Analiza Merceologica a Cafelei

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Analiza Merceologica a Cafelei.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 8 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Tileaga Cosmin

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

Cafeaua

Cafeaua se obtine prin prelucrarea semintelor arbustului de cafea, familia Rubiaceea, genul Coffea, mai ales speciile Coffea arabica si Coffea robusta. Sunt cunoscute peste 400 de varietati de cafea, raspândirea culturilor fiind reliefate în figura:

Productia mondiala de cafea se situeaza în jur de 6,6 mil. tone, din care 66% specia arabica. Cea mai mare producatoare (1,9 mil. tone) si exportatoare este Brazilia; de altfel, cea mai mare productie este concentrata în America Latina (în Columbia, Guatemala, Mexic si altele), în Africa (Coasta de Fildes, Etiopia, Kenya) si în Asia (Indonezia, Vietnam). Principalii importatori sunt: tarile Uniunii Europene, SUA, Japonia.

În majoritatea tarilor importatoare, Coffea arabica este specia preferata, iar Coffea robusta este folosita, în general, la amestecuri si la obtinerea cafelei solubile. În comertul global, cafeaua este o marfa concurând ca valoare cu grâul, porumbul sau uleiul. Actualul Acord International al Cafelei (ICA) a fondat Organizatia Internationala a Cafelei (ICO), ca forum pentru negocierile producatori-consumatori, având ca membri atât tari exportatoare, cât si tari importatoare.

TIPURI DE CAFEA

Se cunosc aproape 80 de soiuri de cafea, din care se cultiva în scopuri industriale urmatoarele tipuri de cafea : cafeaua Arabica; cafeaua Robusta; cafeaua Liberica si cafeaua Maragogype.

- CAFEAUA ARABICA este originara din Africa, mai precis din Abisinia, este cea mai apreciata si mai raspândita specie de cafea. Se cultiva mai ales în America Latina, dar si în Africa, de fapt ea este cea mai cultivata specie si este deosebit de pretuita pentru ciresele sale de calitate superioara, de forma alungita si culoare verde - albastruie.

Cafeaua arabica are nevoie de soluri bogate în minerale si o temperatura de aproximativ 20 grade C si creste la o altitudine de peste 600 metri. Aceasta aroma si gustul mult mai rafinate decât alte specii.

Cafeaua cu tarie medie este obtinuta în exclusivitate din varietati ale soiului arabica, provenite din America Centrala si de Sud, Kenya, Tanzania, Etiopia. Exceptie face Brazilia, întrucât varietatile de arabica braziliene au o aroma mai putin rafinata.

Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Merceologica a Cafelei.doc