Analiza rentabilității economice și financiare

Referat
8/10 (2 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 2623
Mărime: 72.87KB (arhivat)
Puncte necesare: 7
UNIVERSITATEA ECOLOGICA BUCURESTI MASTER – MANAGEMENTUL PROIECTELOR

Extras din referat

Analiza rentabilitatii economice si financiare, prezentata mai jos, este realizata asupra firmei X, pe o perioada de 6 ani, urmarindu-se mai multi indicatori, in scopul unei evidentieri cat mai fidele a situatiei societatii.

Trendul activelor (pasivelor) este crescator, o crestere semnificativa inregistrandu-se in anul 2004.

Explicatiile pentru cresterile substantiale in 2004 fata de anii precedenti sunt:

1. Activele totale au crescut in 2004 fata de anul 2003 cu 33%, ca urmare a cresterii activelor financiare si a unei cresteri semnificative a numerarului de la 399.182 mii RON la 4.117.609 mii RON, datorata cresterii de capital realizata de OMV, noul actionar majoritar al Petrom.

2. Cresterea activelor financiare in 2004 se datoreaza in principal aparitiei unor cheltuieli de dezafectare de recuperat, urmare a obligativitatii societatii de a inchide sondele care sunt abandonate. Ca urmare societatea a inregistrat datorii cu dezafectarea respectiv creante cu dezafectarea pentru aproximativ 7000 sonde petroliere.

3. In 2004, datoriile totale au crescut cu 60% fata de 2003, in principal ca urmare a cresterii semnificative a provizioanelor cu 3.943.385 mii RON.

4. Datoriile curente au scazut in principal ca urmare a unei reduceri semnificative a altor datorii, inclusiv a datoriilor fiscale si cu asigurarile sociale si, de asemenea, datorita scaderii valorii conturilor de furnizori.

5. In 2004, datoriile ce trebuie platite pe o perioada mai mare de un an au inregistrat o valoare de 530.379 mii RON, reprezentand o scadere de 30% fata de valoarea din 2003 de 752.858 mii RON. Cauzele principale ale acestei scaderi au fost: conversia imprumutului BERD in actiuni, aprecierea leului fata de dolar si euro.

6. Capitalurile proprii au crescut cu 19% de la 7.881.935 mii RON in 2003, la 9.392.111 mii ron in 2004 datorita cresterii capitalului social ca urmare a procesului de privatizare (de la 3.773.452 mii RON la 5.600.051mii RON).

La nivelul anului 2005, modificarile semnificative in structura bilantului sunt:

1. Activele totale au crescut cu 14% fata de 2004, pana la nivelul sumei de 17.813 250 mii RON, atat activele fixe cat si cele curente depasind nivelurile anului trecut.

2. Cresterea cea mai mare o inregistreaza imobilizarile financiare, urmare a achizitiei unei participatii de 49% in societatea X si a cresterii investitiei intr-o societate Y.

3. Activele curente au crescut cu 18% in comparatie cu 2004, inregistrand 7,2 mld RON.

Cresterea poate fi atribuita tuturor elementelor de activ:

- clientii au crescut cu 46% ca urmare a unei cifre de afaceri in ultimele doua luni ale anului cu circa 40% peste nivelul perioadei similare din 2004

- cresterea disponibilitatilor banesti cu 9% a fost rezultatul cashului net din activitatea de exploatare ca urmare a cresterii profitabilitatii.

Datoriile pe o perioada mai lunga de un an au scazut cu 3%. Partea pe termen lung a datoriei privind obligatiunile a fost reclasificata ca datorie pe termen scurt. Cresterea semnificativa (77%) a datoriilor curente se datoreaza in principal reclasificarii datoriei privind obligatiunile ca datorie curenta (491 mil RON) si a inregistrarii impozitului pe profit de plata (382 mil RON).

Capitalurile proprii in 2005 au fost cu 14% peste nivelul din 2004, cresterea reprezentand in principal profitul net aferent anului 2005.

La nivelul anului 2006, modificarile semnificative in structura bilantului sunt:

- Activele totale au crescut cu 9% ridicându-se la 19.459 mil RON, îndeosebi datorita activelor fixe care au depasit nivelul anului trecut.

- Activele fixe au înregistrat o crestere de 23% în comparatlie cu cifra anului 2005, în principal datorita achizitliei de active corporale si necorporale.Investitiile în alte companii au contribuit de asemenea la cresterea activelor fixe.

Preview document

Analiza rentabilității economice și financiare - Pagina 1
Analiza rentabilității economice și financiare - Pagina 2
Analiza rentabilității economice și financiare - Pagina 3
Analiza rentabilității economice și financiare - Pagina 4
Analiza rentabilității economice și financiare - Pagina 5
Analiza rentabilității economice și financiare - Pagina 6
Analiza rentabilității economice și financiare - Pagina 7
Analiza rentabilității economice și financiare - Pagina 8
Analiza rentabilității economice și financiare - Pagina 9
Analiza rentabilității economice și financiare - Pagina 10
Analiza rentabilității economice și financiare - Pagina 11
Analiza rentabilității economice și financiare - Pagina 12
Analiza rentabilității economice și financiare - Pagina 13
Analiza rentabilității economice și financiare - Pagina 14
Analiza rentabilității economice și financiare - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Analiza Rentabilitatii Economice si Financiare.doc

Te-ar putea interesa și

Diagnosticul rentabilității și riscului la Compexit Trading SRL

INTRODUCERE Prezenta lucrare işi propune sa analizeze diagnosticul financiar al rentabilităţii şi riscului la Compexit Trading SRL Cluj Napoca....

Analiza rentabilității la SC Industrializarea Laptelui SA Mehedinți

CAP. 1 PREZENTAREA INTREPRINDERII 1.1. Elemente de identificare Denumirea societăţii este Societatea Comerciala de Industrializarea Laptelui S.A....

Analiza financiară - societate care produce geam termopan

Capitolul I Prezentarea firmei S.C. MEIDERT PLESA & PARTENERII S.A. 1.1. Date generale 1.Denumirea obiectivului S.C. MEIDERT PLESA &...

Analiza financiară a firmei SC Alfar SA - Arad

1.1. ELEMENTE DE IDENTIFICARE 1. Denumirea : S.C. ALFAR S.A. Arad; 2. Sediul social: C. Zimandului, nr. 3, Arad; 3. Telefon/fax: 057/234512 4....

Analiza economico-financiară și impactul asupra managementului firmei - studiu de caz la SC Carmen Ana Internațional SA

Managementul, ca ştiinţă, s-a cristalizat relativ recent, prin eforturile depuse de un mare număr de specialişti din lumea întreagă. Faptul că...

Rentabilitatea în Turism

Introducere Factorii economici exteriori au facut ca în ultimii zece ani piata romaneasca a turismului sa se caracterizeze printr-o mare...

Analiza profitabilității și rentabilității firmei Coca Cola Timiș

CAPITOLUL 1. REZULTATUL FINANCIAR AL ÎNTREPRINDERII 1.1. Definire şi delimitări ale noţiunii În literatura de specialitate profitul, în sens...

Diagnosticul financiar pe bază contului de profit și pierdere

CAPITOLUL I : Fundamentări teoretice privind rezultatul contabil 1.1. Definirea şi formele rezultatului contabil Poziţionarea conceptului de...

Ai nevoie de altceva?