Analiza Sistemului Bancar din Letonia

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 2492
Mărime: 29.25KB (arhivat)
Publicat de: Bogdana Baciu
Puncte necesare: 6
Academia de studii economice Finante, Asigurari, Banci si Burse de valori

Extras din referat

ANALIZA SISTEMULUI BANCAR DIN LETONIA

Piaţa financiară a Letoniei este o piaţa bine dezvoltată, ce cuprinde 23 de bănci.Aceste bănci au fost privatizate, iar Guvernul deţine doar o bancă mică şi cel puţin 5% din capitalul fix al băncilor.După ce Letonia a recâştigat independenţa,băncile noi au fost fondate la începutul anilor 1990.Îmbunătăţirile în sistemul de supraveghere stimulează dezvoltarea şi consolidarea sectorului bancar.În toamna anului 1998, mai multe bănci s-au confruntat cu probleme, deoarece acestea au subestimat ţara şi riscurile de credit implicate atunci când au investit în titluri de valoare pe piaţa rusă.Cu toate acestea, în acest moment, sectorul bancar din Letonia în ansamblu a fost caracterizat de stabilitate şi creştere elementară.

Pe parcursul istoriei sale relative scurte, Banca Letoniei s-a dezvoltat într-o bancă modernă,centrală independentă, care pune în aplicare politicile monetare stricte şi supravegherea bancara.

Sectorul bancar comercial este controlat de către Banca Centrală.Criza din 1995 a dus la o reducere semnificativă a numărului de bănci.Din acel moment, sistemul bancar din Letonia, a fost de recuperare şi majoritatea băncilor au încheiat anul cu profit.Sistemul bancar din Letonia a fost transferat aproape în întregime în variantă privată.Există în present 21 de bănci şi o sucursală a unei bănci străine în Letonia.În 12 din aceste bănci, mai mult de 50% din active sunt deţinute

de către acţionarii străini

Republica Letonia a fost proclamată la 18 noiembrie 1918.Etapele următoare noului stat s-au luat pentru a crea un sistem financiar şi de a introduce moneda naţională a Letoniei. Pentru a asigura punerea în aplicare a politicii monetare, Adunarea Constituţională a adoptat legea fondatoare a Băncii Letoniei la 7 septembrie 1922.

Dreptul de a emite moneda naţională a fost învestită cu Banca Letoniei.

Documentul provizoriu al Băncii a fost adoptat pe 19 septembrie 1922, cu decizia Cabinetului de Miniştri.Capitalul iniţial al Băncii Letoniei a fost în total de 10 milioane lats.

Banca Letoniei a fost creată din Economiile de stat şi Banca de Credit, ale căror active şi passive au fost preluate de Banca Letoniei la 1 noiembrie 1922.

În ziua următoare,2 noiembrie,Banca a emis bancnote cu titlu provizoriu a câte 10 denumiri .Banca Letoniei a cuprins atât funcţiile unei bănci centrale(emiterea monedei,controlul monedei valutare şi a monedei de circulaţie), precum şi a unei bănci comerciale(de creditare şi finanţare a întreprinderilor publice şi private,instituţii şi personae fizice).

Documentul băncii Letoniei a fost adoptat la reuniunea plenară a Parlamentului la 24 aprilie 1923,şi a fost aprobat de către Preşedintele Janis Cakste pe 2 iulie 1923.Banca a fost administrată şi gestionată de către Consiliul guvernatorilor şi de Consiliul Executiv.Consiliul de administraţie format din preşedinte,vice-preşedinte şi unsprezece membri din Consiliul de administraţie, in timp ce Comitetul Executiv a fost compus din director şef, director adjunct-şef şi trei directori.

Pe parcursul anilor 1994, economia Letoniei a înregistrat o dezvoltare continuă în mecanismele pieţei, în timp ce participarea directă a statului în procesele economice a scăzut.

