Analiza economică a Vietnamului și rolul acestuia în globalizare

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 3 fișiere: docx, pdf, pptx
Pagini : 24 în total
Cuvinte : 70
Mărime: 19.54MB (arhivat)
Publicat de: Simina Preda
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Prof. dr. Sava Valentin

Extras din referat

Prezentare Generală

Republica Socialistă Vietnam este un stat in Asia de sud-est. Se învecinează cu Laos la Vest, cu Cambodgia la Sud-Vest, cu China la Nord și cu Marea Chinei de Sud la Est. Economia sa are unul dintre cele mai mari ritmuri de creștere din această regiune a continentului. Vietnam și-a propus să devină o națiune dezvoltată până în anul 2020. Nordul Vietnamului este muntos, aici aflându-se Fan Si Pan, cel mai înalt vârf al acestei țări (3147 m). Fluviul Roșu este principala apă curgătoare.

Vietnam, un nume asociat în trecut cu ororile războiului, a reușit in prezent să atragă atenția călătorilor. Elegantul Hanoi rivalizează cu orașul Ho Chi Minh (înca numit Saigon de locuitori) cu amestecul eclectic de vechi și nou. În ambele orașe străzile sunt pline de motociclete și scutere, ducând adesea familii întregi, iar piețele sunt o aglomerare haotică. Însă în afara orașelor peisajul pare că a rămas blocat în timp. Odată cu zorii zilei, în Delta Mekong sosește și piața plutitoare, cu fructe și legume. Peste tot, câmpurile verzi de orez se extind la orizont, întrerupte doar de silueta bivolilor de apă și pălăriile conice ale fermierilor. Munții înalți din nordul țării guvernează peste sate mici, în care viața continuă la fel ca acum câteva sute de ani. Femeile încă poartă haina tradițională simplă și foarte feminină - "ao dai", iar în fosta capitală antică Hue veți avea parte de o calatorie în timpul concubinelor și a eunucilor.

Limba oficială: vietnameză; în majoritatea hotelurilor și restaurantelor se vorbesc engleza și franceza.

Moneda locală: 1 EUR = 24252 Dong; peste tot se acceptă USD.

Politica

Politica din Vietnam are loc în cadrul unei republici socialiste cu un singur partid. Rolul central al Partidului Comunist Vietnamez este reafirmat în constituția actuală, adoptată în aprilie 1992. Toate organizațiile politice vietnameze sunt sub controlul Partidului Comunist din Vietnam. Nu există nicio separare a puterilor între ramurile executivă, legislativă și judiciară. Partidul Comunist politic este stabilit de un membru al Biroului Politic paisprezece. Primele patru poziții în Biroul Politic sunt deținute de către secretarul general al partidului Nong Đức Manh, ministrul general al Securității Publice Le Hong Anh, statul Președintele Nguyen Minh Triết, și prim-ministrul Nguyễn Tan. În afară de Partidul Comunist, instituțiile cele mai puternice în cadrul guvernului vietnamez sunt agențiile executive create prin constituție 1992: birourile de președinte și prim-ministru. Președintele este ales de către Adunarea Națională pentru a servi un mandat de 5 ani. În Adunarea Națională (Quoc-Hoi An) 498 membri sunt aleși prin vot popular pentru a servi 5 ani.

Deși regimul este comunist, economia este complet capitalistă, cu oameni care muncesc de dimineață până seara ca să își câștige o pâine. Marea majoritate nu are nici o formă de asigurare, niciun plan de pensii sau de beneficii, cu toate acestea unii nu-și doresc așa ceva. Muncesc pentru ei îmșiși și sunt fericiți.

Populația

Există 53 de triburi în vietnam (pe lângă vietnamezi) care vorbesc 53 de limbi diferite, au culură și execută ritualuri străvechi aparte și poartă costume tradiționale total diferite. Majoritatea trăiesc în partea de Nord a Vietnamului și au migrat din China de-a lungul timpului.

Geografie

Vietnamul a fost perpetuu în luptă cu cineva. China l-a cucerit și l-a dominat timp de aproximativ 1100 de ani. Au dus lupte perpetue cu China. După ce au scăpat de ocupația Chineză au luptat împotriva mongolilor. Apoi au devenit, timp de 96 de ani o colonie franceză, perioadă pe care mulți și-o amintesc cu tristețe. Au reușit să devină stat liber sub influența revoluționarului Ho Chi Minh, în timp ce Franța era implicată în cel de-Al Doilea Război Mondial în 1945. Dar nu s-au bucurat de această libertate mult timp, pentru că americanii îi susțineau pe francezi și nu au mai plecat timp de vreo 20 de ani, perioadă întunecată pentru vietnamezi, scăldată în bombe și doliu.

