Analiza Evolutiei Industriei Romanesti in Perioada Postdecembrista

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Analiza Evolutiei Industriei Romanesti in Perioada Postdecembrista.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 11 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

INTRODUCERE

Până la cel de Al doilea război mondial, România a fost o ţara preponderent agrară, datorită şi existenţei unui fond funciar de calitate, cu o pondere foarte importantă a terenurilor arabile, care constituie cea mai mare şi mai sigură bogăţie a ţării. Totuşi, mai ales în perioadă interbelică, s-au dezvoltat semnificativ şi unele ramuri industriale importante, printre care extracţia şi prelucrarea petrolului au ocupat un loc de frunte, România situându-se din acest punct de vedere, la vremea respectivă, pe primul loc în Europa.

1 decembrie a redevenit Zi Naţională a României după revoluţia din decembrie 1989. A fost un moment istoric pentru România, moment de la care întreagă societate românească a intrat într-un proces de reforma structurală, un proces care a transformat radical România din toate punctele de vedere.

Transformarea economiei româneşti dintr-o economie de stat supra-centralizată în economie de piaţă funcţională s-a dovedit a fi un proces mult mai complicat şi mai complex decât s-a estimat iniţial.

EVOLUŢIA PRINCIPALELOR INDICATORI

PE PERIOADĂ 1989-2000

În perioadă postdecembrista, industria românească a cunoscut o dezvoltare deosebită. Dacă în 1950 doar 44% din venitul naţional era realizat în industrie, în 1989 acest procent crescuse la 58 %. În aceeaşi perioadă, venitul naţional creat în industrie a crescut de 39 de ori. La bază acestui proces de industrializare s-a aflat o rată ridicată a acumulării, de peste 25 % , menţinută de-a lungul celor patru decenii. Acest efort în domeniul acumulării a permis creşterea investiţiilor de la 6,3 miliarde de lei, în 1950, la 236,4 miliarde lei, în 1989; fondurile fixe au crescut, în acelaşi timp, de la 210 miliarde lei la 3526 miliarde.

Principalele caracteristici ale acestei perioade sunt următoarele:

- Producţia sectorului industrial a urmat evoluţia industriei în ansamblul sau.

- În perioada 1993÷2000 nivelul tehnic al produselor medicale a cunoscut o îmbunătăţire pe linia caracteristicilor constructiv – funcţionale. Astfel o parte a producţiei interne s-a îndreptat către export ajungând în 2000 la o valoare de cca 5,2 mil.USD faţa de cca 1 mil. USD in 1993;

- Productivitatea muncii a crescut cu 113% în anul 2000 faţa de anul 1999.

Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Evolutiei Industriei Romanesti in Perioada Postdecembrista.doc