeff abia depasea limita minima de greutate pentru a fi admis in echipa de fotbal american, insa acest lucru nu l-a oprit pe micul Bezos. In cateva saptamani, a devenit capitanul echipei de juniori pentru ca era singurul jucator care putea sa-si aminteasca toate schemele.

In adolescenta, a lucrat o vara intr-un McDonald’s. Putine au fost lucrurile care i-au displacut mai mult.

Asa ca in anul ce a urmat, Jeff a pus bazele unei tabere de educatie. Inscrierea costa 600 de dolari. “Institutul visului” a avut sase inscrieri.

Îşi termina studiile superioare la Universitatea Princeton (electronica), unde a absolvit in 1986. Doi ani mai tîrziu începe să lucreze la Bankers Trust din New York, unde devine unul din vicepreşedinţii companiei. Inainte să conceapa Amazon a lucrat ca analist financiar pentru compania de finanţe D.E. Shaw.

Astfel, cu 300.000 de dolari împrumutati de la părinti, Jeff construieşte propriul business impreuna cu primul sau angajat într-un garaj dezafectat, din Seattle, care se incalzea cu un vechi cuptor cu lemne.

Cei doi au gandit site-ul ca o versiune digitala a unui catalog de carti. Au setat un clopotel care sa sune la fiecare vanzare. In scurt timp l-au oprit pentru ca nu se mai oprea din sunat.

Fisiere in arhiva (1):

  • Amazon.com.doc