Analiza Mediului International de Afaceri din UE

Imagine preview
(10/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Analiza Mediului International de Afaceri din UE.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 224 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 10 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

Cap.1. Introducere

În lucrarea noastra “Studiul Privind Mediul Internaţional al Afacerilor în Uniunea Europeana”, am dorit să analizăm toate componentele mediului internaţional.

În primul rând spunem că mediul internaţional al afacerilor se imparte in şapte medii: mediul natural, mediul demografic, mediul economic, mediul cultural, mediul tehnologic, mediul legislativ si mediul politic. Pe lângă aceste medii vom analiza şi conjunctura economica.

În al doilea capitol, mediul natural ne-am preocupat de aspecte precum relieful, clima, vegetaţia, populaţia si alte aspecte ce ne vor scoate in evidenţa aspecte privind potenţialul productiv, potenţialul comercial, potenţialul financiar-valutar si cel turistic. Aceste potenţiale pot ajuta o firma ce doreşte sa se extinda in exterior sa-şi facă o imagine asupra cadrului natural.

În cel de-al treilea capitol, mediul demografic am analizat aspecte privind ritmul de creştere al populaţiei unei ţari, repartizarea pe regiuni, oraşe, sexe, pe grupe de vârsta sau pe categorii etnice, considerând că pentru un om de afaceri este foarte important sa cunoască aceste aspecte.

Mediul cultural este descris in capitolul cel de-al patrulea şi are în vedere elemente ce privesc sistemul de valori, obiceiuri, ţradiţii, religia. Este important ca un om de afaceri să fie informat cu privire la tradiţiile si obiceiurile unei anumite ţări pentru a se asigura un succes in afaceri.

Cel de-al cincilea capitol ne prezinta mediul economic. Pe lânga faptul că este o componentă importantă a mediului internaţional al afacerilor, reprezintă şi o importanţă aparte. Aici vom vedea cum se realizează o recesiune economică, ce reprezintă crestere economică sau distribuţia veniturilor.

In cel de-al saselea capitol mediul tehnologic prezintă aspecte privind cercetarea-dezvoltarea in fiecare ţară, strategia regională de cercetare-dezvoltare şi inovare în domeniul tehnologic şi cheltuielile guvernamentale.

In cel de-al saptelea capitol vom discuta despre mediul legislativ. Această componentă are o mare influenă asupra mediului internaţional, fiind compusa din legi şi acte normative dar şi din interesele organismelor guvernamentale.

Capitolul opt prezinta mediul politic în care vom avea următoarele elemente: ideologiile politice, stabilitatea politica si guvernamentală, reglementări si atitudini privind investiţiile straine.

Penultimul capitol este conjunctura economica. In acest capitol vom afla anumiţi indicatori cu privire la câteva dintre statele membre ale Uniunii Europene pe care îi vom interpreta.

Concluziile privind acest studiu vor fi prezentate in ultimul capitol.

Cap.2 Mediul natural al Uniunii Europene

1.Aspecte generale

Uniunea Europeană este o entitate politică, socială şi economică, dezvoltată în Europa, ce este compusă din 27 ţări.

În prezent, Uniunea are 27 membri, dintre care şase membri fondatori din 1958:

Belgia , Franţa , Germania , Italia,Luxemburg, Olanda.

Alte 21 state au aderat succesiv:

-în anul 1973: Danemarca, Irlanda, Regatul Unit.

-în anul 1981: Grecia

-în anul 1986: Portugalia si Spania

-în anul 1995: Austria, Finlanda si Suedia

-în anul 2004: Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Slovenia, Ungaria

-în anul 2007: Bulgaria si Romania

Este considerată a fi o construcţie sui generis, situându-se între federaţie şi confederaţie.

Capitala Uniunii Europene se afla la Bruxelles. Sediul oficial al Parlamentului European este la Strasbourg, dar exista si la Bruxelles si la Luxembourg. Limbile oficiale ale Uniunii sunt in numar de 23.

Uniunea Europeana s-a numit la început Comunitatea Economica Europeana, o data cu semnarea Tratatului de la Roma semnat in 25martie 1957 si a intrat in vigoare la

1 ianuarie 1958. Sub denumirea de Uniune Europeană s-a creat odata cu semnarea Tratatului de la Maastricht, semnat la data de 7februarie 1992 si intrat in vigoare la

1 noiembrie 1993.

Suprafaţa Uniunii este de 4.453.865 km2, populaţia este de 496 000 000,

iar densitatea este de 115 locuitori/km².

Moneda Uniunii Europene este euro, dar nu toate statele membre au adoptat această moneda.

Pentru o mai buna caracterizare a mediului natural vom lua fiecare ţara membra a Uniunii Europene în parte şi vom vedea care este cadrul natural geografic al fiecarei ţari.

2. Cadrul natural-geografic al fiecarui stat membru al Uniunii Europene

2. 1. BELGIA

Aşezare geografică este o mică ţară situată în Europa de Vest, se învecinează cu Ţările de Jos, Germania, Marele Ducat al Luxemburgului, Franţa şi Marea Nordului.

Relieful Belgiei se împarte din punct de vedere geografic în trei regiuni: câmpia costieră în nord-vest, platoul central şi ţinuturile muntoase ale Ardenilor din sud-est. Platoul central este o vale fertilă iar ţinutul muntos este o vale stâncoasă acoperită de păduri care se întind până în nordul Franţei. Aici se găseşte Botrange, cel mai înalt punct al ţării, ridicându-se la 694 metri faţă de suprafaţă. Principale fluvii sunt Escaut/Schelde şi Meuse.

Belgia se împarte în 3 regiuni federale:

• Flandra se împarte în 5 provincii: Anvers, Limburg, Flandra de Est, Flandra de Vest, Brabantul Flamand

• Valonia se împarte în 5 provincii: Brabantul Valon, Namur, Liège, Hainaut, Luxemburg

• Regiunea Capitalei Bruxelles, regiunea capitală.

Fiecare provincie se subdivide în "arondismente" ori raioane, iar raioanele în comune

Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Mediului International de Afaceri din UE.doc