Analiza Indicatorilor de Risc Bancar

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Analiza Indicatorilor de Risc Bancar.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 17 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Economie

Cuprins

1. Notiuni generale privind riscurile bancare
2. Tipologia riscurilor bancare
2.1. Riscuri financiare
2.1.1. Riscul de creditare
2.1.2. Riscul de lichiditate
2.1.3. Riscul ratei dobanzii
2.1.4. Riscul de curs valutar
2.1.5. Riscul de solvabilitate
2.2. Riscuri operationale

Extras din document

1. Notiuni generale privind riscurile bancare

In functie de punctul de vedere din care facem analiza riscului acesta poate fi definit in mod diferit. Din punct de vedere lingvistic, riscul este definit ca probabilitatea de producere a unui eveniment cu consecinte adverse pentru subiect si expunerile la risc- valorile actuale ale tuturor pierderilor sau cheltuielilor suplimentare pe care le suportă sau le-ar putea suporta instituţia financiară în cauza.

Riscurile nu se circumscriu strict activitatii financiar-bancare. In viata economico-financiara, riscul este o componenta a oricarei activitati,regasindu-se in agenda zilnica a managerilor companiilor. Modificari neprevazute in evolutia ratei dobanzii, ale cursului de schimb sau ale pretului unui produs nu numai ca afecteaza rezultatele financiare ale unei firme,dar pot determina chiar falimentul acesteia.

Riscul poate avea un impact considerabil asupra valorii bancii sau institutiei financiare in chestiune, atat un impact in sine(de regula sub forma pierderilor direct suportate), cat si un impact indus cauzat de efectele asupra clientelei, personalului, partenerilor si chiar asupra autoritatii bancare.

In domeniul bancar, datorita complexitatii acestuia, riscul trebuie privit ca un conglomerat sau complex de riscuri de cele mai multe ori independente care pot avea cauze comune iar producerea uneia poate genera in lant si alte riscuri.

2. Tipologia riscurilor bancare

In conformitate cu prevederile Bancii Reglementelor Internationale, riscurile pot fi clasificate astfel:

- Riscuri financiare

- Riscuri operationale

2.1. Riscurile financiare pot fi considerate drept cel mai important grup de riscuri bancare specifice operatiunilor de creditare, marea lor majoritate facand obiectul unor reglementari bancare.Riscurile financiare sunt:

- riscul de creditare

- riscul de rata a dobanzii

- riscul de curs valutar

- riscul de lichiditate

- riscul de solvabilitate

Intre toate grupele de risc se exercita o interactiune continua, care da nastere unei combinatii a riscurilor ale carei efecte poate afecta in mod negativ si bancile partenere, de aceea riscul specific ansamblului sistemului bancar este denumit risc sistemic, iar gestionarea lui este asigurata de catre banca centrala.

2.1.1. Riscul de creditare

Prin risc de creditare, denumit si risc de insolvabilitate a debitorilor, este definit riscul ca dobanda,creditul sau ambele sa nu poata fi rambursate la scadenta sau sa fie rambursate partial si este specific bancilor a caror functie importanta in economie este creditarea. Avand in vedere ca la baza incapacitatii de rambursare a creditului de catre debitori(imprumutati) stau diverse cauze se impune o abordare distincta a riscului de creditare si anume:

• riscul aferent debitorilor persoane fizice si persoane juridice

• riscul de tara

Incapacitatea de rambursare a creditului de catre debitorii persoane juridice este datorata actiunii unor anumiti factori:

- mediul inconjurator ca totalitate a factorilor exogeni, de natura economica, politica, sociala si care isi pun amprenta in mod decisiv, asupra debitorului persoana juridica;

- persoana juridica insasi;

- calitatea si moralitatea managementului care este greu de apreciat de catre banca, de aceeea banca solicita anumite relatii de la terti privind managementul intreprinderii si relatiilor managementului cu personalul;

- incapacitatea intreprinderii de a se adapta pietei sau noului in materie de brevete, inventii si inovatii.

Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Indicatorilor de Risc Bancar.doc