Vietnam are cca 1.650 km lungime și o lățime ce variază între 56 km și 550 km. Nord Vietnamului este muntos, aici aflându-se Fan-si-pan, cel mai înalt vârf al acestei țări(3.147 m). Fluviul Roșu este principala apă curgătoare. În Sud Vietnamului se află delta fluviului Mekong. Între deltele celor 2 fluvii se găsește o câmpie joasă. Zona împădurită numită Cordiliera Annamului acoperă partea de Vest și centrul Vietnamului, reprezentând 2 treimi din suprafața totală a țării.

Aproape 90% din populație este vietnameză; minoritățile cuprind chinezi, hmong, thailandezi, khmeri și chan. Populația țării este de 91.600.000 loc.. Limba oficială este vietnameza. Alte limbi sunt: franceza, engleza, chineza, khmera. Religii: budism, daoism, confucianism, creștinism, islam, Hoa Hao și Cao Dai.

Rata natalității: 16,26‰

Rata mortalității: 6,22‰

Rata fertilității: 1,8 copii născuți/femeie

Acces la internet: 130 locuitori/mie.

Acces la internet: 43.90% sau 40,597,779.

Alfabetizare: 94.5%

Total lungime șosele/drumuri: 222.179 km

Aeroporturi: 32

Codul de internet al țării: .vn

Preview document

Analiza economică a Vietnamului și rolul acestuia în globalizare - Pagina 1
Analiza economică a Vietnamului și rolul acestuia în globalizare - Pagina 2
Analiza economică a Vietnamului și rolul acestuia în globalizare - Pagina 3
Analiza economică a Vietnamului și rolul acestuia în globalizare - Pagina 4
Analiza economică a Vietnamului și rolul acestuia în globalizare - Pagina 5
Analiza economică a Vietnamului și rolul acestuia în globalizare - Pagina 6
Analiza economică a Vietnamului și rolul acestuia în globalizare - Pagina 7
Analiza economică a Vietnamului și rolul acestuia în globalizare - Pagina 8
Analiza economică a Vietnamului și rolul acestuia în globalizare - Pagina 9
Analiza economică a Vietnamului și rolul acestuia în globalizare - Pagina 10
Analiza economică a Vietnamului și rolul acestuia în globalizare - Pagina 11
Analiza economică a Vietnamului și rolul acestuia în globalizare - Pagina 12
Analiza economică a Vietnamului și rolul acestuia în globalizare - Pagina 13
Analiza economică a Vietnamului și rolul acestuia în globalizare - Pagina 14
Analiza economică a Vietnamului și rolul acestuia în globalizare - Pagina 15
Analiza economică a Vietnamului și rolul acestuia în globalizare - Pagina 16
Analiza economică a Vietnamului și rolul acestuia în globalizare - Pagina 17
Analiza economică a Vietnamului și rolul acestuia în globalizare - Pagina 18
Analiza economică a Vietnamului și rolul acestuia în globalizare - Pagina 19
Analiza economică a Vietnamului și rolul acestuia în globalizare - Pagina 20
Analiza economică a Vietnamului și rolul acestuia în globalizare - Pagina 21
Analiza economică a Vietnamului și rolul acestuia în globalizare - Pagina 22
Analiza economică a Vietnamului și rolul acestuia în globalizare - Pagina 23
Analiza economică a Vietnamului și rolul acestuia în globalizare - Pagina 24

Conținut arhivă zip

  • Analiza economica a Vietnamului si rolul acestuia in globalizare.docx
  • Analiza economica a Vietnamului si rolul acestuia in globalizare.pdf
  • Analiza economica a Vietnamului si rolul acestuia in globalizare.pptx

Alții au mai descărcat și

ASEAN - Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est

ASEAN- istoric si evolutie Asociatia Natiunilor din Asia de Sud-Est a luat fiinta pe 08 august 1967 prin intermediul Declaratiei de la Bangkok, ce...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Ai nevoie de altceva?