Analiza Structurii Financiar - Patrimoniale a Intreprinderii

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Analiza Structurii Financiar - Patrimoniale a Intreprinderii.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 12 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

Analiza pasivului

S-a facut folosind indicatori calculati dupa doua moduri de formare a surselor de pasiv: dupa termenele de exigibilitate si dupa provenienta.

- Pentru analiza pe termenele de exigibilitate s-au utilizat doi indicatori, si anume rata stabilitatii financiare si rata resurselor curente.

Rata stabilitatii financiare

Iunie Iulie August Septembrie

19.48% 12.69% 11.54% 19.09%

Analizata static, rata stabilitatii financiare are un nivel deosebit de scazut in toate cele patru perioade, nivelul lor situandu-se mult sub cel considerat minim acceptabil de 50%. Situatia poate fi considerata chiar critica, in nici una dintre perioade valoarea acestui indicator nedepasind 20%.

Privit in dinamica situatia nu este imbucuratoare deoarece fluctuatiile de la o luna la alta sunt destul de mari si nu urmeaza un anumit trend. In perioada a doua rata scade mult fata de prima perioada (indicele de crestere este 65,16), in a treia continua scaderea dar intr-o proportie mult mai mica (90,19%), iar in a patra perioada se constata o crestere de 165,43% a nivelului indicatorului. Aceste fluctuatii se datoreaza in principal modificarii nivelului capitalului permanent care inregistreaza scaderi mari in primele doua luni si o crestere de 161,52% in ultima luna. Cea mai mare influenta in modificare capitalului permanent o are rezultatul exercitiului, in toate cele patru luni inregistrandu-se pierderi dar acestea avand valorile cele mai mari in lunile a iulie si august. Celelalte elemente de capital permanent raman relativ constante, ca si nivelul pasivului total al carui indice de crestere oscileaza in jurul valorii de 100%.

Se recomanda cresterea ratei stabilitatii financiare prin cresterea capitalului permanent. Situatia cea mai de dorit pentru intreprindere este cresterea acestuia pe baza capitalului propriu, in special a profitului nerepartizat. Alte modalitati de sporire a capitalului propriu sunt reprezentate de majorarea capitalui social prin noi aporturi ale actionarilor/asociatilor, acumularea de rezerve si rezerve din reevaluare sau primirea de subventii pentru investitii. Daca nici una dintre aceste solutii nu sunt posibile pe termen scurt atunci intreprinderea poate recurge la credite pe termen mediu si lung, dar situatia trebuie analizata din toate punctele de vedere deoarece acestea presupun un cost suplimentar si trebuiesc de asemenerea rambursate la scadenta.

Rata surselor curente

Iunie Iulie August Septembrie

85.64% 92.96% 94.15% 80.91%

La nivel static rata surselor curente are in toate cele patru perioade o valoare mult peste maximul considerat acceptabil pentru intreprindere, si anume 50%. In nici una dintre luni nivelul ratei nu este mai mic de 80%, aceasta indicand gravitatea situatiei in care se afla intreprinderea.

In dinamica se constata o crestere mica a nivelului ratei in primele doua luni. In prima luna aceasta evolutie se bazeaza pe cresterea nivelului datoriilor pe termen scurt (107,08%), care compenseaza scaderea pasivelor totale (98.73%), iar in cea de-a doua luna atat datoriile pe termen scurt cat si pasivele totale inregistreaza o foarte usoara crestere. In ultima luna nivelul ratei surselor curente se afla in scadere (91,47%), aceasta datorandu-se in principal scaderii nivelului datoriilor curente.

Se recomanda o micsorare profunda a ratei surselor curente pana sub nivelul de 50%. Este de dorit ca aceasta micsorare sa se faca pe seama reducerii nivelului datoriilor financiare pe termen scurt, dar cu respectarea termenelor de plata la datoriile de exploatare pe termen scurt. Daca aceasta nu este posibil atunci micsorarea trebuie sa se faca prin cresterea pasivului total, de preferat a capitalului propriu si abia apoi prin apelarea la finantare straina pe termen mediu si lung.

- Pentru analiza structurii surselor de finantare dupa provenienta s-au folosit patru indicatori, si anume autonomia financiara globala si la termen si analiza indatorarii globale si la termen.

Rata autonomiei financiare globale

Iunie Iulie August Septembrie

19.48% 12.69% 11.54% 19.09%

Se observa ca valorile luate de acest indicator in cele patru perioade sunt aceleasi cu cele ale ratei stabilitatii financiare, intreprinderea neavand contractate credite pe termen mediu si lung ci finantandu-si nevoile din surse proprii si datorii pe termen scurt. Nivelul indicatorului este foarte scazut si in comparatie cu nivelul minim acceptabil pentru acest indicator, si anume 33%. Valoarea cea mai ridicata se inregistreaza in luna iunie, si anume 19,48%, pe cand valoarea cea mai mica este de 11,54%, in luna august. Intreprinderea este intr-o situatie nefavorabila in ceea ce priveste riscul de solvabilitate si de acces pe piata creditului.

Analizat in dinamica se constata o reducere mare de la prima luna la cea de-a doua, continuand scaderea in luna a treia. Cresterea este majora in ultima luna, toate aceste modificari datorandu-se oscilatiilor capitalului propriu, nivelul pasivului total ramanand relativ constant.

Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Structurii Financiar - Patrimoniale a Intreprinderii.doc

Alte informatii

analiza a structurii de activ si de pasiv a intreprinderii, formule si interpretari a rezultatelor