Ringolds Kalnings, ministru al Finanţelor, a devenit primul preşedinte al consiliului de administraţie.În 1926 Celms Julijs, un economist, membru al Saeima, şi directorul de la Riga Discount Bank, a devenit preşedinte al consiliului de administraţie, dar în 1931 această poziţie a fost ocupată de Adolfs Klive, care a rămas preşedinte al consiliului de administraţie până la 1940, când trupele sovietice au avansat în Letonia.

Structura bancii a fost elaborată în 1924, după cum urmează:un sediu official (K.Valdemara 24 iela, Riga), opt sucursale efectuând toate operaţiile bancare şi paisprezece ramuri care funcţioneză ca Trezoreria de Stat şi acceptarea de depozite.

Sediul central al Băncii a fost proiectat de bine-cunoscutul arhitect leton Reinbergs Augusts(1860-1908).Clădirea Băncii Letoniei este printer cele mai importante capodopere de arhitectură din Republica Letonia.La data de 17 iunie 1940 letonia a fost ocupată de Armata Roşie.Legea naţionalizării băncilor şi întreprinderilor mari, a fost adoptată la 25 iulie 1940.Instituţiile de credit au fost naţionalizate şi reorganizate în ramuri ale Băncii Letoniei.Gestionarea Bancii Letoniei a fost respinsă pe 13 iulie.Peteris Ozols a fost numit preşedinte al consiliului de administraţie al Băncii de către Cabinetul de Miniştri.

Pesimismul si incertitudinea, legate de perspectivele de redresare economica, predominante pe pietele financiare la nivel global la inceputul anului 2009, au fost inlocuite cu o crestere a activitatii economice in a doua jumatate a anului pe masura ce mediul economic a inceput sa se imbunatateasca.

Rentabilitatea Sectorul bancar din Letonia a fost negativa in 2009. Micsorarea venitului net din dobanzi si o crestere rapida a cheltuielilor privind provizioanele (o crestere anuala de 930 milioane lats ajungand la 1 266 milioane lats la sfarsitul anului) a dus la pierderi pentru sectorul bancar. In 2009, veniturile din exploatare ale sectorului bancar s-au ridicat la 663.6 milioane lats, reprezentand 150.5 de milioane de lats sau 18.5% scadere fata de 2008. Acestea au fost, de asemenea, mai mici decat in 2007, insa mai mari decat in 2006 si 2005 atunci cand ROE a atins cota maxima.

Anul 2009 a fost, fara indoiala, unul din¬tre cele mai proaste pentru sectorul ban¬car al Letoniei din ultimele doua de¬ce¬nii. Cu toate acestea, Letonia a intrat in 2010 cu acelasi numar de banci pe care l-a avut anul trecut.

Sectorul bancar din Letonia, este printre cele mai vulnerabile sectoare din economie fiind dominat de băncile scandinave. Recenta criza a creditelor din SUA a afectat printre altele şi băncile suedeze ( SEB, SWEDBANK, etc.) prinncipalii investitori din sectorul bancar leton, la aceasta adaugându-se şi rezultatele negative înregistrate de acestea pe piaţa ţărilor baltice, datorită nivelului costurilor şi volumului creditelor neperformante. Fragilitatea principalului investitor financiar a condus la şi o mai mare instabilitate macro economică în zonă, Letonia înregistrând printre cele mari deficite bugetare. Agenţia de evaluare Moondy’s a coborât ratingul Letoniei la A3 de la A2, citind înrăutăţirele situaţiei pe piaţa globală de lichiditate şi încetinire economiei.

Pe fondul celei mai grave crize financiare de după cel de al doilea război mondial, investitorii au părăsit pieţele emergente în căutarea de active mai sigure.

Guvernul leton a naţionalizat a doua bancă din Letonia, în funcţie de active, Parex Banka, fondată în anul 1992, cea mai mare cu capital autohton, prin prelucrarea a 51% din acţiuni la preţ simbolic, de 1 lat (1 euro= 0,702 lat) plătit fiecărui proprietar. Guvernul leton a luat decizia de a deveni acţionar majoritar la Parex Banka pentru a asigura stabilitatea sistemului financiar din Letonia şi funcţionarea normală a acestei bănci.

Produsul intern brut (5,3 milioane euro la sfârşitul trim. II 2008) a înregistrat o cădere dramatică de 4,2 procente în trimestrul III 2008, care va fi urmată de o scădere (conform unor specialişti) cuprinsă între 1,0 şi 2,2 % în 2009.

Aceasta situaţie economică dificilă va dura conform unor estimări făcute de experţi din mediul bancar, până la începutul anului 2010, fiind influnţată de factori externi, ce se manifestă pe piaţa financiară internaţională.

Pentru Letonia anul 2014 urmează să se constitue în noul orizont al aderării la zona euro.

Conform unor analişti, consumul mondial va cunoaşte o scădere în perioada următoare ceea ce va influenţa abilitatea firmelor letone de a exporta produse, situaţie ce va încetini unul dintre cei mai importanţi factori, ce a asigurat creşterea anterioară a Letoniei, exportul.

Comerţul exterior al Letoniei a înregistra în 2008 un volum de 17 miliarde euro din care export 6,2 miliarde euro, şi un import de 10,7 miliarde euro, Soldul balanţei comerciale a fost negstiv.

Preview document

Analiza Sistemului Bancar din Letonia - Pagina 1
Analiza Sistemului Bancar din Letonia - Pagina 2
Analiza Sistemului Bancar din Letonia - Pagina 3
Analiza Sistemului Bancar din Letonia - Pagina 4
Analiza Sistemului Bancar din Letonia - Pagina 5
Analiza Sistemului Bancar din Letonia - Pagina 6
Analiza Sistemului Bancar din Letonia - Pagina 7
Analiza Sistemului Bancar din Letonia - Pagina 8
Analiza Sistemului Bancar din Letonia - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Analiza Sistemului Bancar din Letonia.docx

Te-ar putea interesa și

Planul investițional de marketing pentru IMM-uri - aplicație SC Brumar Impex SRL Brașov

INTRODUCERE Motto: "Nu firmele care au bani fac marketing, ci firmele care fac marketing au bani" Necesitatea informaţiei a devenit acută în...

Aspectul Stabilizării și Sporirii Siguranței Funcționării Sistemului Bancar al Republicii Moldova în Contextul Integrării în Uniunea Europeană

INTRODUCERE Actualitatea temei de cercetare. Stabilitatea şi siguranţa sistemului bancar reprezintă o importanţă majoră pentru protejarea...

Rolul sistemului bancar în finanțarea economiei - mutații și perspective pentru România

INTRODUCERE Funcţia principală a creditului, în condiţiile principale actuale pe care le parcurge economia României, o constituie finanţarea...

Structura portofoliului de credite la BRB - analiza creditelor neperformante

INTRODUCERE Economia de schimb este acea formă de organizare şi desfăşurare a activităţii economice în care agenţii economici produc bunuri în...

Sisteme de Avertizare Timpurie a Crizelor Bancare

Introducere Rolul sistemului bancar ca verigă esenţială în procesul de economisire-investire face ca stabilitatea acestuia să fie o prioritate pe...

Sistemul Bancar din Letonia

1. Sistemul bancar din Letonia 1.1. Sistemul bancar din Letonia – istoric Există 27 de bănci care operează în Letonia acum, și multe dintre ele...

Factori de influență al ratei creditelor neperformante

INTRODUCERE Definiția creditelor neperformante diferă de la o țară la alta, iar inexistența unui standard general acceptat reprezintă o problemă...

Politica comercială în Franța

Franţa, cea mai mare ţară a Uniunii Europene, se întinde de la Marea Nordului până la Marea Mediterană. Franţa are o economie industrială avansată...

Ai nevoie de altceva?