Analiza Swot

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Analiza Swot.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 10 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

Planul Strategic de dezvoltare al Universitatii „Petru Maior” din Târgu-Mures reprezinta un ansamblu de obiective, politici si programe de actiune concepute si implementate pentru a îndeplinii corespunzator misiunea si scopurile declarate ale institutiei în perioada 2003 – 2007.

Formularea Planului Strategic a luat în considerare o serie de factori esentiali de care depind rezultatele finale ale demersului strategic propus:

1. Oportunitatile si contrângerile manifestate de mediul extern universitatii.

2. Fortele si slabiciunile universitatii.

3. Valorile personale ce caracterizeaza principalii responsabili implicati în elaborarea si implementarea strategiei.

4. Asteptarile elevilor, studentilor si absolventilor cu privire la activitatile universitatii si rezultatele sale.

I. CONDITIILE SOCIALE SI TEHNICO-ECONOMICE ALE PERIOADEI ACTUALE

Pentru a elabora un plan strategic eficace este imperios necesara efectuarea unei ample analize a mediului social economic international, national si regional în scopul de a depista schimbarile majore care se petrec si a identifica tendintele care vor influenta Universitatea „Petru Maior” în dezvoltarea sa, proces care trebuie sa concorde cu nevoile manifestate si transformarile reale din societate.

În atare conditii nu pot fi neglijate o serie de provocari ale lumii moderne:

A. Procesul de globalizare se manifesta în multiple forme influentând puternic dezvoltarea pe viitor a institutiilor universitare. Este suficient sa se mentioneze faptul ca absolventul de învatamânt superior se va confrunta cu o piata a muncii unica, globala în care multiculturalitatea si identitatea nationala câstiga noi valente. Influentele globalizarii asupra procesului educational sunt multiple si imposibil de neglijat:

- calificare internationala;

- educatie la distanta;

- biblioteci virtuale;

- proces didactic în limbi de circulatie internationala;

- educatie la standarde calitative impuse;

- oferta educationala adaptata nevoilor societatii.

B. Inovarea rapida în stiinta si tehnologie în special în tehnologia informatiilor si a comunicarii impun permanenta adaptare a procesului educational la noutatile stiintifice teoretice si practice, astfel încât institutia universitara daca nu este ea însasi generatoare de nou trebuie sa fie într-o stare de aliniere continua la noutatile stiintifice din orice domeniu, creându-si structuri informationale care sa sustina acest deziderat.

C. România, asemeni multor tari, se confrunta cu un accentuat fenomen de învatamânt superior de masa, care are o serie de consecinte pozitive si negative pe termen scurt si lung. În conditiile în care fenomenul exista ca urmare a nevoilor manifestate de catre membrii societatii, cadrele didactice au datoria de a gestiona si coordona corect fenomenul spre un proces educational responsabil si nu unul de distributie de diplome.

D. Institutiile universitare se confrunta într-un proces concurential intern si chiar international. A sti vag cine sunt competitorii, care sunt competentele si capabilitatile lor, tendintele si strategiile de dezvoltare a acestora reprezinta neglijente pe care institutia universitara le va resimti în viitorul apropiat. Existenta concurentei conduce la generarea unor sisteme de comparare, care pe baza anumitor criterii vor decide ierarhizarea institutiilor, faza în care universitatea are de câstigat doar în masura în care s-a preocupat a-si asigura viitorul.

E. Pregatire superioara de calitate se realizeaza si în afara sistemului universitar, marile firme transnationale organizând pentru proprii angajati, dar nu numai, perfectionari în diferite domenii, oferta care se dovedeste a fi preferata datorita mobilitatii lectorului si adaptarii tematicii la necesitatile stringente de perfectionare a resurselor umane.

F. Bugetarea precara a procesului didactic la nivel de minister impune reconsiderarea misiunii universitatii prin adoptarea unui comportament antreprenorial materializat prin largirea sferei de activitati prestate în folosul comunitatii si a mediului economic. De asemenea, bugetarea insuficienta trebuie coroborata cu normele si criteriile bugetare impuse de Ministerul Educatiei si Cercetarii care au repercusiuni, de penalizari în fondul de bugetare.

G. Este recunoscut faptul ca majoritatea universitatilor din întreaga lume sunt organizatii traditional conservatoare, acceptând cu greu adaptarea si inovarea, însa toate universitatile de succes s-au remarcat prin disponibilitatea manifestata la nivel de schimbare: misiune, organizare, colaborare, comunicare, curricula, metodica, cultura organizationala, devenind universitati cognitive datorita reconsiderarilor operate în sistem.

Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Swot.doc