Analiza Lantulului Valorii

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Analiza Lantulului Valorii.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 8 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

Pentru a intelege legatura dintre competentele (resursele) intreprinderii si pozitia sa concurentiala se impune cunoasterea modului in care activitatile intreprinderii genereaza valoare.Aceasta legatura poate fi demonstrata cu ajuorul analizei lantului valorii.

Conceptul de lant al valorii se bazeaza pe detalierea diferitelor etape de realizare a unui produs,de la material prima pana la serviciul post vanzare.

Valoarea este suma,respectiv pretul pe care clientii sunt gata sa-l plateasca pentru a obtine produsul care le este oferit.Aceasta valoare rezulta din diferite activitati elementare realizate prin inlantuire care formeaza ceea ce M. Porter numeste lantul valorii interne

Pentru a putea fi utilizat cu eficacitate la nivel strategic,acest lant al valorii interne trebuie integrat intr-un sistem mai larg de valori care ia in calcul atat activitatile din amonte cat si cele din aval ale intreprinderii intrucat:

- Furnizorii influenteaza rezultatele firmei in ceea ce priveste costurile,calitatea,respectarea termenelor,rentabilitatea,etc

- Circuitele de distributie furnizeaza activitati creatoare de valoare pentru client,complementare celor ale intreprinderii,iar fara acestea asteptarile clientilor ar fi mai greu de atins.De aceea,M. Porter vorbeste de un lant al valorii externe.

1.1.Lantul valorii interne

Toate activitatile intreprinderii au ca scop realizarea unei oferte cu o valoare pe piata care sa-i permita rentabilizarea.”Valoarea” acestor activitati este reprezentata de suma de bani pe care clientul e dispus sa o plateasca pentru bunul sau serviciul respective. Plecand de la aceasta deductie, M.Porter a sustinut ca valoarea se masoara prin incasarile totale ale intreprinderii care sunt rezultanta pretului de vanzare multiplicat cu numarul de unitati vandute.Daca acesta valoare este superioara costurilor,intreprinderea este in situatie favorabila,iar diferenta reprezinta marja.

In consecinta,daca vrem sa analizam competitivitatea intreprinderii,ceea ce trebuie urmarit este valoarea,asa cum a fost ea definita mai sus, in corelatie cu costul.

Conform conceptiei lui M.Porter,activitatile unei intreprinderi care creeaza valoarea sunt impartite in doua mari categorii:

A) activitati principale sau direct productive;

B) activitati de sustinere sau indirect prductive.

A) Activitati principale sunt cele care implica crearea materiala si vanzarea produsului,transportul pana la client si serviciile post vanzare.Ele includ:

- Logistica interna,adica activitatile legate de receptia materiilor prime, a materialeler si semifabricatelor,stocajul acestora , intretinerea,programarea transportului si relatiile cu furnizorii.

- Productia, descrisa ca activitate de transformare a mijloacelor de productie in produs finit(inclusive intretinerea masinilor,ambalajul,controlul de calitate ).

- Logistica externa,cu activitati legate de stocarea produselor finite si distribuirea acestora la clienti.

- Marketingul si vanzarea care se refera la activitati ce furnizeaza mijloacele prin care clientii pot cumpara produse si sunt incitati sa o faca,publicitatea,promovarea,forta de vanzare,selectia circuitelor de distribitie,relatiile cu distribuitorii si fixarea pretului.

- Serviciile post vanzare,care vizeaza cresterea sau mentinerea valorii produsului,adica instalare,formare personal,furnizarea pieselor de schimb,adaptare produs,asistenta tehnica,etc

Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Lantulului Valorii.doc

Alte informatii

Referatul prezinta analiza lantului valorii intern si extern si teoria lui Porter.A fost prezentat in cadrul Universitatii din Craiova Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor