Analiza Sectorului Fragmentat al Restaurantelor din Municipiul Sibiu

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 4435
Mărime: 27.95KB (arhivat)
Publicat de: Aurel Ștefan
Puncte necesare: 6

Cuprins

  1. 1. Date despre industrie si piata
  2. 2. Descrierea firmei
  3. 3. Identificarea sectorului de activitate.
  4. 4. Piata Relevanta
  5. 5. Precizarea tipului de concurenta
  6. 6. Identificarea cauzelor fragmentarii
  7. 7. Analiza concurentei din sector cu ajutorul diamantului lui Porter
  8. 8. Calculul indicilor CR, HHI si HTI.
  9. 9. Economii de scara. Economii de scop
  10. 10. Depasirea fragmentarii. Alegerea strategiei potrivite
  11. 11. Concluzii
  12. 12. Webografie

Extras din referat

1. Date despre industrie si piata

Conform Comisiei Europene, industria hoteliera si a restaurantelor sunt printre furnizorii cu cele mai mare locuri de munca in cadrul sectorul serviciilor, numai pe teritoriul U.E sunt 9 milioane de angajati in acest domeniu. Desi restaurantele sunt de sine statatoare fata de sectorul hotelier, cifra de afaceri al acestora depinde intr-o proportie relativ mare de sectorul turistic daca avem in vedere faptul ca in U.E profitul al aproximativ 70% din totalul restaurantelor depind de fluxul turistic. Pe plan european industria restaurantelor se afla intr-o crestere echilibrata, inregistrand o crestere de 80% a cifrelor de afaceri pe perioada 1999-2008. In privinta consumatorilor, tendinta populatiei de a consuma mancare la restaurante si-a reluat tendinta de crestere incepand din 2010, mai ales in tari precum Germania, Marea Britanie, Spania sau Franta, iar pe plan European pe perioada 2011-2012 cresterea ciferlor de afaceri a fost de 1.8%. Conform uni sondaj realizat de Euromonitor, in medie, un cetatean francez mananca la restaurant de 4 ori pe saptamana, in Marea Britanie de 3 ori, iar in Germania de 2 ori.

Din punct de vedere al clasificari restaurantelor atat in Europa cat si in restul lumii, cel mai popular sistem este cel oferit de ghidul Michelin, restaurantele fiind clasificate in functie de stele, in pozitiile de top fiind cele cu trei stele. Pe lista acestui ghid figureaza in total 25 de tari, majoritatea din Europa, al caror restaurante au obtinut cel putin o stea, Romania nefiind prezenta in acest clasament. Astfel din punct de vedere culinar nu este atat de cunoscuta precum tarile din Europa de Vest sau Orientul Mijlociu. Totusi Romania apare publicata on-line pe site-ul celor de la Michelin, tara noastra fiind descrisa ca una din cele mai populare destinatii al Europei de Est, fiind cunoscuta mai ales datorita Muntilor Carparti si manastirilor vechi, vinurilor si mancarurilor traditionale. Printre orasele mentionate de Michelin se enumara Bucuresti, Timisoara, Sighisoara, Brasov si Bran acestora fiind asociate doua stele. Pe langa acestea mai sunt mentionate orase precum Constanta, Iasi sau Sibiul.

Pe plan national, se simte lipsa investititorilor in sectorul restaurantelor si hotelier. In 2008 din totalul investitiilor straine directe efectuate in Romania, doar 0.37% au fost investitii in sectorul HR. Incepand cu 2007 s-a inregistrat insa o crestere a numerelor de restaurante, mai ales datorita fondurilor europene. Din perspectiva cifrelor, piata restaurantelor din Romania, conform Visionwise, a fost de 1.32 miliarde de euro la nivelul anului 2010, din aceasta categorie nefacand parte companiile de food service sau catering si cafenelele.

Nivelul ISD in sectorul HR din Romania, perioada 2003-2008 (Milioane Euro)

2003 2004 2005 2006 2007 2008

ISD din setorul HR 109 29 42 283 270 181

Total ISD 9662 15040 21885 34512 42770 48798

Pondere HR 1.13% 0.19% 0.19% 0.37% 0.63% 0.37%

Sursa: BNR

Din punct de vedere al clientilor, vanzarile restaurantelor din Romania se bazeaza in principal pe consumul autohton, motivul fiind numarul redus de turisti straini care viziteaza tara in comparatie cu media Europeana. Confrom Euromonitor din totalul cazarilor din 2008 numai 17,3% din totalul turistilor au fost straini, ceea ce inseamna ca restaurantele au avut un numar asemanator de clienti straini.

Confrom unui sondaj realizat de Institutul Roman de studii sociale, 60% dintre respondenti au declarat ca nu iau masa niciodata la restaurant, iar in mod regulat doar 2% mananca la restaurant, cel putin o data pe saptamana, restul de 38% sustin ca merg la resutaurant numai de cateva ori pe an.

