Analiza de Politica Publica

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Analiza de Politica Publica.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 9 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

Clientul care doreste o anliza pentru ceea ce se presupune a fi o problema de potica publica este: Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Cluj (AJOFM).

Analiza se face pentru ca AJOFM sa poata interveni exact pe problemele importante cu care se confrunta in teritoriu, adica la nivel judetean.

Referindu-ne la nivel national sunt urmarite masurile si solutiile luate de catre Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, si “experienta” pe care aceasta o are.

Scurta descriere

Datorita reformei economice, cerintelor economice si importantelor schimbari socio-economice aparute dupa 1990, s-a infiintat institutia care sa se ocupe special de plasare, pregatire profesionala si indrumare, si care sa efectueze platile banesti pentru populatia beneficiara. Prin Legea nr. 145/1998, a fost reglementata înfiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale pentru Ocupare si Formare Profesionala, institutie publica de interes national, cu personalitate juridica, ce si-a început în mod efectiv activitatea la data de 1 ianuarie 1999. Prin Ordonanta de Urgenta nr. 294/2000 a fost modificata si completata Legea nr. 145/1998, noua denumire a institutiei fiind Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca. Pentru organizarea si coordonarea activitatilor specifice la nivel judetean si la nivelul municipiului Bucuresti, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca are în subordine agentii constituite la nivel judetean si la cel al municipiului Bucuresti, unitati cu personalitate juridica. Agentiile judetene pot înfiinta subunitati de furnizare a serviciilor de ocupare a fortei de munca.

Cadrul legal in care isi dezvolta activitatea ANOFM:

• Legea nr. 76/2010 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, modificata prin Legea 107/2004

• Legea nr 116/2010 privind prevenirea si combaterea marginalizarii sociale

• Normele, procedurile si instructiunile de aplicare.

Problema de politica publica este: reintegrarea profesionala a somerilor

Putem afirma ca este o problema de politica publica, urmarind o serie de activitati politice cum ar fi: identificarea problemelor, fixarea programului, formularea,legitimarea, implementarea si evaluarea.

Trebuie specificat ca pentru a fi o problema de politica publica, trebuie sa fie necesara interventia statului pentru solutionarea problemei. In acest caz interventia statului exista tocmai prin crearea acestei institutii, care are personalitate juridica si care actioneaza conform legii atat la nivel national cat si la nivele judetene, respectiv in municipiul Bucuresti.

Identificarea problemelor si cauzele care au influentat aparitia lor

Exista mai multe structuri, sau grupuri tinta in cadrul somerilor care s-au format si care trebuie urmarite si “ajutate”.

1. persoane peste 45 de ani

2. someri de lunga durata

3. rromi

4. persoane cu handicap

5. femei

6. absolventi de invatamant, dar si altele cum ar fi persoanele eliberate din detentie, sau tineri postinstitutionalizati.

Pentru a intelege mai bine problematica acestor grupuri, voi detalia care sunt cauzele si evolutia care au dus la aceasta structurare.

1. Piata muncii din Romania a suferit transformari semnificative, in perioada 1990-2011, manifestate in special prin reducerea populatiei active si a populatiei ocupate, pe fondul unui process lent, dar continuu, de imbatranire a populatiei. Reducerea ratei de ocupare a populatiei in varsta de munca a fost insotita de modificari importante pe sectoare, domenii de activitate, regiuni, varsta, statut profesional.

Evolutiile inregistrate plaseaza Romania, in anul 2011, la o distanta semnificativa de obiectivele Lisabona 2010, respectiv: rata generala de ocupare la o distanta de 12,2 puncte procentuale fata de obiectivul de 70%; rata de ocupare a femeilor la o distanta de 8,5 puncte procentuale fata de obiectivul de 60%; iar rata de ocupare pentru grupa de ani peste 45 de ani la o distanta de 11,9 puncte procentuale fata de obiectivul de 50%.

Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza de Politica Publica.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA BABES-BOLYAI CLUJ-NAPOCA FACULTATEA DE STIINTE POLITICE, ADMINISTRATIVE SI ALE COMUNICARII SPECIALITATEA ADMINISTRATIE PUBLICA