Analiza Deflatorului PIB

Imagine preview
(6/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Analiza Deflatorului PIB.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 3 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Gheorghe Marinescu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

Institutul National de Statistica publica astazi datele privind cresterea economica pe primele noua luni, pe care surse oficiale au estimat-o la 7,8%. Economia a accelerat cu peste 8% in trimestrul trei, cresterea Produsului Intern Brut in lunile iulie - septembrie fiind estimata la 8,2% - 8,5%, unul dintre cele mai inalte ritmuri de crestere din ultimii ani. PIB-ul estimat pentru trimestrul III 2006 a fost de 92662.9 mil RON, iar in primele 9 luni ale anului acesta a fost 229571.6 mil RON.

Cresterea economica a fost de 6,9% in primele trei luni, de 7,4% in primele sase luni, pentru a ajunge acum la 7,8% in primele noua luni ale anului. Economia a depasit astfel asteptarile analistilor, care, estimau cresterea la noua luni la 7,1%.Cele mai optimiste pronosticuri atingeau 7,5%-7,6%, dar PIB a depasit chiar si calculul celor mai optimisti analisti.Cresterea este in linie cu asteptarile. In primele 9 luni ale anului 2006 cresterea PIB a fost determinata, in mod semnificativ, de marirea volumului de activitate si implicit, a valorii adaugate brute din industrie, constructii si servicii a caror contributie a fost estimata la 80.8%. Se presupune ca si agricultura a avut o contributie la aceasta crestere peste estimari. In aceste conditii, cresterea economica pe tot anul va depasi sigur 7%.

Constructiile au fost cel mai dinamic sector din economie, pe partea de oferta, in ultimul an si jumatate. Piata constructiilor a inregistrat in primele noua luni ale anului o crestere estimata la 17%, in termeni reali. Constructiile au inceput sa creasca cu peste 10% in trimestrul trei al anului trecut, cand au inceput lucrarile de reconstructie dupa inundatiile care au distrus atat infrastructura (drumuri, poduri), cat si locuinte. In cadrul constructiilor, cele mai fierbinti domenii sunt constructiile de spatii industriale, inclusiv lucrarile de infrastructura, care au inregistrat in primele noua luni o crestere de 22,5% in termeni reali. Anul acesta se anunta cel mai bun an de dupa Revolutie pentru constructii, care vor atinge un varf de crestere estimat la 15%-16%. De ce este atat de importanta cifra exacta de crestere economica? PIB s-a ridicat anul trecut la 79,3 miliarde de euro, pentru a ajunge anul acesta la aproape 95,5 miliarde de euro, in conditiile unei cresteri economice prognozate oficial la 7%. Cu alte cuvinte, un punct procentual de crestere economica inseamna anul acesta 2,3 miliarde de euro, iar 0,1 puncte procentuale de crestere inseamna peste 230 mil. euro. Tot in primele noua luni ale anului, investitiile din economie (formarea bruta de capital fix) au crescut cu 14%, cel mai inalt ritm din ultimii ani, comparativ cu 13% in 2005 si 10,8% in 2004. Investitiile au inceput in ultimii doi ani sa creasca mai repede decat cererea de consum. Totusi, consumul reprezinta unul dintre principalele motoare ale economiei pe partea de cerere, datorita ponderii sale mai mari in PIB, cresterilor salariale si continuarii cresterii puternice a creditului neguvernamental.

Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Deflatorului PIB.doc

Alte informatii

Proiectul face parte din categoria:Sistemul conturilor nationale