Analiza Mediului de Competitivitate dintre Romania si Bulgaria

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Analiza Mediului de Competitivitate dintre Romania si Bulgaria.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 7 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Raluca Popa

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domenii: Economie, Merceologie

Extras din document

In lumina opiniilor expuse referitoare la definirea conceptului de competitivitate de catre economisti cu renume si tinand cont de tendintele actuale, propunem o varianta actualizata a conceptului de competitivitate. Competitivitatea este capacitatea unei tari de a crea un mediu favorabil pentru dezvoltarea intreprinderilor autohtone, utilizand strategiile de costuri reduse, de diferentiere, de substituire, ce duc la cresterea productivitatii muncii, creand posibilitati de penetrare pe pietele externe si formand, prin intermediul lor, valoare adaugata; punand la dispozitia cetatenilor locuri de munca cu remunerare inalta, ceea ce sporeste puterea de cumparare; contribuind la cresterea economica si la stabilirea unui mediu social echilibrat.Aceasta definitie, propusa de noi, este reflectata in figura 1.

Figura 1. Descompunerea competitivitatii

"Problema competitivitatii devine o chestiune vitala pentru viitorul oricarei tari. Daca privim flancul sudic al UE, ajungem la ideea ca problemele care apar tin de competitivitate. O diferenta de competitivitate intre Nord si Sud exista si aceasta e problema Europei de astazi" [Mugur Isarescu].

Si pentru Romania problema competitivitatii este esentiala si de multe ori statele prefera o solutie care sa le avantajeze pe termen scurt, a mai aratat Isarescu. „Problema competitivitatii pentru Romania este vitala in perspectiva, pe termen mediu si lung. De multe ori, tarile aleg intre o stabilitate si o usurare pe termen scurt, in pofida echilibrului pe termen lung si aceasta poate sa fie o decizie fatala din punct de vedere al stabilitatii si perspectivei pe termen lung”, a mai aratat Guvernatorul.

Competitivitatea este un element important mai ales prin prisma aderarii la zona euro. Intr-o economie globala, cresterea economica si dezvoltarea umana se afla intr-o relatie de dependenta mutuala cu competitivitatea internationala a unei tari. La nivel international, exista o corelatie puternica intre nivelul de dezvoltare umana a tarilor si capacitatea acestora de a fi competitive in economia internationala.

Romania si Bulgaria continua competitia acerba, inceputa in urma cu multi ani, cand ambele state aspirau sa devina membre ale Uniunii Europene. Daca in anii anteriori, competitia consta in a evidentia motivele si succesele pentru a fi admisa ca membru al organizatiei europene, acum accentul s-a mutat catre o rivalitate pur economica.

Marea schimbare care a survenit in urma integrarii a constat in deschiderea pietelor, a serviciilor, a pietei de capital, chiar si cea a muncii, desi nu in intregime.

De asemenea, sunt sectoare unde aderarea a avut un impact redus, cum ar fi finantarea si managementul sistemului de sanatate, domeniul educatiei publica, politia sau sistemul judiciar. Calitatea serviciilor publice este mult mai scazuta fata de potentialul lor real. Daca vorbim despre avantajele pe care Romania le are in fata Bulgariei si invers, atunci parerile sunt impartite. Spre deosebire de Bulgaria, autoritatile de la Bucuresti au inregistrat succese importante in reducerea crimei organizate si a coruptiei la nivel inalt.

Totusi, se pare ca bulgarii obtin beneficii mai mari din investitiile in domeniul imobiliar si din turism. La randul ei. Relatiile dintre cele doua state sunt inca sub semnul concurentei. In prezent, ambele state sunt in competitie in anumite sectoare economice. Acest lucru se datoreaza, in special, faptului ca si Bulgaria, si Romania au incercat sa atraga investitori straini bazandu-se pe aceeasi oferta, o oferta de produse ieftine, cum ar fi terenuri, materii prime sau mana de lucru ieftina. Din acest punct de vedere, este greu sa existe schimburi comerciale masive intre cele doua state, cand ambele vand cam acelasi lucru.

Totusi, intr-un anumit moment va interveni specializarea, cand ambele economii vor incepe sa produca bunuri cu o valoare adaugata mai mare. Atunci se vor putea adanci schimburile economice. Deocamdata, cooperarea este posibila acum, mai ales in domenii in care ambele state urmaresc obiective comune.

Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Mediului de Competitivitate dintre Romania si Bulgaria.doc