Analiza Mediului Concurential al Firmei

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Analiza Mediului Concurential al Firmei.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 5 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

Competitivitatea firmelor in economiile moderne

Intr-o lume marcata de exarcerbarea luptelor concurentiale, stapinirea resurselor tehnologice a devenit o miza strategica majora pentru intreprinderi. Mondializarea pietelor, interdependenta tot mai stransa dintre actorii aflati in joc modifica conditiile concurentei, fortand intreprinderile sa transforme fundamentele competitivitatii lor si ale performantelor lor economice. Aceste sfidari trebuie infruntate prin oferta de bunuri si servicii concurentiale, adaptand combinarea si calitatea factorilor lor de productie la natura si accelerarea schimbarilor.

Rolul fundamental al productivitatii in asigurarea competitivitatii unei tari este bine cunoscut. Cresterile de productivitate favorizeaza intr-adevar integrarea inovarilor, atat in produsele create, cat si in procesele de productie, in masura in care aceste cresteri stimuleaza acumularea de capital si dezvoltarea tehnicii.

Daca competitivitatea bazata pe pret ramane o miza importanta, ea nu este suficienta pentru a asigura succesul. Trebuie deci, sa aiba in vedere in acelasi timp, competitivitatea prin calitate si competitivitatea prin factorul “timp”, asigurand reinnoirea produselor si serviciilor lor prin inovare. Noul context tehnico-economic implica o competitivitate multidimensionala, care sa includa toate functiile si toate domeniile de actiune ale intreprinderii:

- Materialul: echipamente legate in special de noile tehnologii de informare si de productie;

- Nematerialul: informarea, formarea, gestiunea resurselor tehnologice, marketing etc.

Stapanirea mizei competitivitatii reprezinta un proces foarte complex care consta in stabilirea factorilor cheie ai competitivitatii si in examinarea modului in care intreprinderile, pe baza strategiilor pe care le stabilesc si le aplica, se doteaza cu acesti factori cheie, ii organizeaza si coordoneaza, dezvoltandu-si in acest mod capacitatile concurentiale si imbunatatindu-si performantele economice.

Elementele competitivitatii:

Analiza microeconomica pune in relatie factorii de influenta ai competitivitatii unei intreprinderi cu ansamblul functiunilor sale, cu cresterea sa(care se traduce prin cifra de afaceri, valoare adaugata etc) prin rentabilitatea, finantarea, gestiunea si echilibrul sau financiar.

La nivelul mediului extern al intreprinderii intervine actiunea unor factori ca:

- evolutia pietelor

- dezvoltarea concurentei

- contextul macroeconomic

Cativa factori cheie par a explica mai bine competitivitatea firmelor :

- rolul proprietarului manager sau al conducerii in general

- capacitatea de obtinere si de utilizare a informatiei stiintifice si tehnologice corespunzatoare

- calitatea organizarii intreprinderii

- investitii materiale bazate pe tehnologii corespunzatoare

- flexibilitatea

- orientarea strategica spre piata

Caracteristicile mediului concurential in turism

Sansele de reusita ale unei firme turistice depind în mare masura de realismul si calitatea cercetarilor pietei turistice, a mediului concurential în care îsi desfasoara activitatea, în baza acestora, fundamentând si punând în aplicare o strategie care sa-i asigure succesul pe piata. Pe baza concluziilor rezultate din analiza celor doua elemente mentionate se poate diagnostica situatia actuala a firmei din punct de vedere al pozitiei competitive si al masurii în care strategia pe care si-a propus-o raspunde adecvat realitatilor pietei si concurentei ce se manifesta în cadrul acesteia.

Mediul concurential al firmei turistice este format din toate organizatiile si fortele cu

care se confrunta în desfasurarea activitatii ei. Mediul este caracterizat de o serie de

caracteristici ce deriva pe de o parte din specificul activitatii turistice si pe de alta parte din interactiunile ce se nasc între fenomenul turistic si celelalte ramuri ale economiei nationale. Mediul concurential în turism se caracterizeaza prin:

1. Unicitate;

2. Sensibilitate;

3. Dinamism;

4. Complexitate;

5. Incertitudine;

6. Capacitate distincta de a suporta cresterea sustinuta a firmei.

Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Mediului Concurential al Firmei.doc