Pe piata judetului Sibiu, activeaza in total 596 de hoteluri si restaurante. In Sibiu se gaseste cel mai vechi restaurant de pe actualul teritoriu al Romaniei, "Imparatul Romanilor ", care din 1773 functioneaza sub aceiasi denumire, iar din 1895 in acelasi spatiu. Pentru multa vreme acest local a fost unul dintre cele mai selecte restaurante din Romania. Cel mai vechi local din Sibiu care functioneaza fara intrerupere in acelasi spatiu este Bufnita, de pe strada N. Balcescu. Actuala denumire o poarta din 1922. Alt restaurant vechi se gaseste pe strada Al. Papiu Ilarian la numarul 3, restaurantul Crama Sibiul Vechi. In perioada interbelica se mentioneaza aici existenta unei crame, se numea Crama lui Thomas si era un restaurant de lux. La sfarsitul sec. XIX se inaugureaza in noul parc amenajat la marginea orasului, restaurantul Sub Arini sau Bolta Rece, probabil cea mai cunoscuta gradina de vara din oras. In 1914, un alt local devenit celebru isi deschidea portile: restaurantul Bulevard care functioneaza la aceiasi adresa pana in zilele noastre dar sub alta denumire.

Bucataria traditionala din aceasta parte a tarii a fost influentata de populatia de origine germana si maghiara. De aceea in zona Sibiului sunt preferate supele de pasare si de vita, cu galuste de gris sau faina, taitei de casa, supe de gris, de chimen sau de rosii.

Pentru a da aroma ciorbelor - în special ciorbelor de fasole, de cartofi sau de salata - un element specific bucatariei din aceasta zona este tarhonul. Cu toate ca bucataria internationala este disponibila în majoritatea restaurantelor, mancarea autohtona este foarte apreciata atat de turisti cat si de localnici.

2. Descrierea firmei

Restaurantul Delis, deschis in aprilie 2010, este situat in Sibiu in centrul istoric, zona cu potential geografic mare, in Piata Mica si are o capacitate de 70 locuri. Este un restaurant ce ofera preparate gastronomice traditionale dar si preparate din bucataria internationala. La subsolul restaurantului se gaseste crama cu vinuri rafinate.

In timpul zilei, restauantul ofera si posibilitatea de a servi meniul zilei la un pret avantajos.

Mediul pe care il ofera restaurant este unul romantic si plin de istorie cu o minunata priveliste spre Piata Mica. In crama se regasesc separeuri pentru un cadru intim si exista atat salon de fumatori cat si salon de nefumatori, restaurantul fiind dotat cu aer conditionat, iar pe timpul verii este deschisa terasa din fata restaurantului.

Pe langa toate aceste servicii, restaurantul ofera si posibilitatea livrarii mancarii la domiciliu, prin serviciul de catering. De asemena, restaurantul Delis se ocupa si de organizari de evenimente, cum ar fi nunti, aniversari, business lunch, petreceri, botezuri, cununii, etc, iar pentru grupuri mai mari de 15 persoane se ofera si reduceri.

Alte avantaje pe care le ofera restaurantul sunt: parcare, internet wi-fi, plata cu cardul, rezervari prin telefon.

Cea mai mare parte a clientelei este formata din turisti atat straini cat si romani, iar gradul de ocupare al acestuia este mai mare la pranz si la cina.

Personalul restaurantului este calificat, atat ospatarii cat si bucatarii au urmat cursuri de specializare in domeniul.

Preview document

Analiza Sectorului Fragmentat al Restaurantelor din Municipiul Sibiu - Pagina 1
Analiza Sectorului Fragmentat al Restaurantelor din Municipiul Sibiu - Pagina 2
Analiza Sectorului Fragmentat al Restaurantelor din Municipiul Sibiu - Pagina 3
Analiza Sectorului Fragmentat al Restaurantelor din Municipiul Sibiu - Pagina 4
Analiza Sectorului Fragmentat al Restaurantelor din Municipiul Sibiu - Pagina 5
Analiza Sectorului Fragmentat al Restaurantelor din Municipiul Sibiu - Pagina 6
Analiza Sectorului Fragmentat al Restaurantelor din Municipiul Sibiu - Pagina 7
Analiza Sectorului Fragmentat al Restaurantelor din Municipiul Sibiu - Pagina 8
Analiza Sectorului Fragmentat al Restaurantelor din Municipiul Sibiu - Pagina 9
Analiza Sectorului Fragmentat al Restaurantelor din Municipiul Sibiu - Pagina 10
Analiza Sectorului Fragmentat al Restaurantelor din Municipiul Sibiu - Pagina 11
Analiza Sectorului Fragmentat al Restaurantelor din Municipiul Sibiu - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Analiza Sectorului Fragmentat al Restaurantelor din Municipiul Sibiu.doc

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Mediul internațional de afaceri - diamantul lui Porter

Porter porneºte de la avantajele competitive ale firmelor pentru a le extinde la nivel de þarã .i propune un model menit sã explice rolul þãrilor...

Ai nevoie de altceva?