Analiza Concurentei din Cadrul Pietii de Telefonie Mobila si Pozitia SA Moldcell in Cadrul Ei

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Analiza Concurentei din Cadrul Pietii de Telefonie Mobila si Pozitia SA Moldcell in Cadrul Ei.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 10 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Profira Cristofovci

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

Economia mondială depinde astăzi mai mult ca oricînd de comunicaţiile electronice şi tehnologia informaţiei. Evenimente istorice precum lansarea primului calculator personal (1981), primului sistem comercial de telefonie terestră mobilă (1983) şi lansarea comercială a Internet-ului (1988) au dobîndit nu doar o vocaţie istorică de referinţă, dar au reuşit să transforme radical economia mondială inaugurînd o nouă eră tehnologică şi economică, în care informaţia reprezintă o nouă formă de capital. Dezvoltarea mijloacelor de transmitere, prelucrare, stocare etc. a informaţiei au generat noi forme de utilizare a acesteia şi noi mijloace de a crea valoare adăugată. Telefonia mobilă, Internetul, televiziunea digitală etc. reprezintă împreună forme particulare de a genera un conţinut economic care are la bază cea mai nouă formă de capital: informaţia.

Primul operator de telefonie mobilă în Republica Moldova a apărut în Octombrie 1998, și și-a continuat dezvoltarea cu paşi rapizi. La început nu sa reuşit o penetrare adecvată, întrucît era o piaţă nouă, un serviciu nou, despre care populaţia nu ştia mare lucru. Dezvoltarea acestui tip de servicii a adus după sine și crearea a noi pieţe cum ar fi ce de aparate telefonice necesare prestării serviciilor de telefonie mobilă.

Fig. nr. 1. Evoluţia numărului de abonaţi şi a ratelor de penetrare, mii

Sursa: ANRTI, conform datelor raportate de către operatori, 2011

Fig. nr. 2. Evoluţia numărului de utilizatori, mii

Sursa: ANRTI, conform datelor raportate de către operatori, 2011

Pe piața Republicii Moldova la moment sunt 3 operatori, dominînd concurența oligopolistă. Pe piaţa cu concurenţa oligopol, controlul preţului este generat nu numai de maximizarea profitului ci şi de preocuparea de a evita pierderile. Controlul preţurilor de către firmă urmăreşte menţinerea şi extinderea vânzărilor pentru asigurarea unui profit corespunzător, dar şi câştigarea clienţilor, atenuarea concurenţei.Dacă măreşte preţul, o firmă speră, că ceilalţi producători o vor urma(şi de obicei cam aşa se întâmplă), în caz contrar va pierde clienţii în favoarea concurenţilor.

Primul și cel mai impunător fiind Orange Moldova. Al doilea cu o cotă de piață mai mică dar care face o concurență destul de puternică primului este Moldcell. Al treilea operator este Unite. Acest operator spre deosebire de primele două ce operează cu tehnologia de transmiterea datelor GSM, ea lucrează cu tehnologia CDMA. Principalul avantaj fiind legătura strinsă cu telefonia fixă, cel mai mare operator de telefonie din Moldova.

Orange Moldova este un operator de telefonie mobilă din Republica Moldova. Lucrează în standardul GSM și UMTS. Compania a primit licența de la Ministerul Telecomunicațiilor în februarie 1998, sub denumirea de Voxtel și s-a lansat comercial în octombrie 1998.

Acționari

France Télécom — 94,45 %

IFC — 5,55%

Date statistice:

• numărul abonaților - 2,0 mln

• acoperire GSM și GPRS la 94% din teritoriul și 96% din populația Republicii Moldova

• acoperire EDGE doar în 36 orașe din Moldova

• roaming pentru abonații Orange Abonament în 91 tări în rețeaua 231 operatori și pentru abonații Orange PrePay în 17 țări în rețeaua 28 operatori

• GPRS roaming în 27 țări în rețeaua 40 operatori

• 3G: La moment de acoperire 3G dispun 443 de localitati .

Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Concurentei din Cadrul Pietii de Telefonie Mobila si Pozitia SA Moldcell in Cadrul Ei.docx

Alte informatii

ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN MOLDOVA